StoryEditor

NASDAQ ignoroval pokles svetových trhov

Akciové trhy minulý týždeň opäť oslabili. Katalyzátorom poklesov boli pokračujúce realizácie ziskov inštitucionálnych investorov v sektoroch s najväčšími výnosmi od začiatku roka. Ropné spoločnosti, výrobcovia a distributéri plynu a elektrickej energie sa tak po ziskoch od začiatku roka v rozmedzí 20 až 60 percent ocitli pod silnými predajným tlakom.

Akciové trhy sa minulý týždeň opäť oslabili. Katalyzátorom poklesov boli pokračujúce realizácie ziskov inštitucionálnych investorov v sektoroch s najväčšími výnosmi od začiatku roka. Ropné spoločnosti, výrobcovia a distributéri plynu a elektrickej energie sa tak po ziskoch od začiatku roka v rozmedzí 20 až 60 percent ocitli pod silnými predajným tlakom. Naopak, najslabší zo sektorov, technológie, sa minulý týždeň posilnili.
Ani klesajúce ceny ropy, ktoré klesli za mesiac zo 70 na 60 dolárov za barel, tak nedokázali investorov prinútiť na nákupy. Október je historicky jeden z najslabších mesiacov v roku a v minulosti sa práve počas mesiaca október odohralo viacero výrazných korekcií, ktoré však vo väčšine prípadov predstavovali východisko pre koncoročný rast trhov.
Minulý týždeň bol bohatý na korporátne správy. Brodacom, McDonalds, Google reportovali výsledky, ktoré naplnili očakávania analytikov, a ich akcie sa výrazne posilnili. Naopak, výsledky spoločností Pfizer, Nokia, Intel nenaplnili očakávania investorov a ich akcie sa výrazne oslabili. Akcie spoločnosti Pfizer reagovali na zníženie odhadu tržieb výpredajmi o viac než 12 percent za týždeň.
Blue chips index Dow Jones Industrial Average uzatváral v piatok na úrovni 10 215 bodov, čo znamenalo pokles za týždeň o 0,7 percenta. Širší index Standard and Poor´s 500 v piatok dosiahol hodnotu 1 179 bodov, a oslabil sa tak za týždeň o 0,6 percenta. Technologický barometer Nasdaq Composite Index sa počas minulého týždňa paradoxne posilnil o 0,9 percenta.
V európskom priestore sme zaznamenali výborné výsledky spoločností Ericsson, SAP a Roche. SAP, najväčší výrobca podnikového softvéru, po tom, ako poskočil jeho zisk v treťom štvrťroku o 15 percent, zvýšil svoju ročnú predpoveď tržieb. Spoločnosť očakáva, že tržby z licencií, ktoré sú kľúčom k budúcemu rastu, stúpnu v tomto roku na 12 -- 14 percent oproti pôvode predpovedaným 10 -- 12 percentám. Európsky región však ukončil minulý týždeň v stratách.
Zvyšujúcu sa infláciu aj v európskom priestore potvrdila aj správa Eurostatu. Štatistický úrad európskej komisie uviedol, že inflácia v dvanástke krajín so spoločnou menou euro rástla v septembri najrýchlejším tempom za posledné tri roky, keď cena ropy stúpla na rekordnú výšku. Spotrebiteľské ceny stúpli v septembri v medziročnom porovnaní o 2,6 percenta, čo predstavuje najväčší nárast od januára 2002.
Japonský priemysel služieb expandoval v auguste dvakrát rýchlejšie, než sa očakávalo. Terciárny index vzrástol o 1,7 percenta a dosiahol rekordných 107,5. Priemerné predpovede ekonómov odhadovali rast o 0,9 percenta. Expanzia v službách, ktoré tvoria 60 percent produkcie krajiny, by mali pomôcť japonskej ekonomike vzrásť za tento fiškálny rok končiaci sa marcom o očakávaných 2,4 percenta. Išlo by tak o štvrtý rok expanzie za sebou. Dopyt po službách bol podporovaný tak zo strany spoločností, ako aj spotrebiteľov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
10. máj 2024 19:13