StoryEditor

Aj v OSN padajú hodinové výpovede

07.12.2005, 23:00
Autor:
TASRTASR

Hodinovú výpoveď na základe obvinenia zo zneužívania vedúceho postavenia a sexuálneho obťažovania podriadených dostala v utorok riaditeľka divízie OSN pre pomoc pri voľbách -- 48-ročná uruguajská sociologička Carina Perelliová. Súčasne ju prinútili okamžite opustiť priestory OSN. Politička, známa priamym vyjadrovaním, sa zviditeľnila dohľadom nad voľbami v nebezpečných krajinách ako Afganistane, Iraku, na palestínskych územiach a vo Východnom Timore. Výpoveď jej tlmočil zástupca generálneho tajomníka OSN pre manažment, Američan Christopher Burnham.
Švajčiarska konzultačná firma Mannet SARL obvinila Perelliovú, že sa urážlivo správa k svojim podriadeným, núti ich vybavovať jej osobné záležitosti, čo ich uráža a vytvára na pracovisku atmosféru "sexuálneho obťažovania". V písomnej výpovedi Burnham uviedol, že Perelliová "sexuálne obťažovala a profesionálne týrala pracovníkov svojho tímu a zneužívala svoje postavenie vedúcej pracovníčky".
Perelliová oznámila, že sa bude brániť voči "krivému obvineniu". Ako povedala, nikdy sa nestretla so sťažnosťou na svoje správanie a celé obvinenie je podľa nej vágne a bezobsažné. Otvorene však priznala, že "dostala vyhadzov. Môj pracovný pomer bol ukončený".
Odvolaná riaditeľka žije s manželom, so 17-ročnou dcérou a s 82-ročnou matkou na základe povolenia na pobyt v USA. Americký veľvyslanec v OSN John Bolton kritizoval načasovanie jej výpovede ako nevhodné, keďže k nemu prišlo krátko pred voľbami v Iraku, ktoré pomáhala organizovať. "Človek sa musí pýtať, prečo po ročnom vyšetrovaní muselo padnúť rozhodnutie deväť dní pred kritickými voľbami v Iraku," povedal.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. máj 2024 23:41