StoryEditor

Dolár rozbehol očakávanú korekciu

05.08.2005, 00:00
Americký dolár definitívne koriguje svoj tohtoročný zisk oproti euru, ktorý od 31. decembra do začiatku júla dosiahol výšku 15,15 %. Dolár sa môže v strednodobom výhľade oslabiť až k hranici 1,2483 -- 1,25 USD/EUR, kde narazí na veľmi silný odpor technických indikátorov. Prehnaný optimizmus z prvých pozitívnych európskych ekonomických indikátorov však v druhej polovici roka nemusí uspokojiť očakávania investorov.

Americký dolár definitívne koriguje svoj tohtoročný zisk oproti euru, ktorý od 31. decembra do začiatku júla dosiahol výšku 15,15 %. Euro-dolárový kurz sa totiž včera dostal cez silnú technickú hranicu 1,225 USD/EUR až na hodnotu 1,2381 USD/EUR. Momentálne tak testuje horný strop kanála, v ktorom sa obchodoval od polovice marca, keď sa za euro platilo ešte 1,3475 USD. Oproti euru sa včera dolár predával najlacnejšie od 31. mája. Oproti švajčiarskemu franku, ktorý zrkadlovo k doláru rástol spoločne so zlatom a s ropou, bol dolár najslabší od 17. júna. Zelená bankovka sa dokonca oslabila na štvortýždňové minimum aj oproti libre, a to aj napriek tomu, že britská centrálna banka The Bank of England vo štvrtok podľa očakávaní prvýkrát od júla 2003 pristúpila k zníženiu úrokov. Kľúčová úroková sadzba v Británii tak klesla zo 4,75 na 4,5 %.

Nádeje eurozóny
Euro sa včera popoludní nachádzalo nad 50-dňovým kĺzavým priemerom na dvojmesačných maximách oproti americkému doláru aj napriek tomu, že Európska centrálna banka (ECB) vo štvrtok rozhodla o ponechaní platnej úrokovej sadzby 2 %, kým jej protipól, Federálny rezervný systém (Fed), v USA 9. augusta s najväčšou pravdepodobnosťou zvýši úroky z 3,25 na 3,5 %. Do konca roka by mal Fed zvýšiť úroky na 4 %. Rast sadzieb ECB sa pritom očakáva až v budúcom roku. Aj keď jadrová inflácia meraná indexom PCE v USA stúpla na 1,9 %, desatinu pod tolerovanú 2-percentnú úroveň, nepridala doláru na atraktivite. Obchodníci totiž reagovali na správy o ukladaní väčšej časti ziskov z predaja ropy na Blízkom východe do aktív denominovaných v eurách. Zároveň ruská centrálna banka informovala, že podiel eura vo svojom dvojzložkovom menovom koši zvýšila z 30 na 35 %. Negatívne nálady oproti euru odvrátila aj zvýšená aktivita v európskom sektore služieb, meraná indexom PMI, keď stúpla v júli na 53,5 z júnových 53,1 bodu, kým v Nemecku, najväčšej ekonomike eurozóny, stúpla z 52,3 na 53,8. Dokonca aj v Taliansku svitla nádej na lepšie časy, keď sa index v júli vyšplhal na 50 bodov. Zverejnenie údajov prakticky anulovalo šance tých investorov, ktorý od ECB očakávali zníženie úrokov smerom k 1,5 %, na čo reagovali zatvorením pozícií. Prehnaný optimizmus z prvých pozitívnych európskych ekonomických indikátorov však v druhej polovici roka nemusí uspokojiť očakávania investorov.

Dolár verzus Ázia
Dolár sa môže v strednodobom výhľade oslabiť až k hranici 1,2483 -- 1,25 USD/EUR, kde narazí na veľmi silný odpor technických indikátorov (fibonacci a 100-dňový kĺzavý priemer). Nálady oproti americkej mene totiž ochladli aj v Ázii, a to pre revalváciu čínskeho jüanu. Špekulovanie na ďalšiu revalváciu je však veľmi riskantné, čo dokumentuje aj prieskum agentúry Reuters. Vyše päťdesiatky oslovených menových analytikov v ňom v 12-mesačnom výhľade doslova triafa odhady revalvácie od 8,1 až do 7 jüanov za dolár. Revalvácia z 8,28 na 8,11 jüanu totiž nenaplnila ich očakávania.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 05:32