StoryEditor

Vieme, ktoré autá sú najspoľahlivejšie. Aj ktoré si najviac kupujú Slováci

24.11.2017, 09:29
Autor:
red, runred, run
Pri kúpe nového alebo ojazdeného auta väčšina z vodičov dúfa, že bude bezpečné a že jeho údržba nezhltne veľa peňazí.

Dobrú orientáciu pri kúpe auta dávajú rebríčky ich spoľahlivosti. Pri pohľade na najpredávanejšie modely na Slovensku a ich výsledky v aktuálnom TÜV Reporte 2018 sa ukazuje, že Slováci siahajú po spoľahlivých modeloch, ale aj po tých z úplného chvosta rebríčka.

Najnovší TÜV Report 2018 zverejnený v novembri v Berlíne zohľadňuje výsledky vyše 10 miliónov technických kontrol vozidiel zo všetkých staníc TÜV v Nemecku od júla 2016 do júna 2017. TÜV Report je považovaný za jeden z najdôležitejších nezávislých zdrojov informácií pre vodičov, najmä pri kúpe jazdených áut.
Rebríčky spoľahlivosti slúžia ako dobrá navigácia pre všetkých majiteľov a budúcich majiteľov vozidiel. Pri kúpe auta im môžu dať odpoveď na to, ktoré modely vydržia dlhé roky bez závažných nedostatkov a, naopak, ktoré si budú vyžadovať väčšie investície do opráv," uviedol manažér oddelenia Car Business Services spoločnosti TÜV SÜD Slovakia Marek Kanderka.

Čísla za Slovensko

Podľa štatistík Združenia automobilového priemyslu SR je najpredávanejšou značkou u nás Škoda so svojimi modelmi Fabia, Octavia a Rapid. Pri prvej technickej kontrole, teda v kategórii dvoj- až trojročných áut, má podľa výsledkov TÜV Reportu 2018 okolo šesť percent z nich závažné nedostatky, kvôli ktorým neprejdú kontrolou. Hoci oproti absolútnemu víťazovi tohtoročného TÜV Reportu (Mercedes SLK s podielom závažných nedostatkov pri prvej kontrole dve percentá) ide o trojnásobne viac závažných nedostatkov, stále je to napríklad v prípade Škody Fabia o umiestnenie v spoľahlivejšej polovici rebríčka TÜV.

Spoľahlivé Suzuki

Spomedzi desiatich najpredávanejších modelov na Slovensku patria podľa reportu medzi najspoľahlivejšie, a teda najmenej poruchové, modely Suzuki SX4 s podielom závažných nedostatkov pri prvej kontrole 3,8 percenta, Hyundai i30 s podielom závažných nedostatkov 5,1 percenta a VW Golf s podielom 5,3 percenta. Jednoznačne najvyužívanejší model spomedzi najpredávanejších je Škoda Octavia, ktorá už pri prvej technickej kontrole má v priemere najazdených 67-tisíc kilometrov.
Medzi najpredávanejšie autá na Slovensku patrí aj Kia Sportage, ktorej v tohtoročnom zisťovaní TÜV patrí posledné miesto s najvyšším podielom závažných nedostatkov pri prvej technickej kontrole (12,6 percenta). Medzi staršími autami však už Kia Sportage vylepšuje svoje skóre a v kategórii 10- až 11-ročných vozidiel v spoľahlivosti predbehla napríklad aj Hyundai Tucson.
„Slováci pri kúpe vozidiel dajú na rokmi overenú kvalitu a spoliehajú sa prevažne na značky, ktoré vnímajú ako slovenské, respektíve české, alebo na také, ktoré sa vyrábajú v našom regióne," uvažuje Kanderka.

Celkoví víťazi

Celkové víťazstvo a titul najspoľahlivejšie auto v tomto roku podľa TÜV Reportu 2018 získal Mercedes SLK s priemerným podielom závažných nedostatkov na úrovni dvoch percent. Druhé miesto obsadil VW Golf Sportsvan (podiel závažných nedostatkov 2,5 percenta), ktorý bol v najnovšom posudzovaní prvýkrát hodnotený oddelene ako samostatná trieda, teda nie spoločne s ostatnými modelmi Golf. O tretie miesto sa delí Mercedes triedy B, ktorý bol vlani druhý, a Mercedes GLK.
Počet najazdených kilometrov je rôzny. U víťaza to bolo 30 000 kilometrov, pri modeli Golf Sportsvan 31 000 kilometrov. Výrazne vyšší počet najazdených kilometrov dosiahli vozidlá na treťom mieste: Mercedes triedy B mal pri prvej technickej kontrole najazdených v priemere 40 000 kilometrov a Mercedes GLK dokonca 52 000 kilometrov.
Hoci bezpečnosť a kvalita áut je na vysokej úrovni, stále približne pätina vozidiel neprejde technickou kontrolou pre závažné nedostatky.

Najčastejšie nedostatky

Rebríček nedostatkov aj naďalej vedú problémy so svetlami. Trpí nimi až pätina vozidiel. Nápadné je tu najmä mierne zhoršenie pri stretávacích svetlách: 21,9 percentný podiel závažných nedostatkov oproti 19,7 percenta z minuloročného prieskumu. Pozornosť je potrebné venovať najmä prudkému vývoju technológií svetiel s LED, xenónom a takzvaným laserovým svetlám vyššej triedy. 

Víťazi v jednotlivých triedach:
V triede "mini" zvíťazil Opel Adam s podielom závažných nedostatkov 3,8 %;
V triede malých vozidiel obhájila vlaňajšie prvenstvo Mazda 2 (2,7 %);
V kompaktnej triede dosiahol najlepšie výsledky opäť Mercedes triedy A (3,3 %);
V strednej triede porazilo Volvo V40 (3 %) vlaňajšieho víťaza Mercedes triedy C (3,4 %);
K zmene došlo aj v triede VAN, kde zvíťazil celkovo druhý Golf Sportsvan (2,5 %);
V triede SUV zvíťazil Mercedes GLK (2,6 %).
Na chvoste tabuľky najväčším počtom závažných nedostatkov pri prvej technickej kontrole trpela Kia Sportage s podielom 12,6 %. Tesne nad ňou sa umiestnili modely Fiat Punto (12,3 %) a Dacia Logan (12,2 %).

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 22:27