Oslobodenie od domovej dane, Predčasné ukončenie nájmu zo strany nájomcu, Prenechanie bytu do podnájmu, Výstavba nehnuteľností a katastrálne konanie.

Oslobodenie od domovej dane
Aké sú oslobodenia od platenia domovej dane podľa nového zákona o miestnych daniach?
-- Zákon o miestnych daniach ustanovuje, že oslobodenie od domovej dane podľa vyhlášky Ministerstva financií č. 14/1968 Zb. o úľavách na domovej dani v znení neskorších predpisov zostáva v platnosti až do uplynutia lehoty na oslobodenie (vyhláška umožňovala 15-ročné oslobodenie novostavieb rodinných domov od kolaudácie domu). Taktiež zostáva v platnosti oslobodenie z dane od dane zo stavieb (15 rokov novostavby) a dane z bytov (5 rokov od nadobudnutia do vlastníctva) podľa zákona č. 317/1992 Zb. o dani z nehnuteľností v znení neskorších predpisov až do uplynutia lehoty na oslobodenie. V platnosti zostávajú i úľavy od dane z pozemkov, ktoré poskytol správca dane podľa zákona č. 317/1992 Zb. o dani z nehnuteľností v znení neskorších predpisov až do uplynutia lehoty určenej správcom dane. Viac informácií nájdete v odbornej príručke Nebytové a bytové priestory, ich správa a prenajímanie (Nehnuteľnosti, vydanie: 4/2005).

Predčasné ukončenie nájmu zo strany nájomcu
Viete, za akých podmienok je nájomca oprávnený odstúpiť od nájomnej zmluvy?
-- Nájomca je oprávnený odstúpiť od nájomnej zmluvy (§ 679 ods. 1, 2 Občianskeho zákonníka) kedykoľvek, najmä preto, že sú zdravotne závadné miestnosti, ktoré boli prenajaté na bývanie alebo na to, aby sa v nich zdržiavali ľudia. Nájomca pri tomto druhu závady môže odstúpiť od zmluvy, aj keď o ňom vedel už v čase uzavretia zmluvy, ale zmluvu aj tak uzavrel napr. v tiesni, hoci problematické môže byť jej preukazovanie. Závadnosť miestnosti by mal posúdiť príslušný orgán zdravotnej správy. Nájomca má právo na nerušené užívanie prenajatej veci. Prenajímateľ je povinný chrániť ho pred tretími osobami, ktoré by porušovali práva nájomcu, a to vždy v primeranej lehote. Pokiaľ prenajímateľ nekoná vo veci ochrany práva nájomcu, môže nájomca od zmluvy odstúpiť. Viac informácií nájdete v odbornej príručke Nebytové a bytové priestory, ich správa a prenajímanie (Nehnuteľnosti, vydanie: 4/2005).

Prenechanie bytu do podnájmu
Ak nájomca nemôže zo závažných dôvodov byt na dlhší čas užívať, môže ho ponechať do podnájmu inej osobe.
-- Podnájom bytu, prípadne jeho časti, je upravený v ustanovení § 719 Občianskeho zákonníka. V zmysle ustanovenia § 719 ods. 1 Občianskeho zákonníka prenajatý byt alebo jeho časť možno inému prenechať do podnájmu na dobu určenú v zmluve o podnájme alebo bez časového určenia len s písomným súhlasom prenajímateľa. Zmluva o podnájme upravuje podmienky skončenia podnájmu, najmä možnosť dať výpoveď zo strany prenajímateľa, ak sa nedohodlo inak, platí, že podnájom možno vypovedať bez uvedenia dôvodov v lehote podľa § 710 ods. 3 Občianskeho zákonníka.
V prípade, ak nájomca nemôže zo závažných dôvodov po dlhší čas byt užívať a ak prenajímateľ nesúhlasí bez závažných dôvodov s tým, aby prenajatý byt alebo jeho časť nájomca prenechal inému do podnájmu, môže súd na návrh nájomcu rozhodnutím nahradiť prejav vôle prenajímateľa. Ak bol podnájom dojednaný na určitú dobu, skončí sa tiež uplynutím tejto doby. Po skončení podnájmu podnájomník nemá právo na náhradný podnájom. Ako vyplýva z uvedeného, nájomca je oprávnený dať do podnájmu byt alebo len jeho časť.
Viac informácií nájdete v odbornej príručke Nebytové a bytové priestory, ich správa a prenajímanie (Nehnuteľnosti, vydanie: 4/2005).

Výstavba nehnuteľností a katastrálne konanie
Aké doklady je potrebné predložiť na katastrálny úrad v prípade výstavby nehnuteľností a kedy dochádza k nadobudnutiu vlastníctva?
-- Na účinnosť zmluvy o výstavbe, vstavbe alebo nadstavbe bytového domu a jej zmien je potrebný zápis do katastra nehnuteľností. K zmluve sa musí na účely jej zápisu do katastra nehnuteľností predložiť dokumentácia, z ktorej je zrejmá plocha a poloha jednotlivých bytov, nebytových priestorov, spoločných častí domu a spoločných zariadení domu a príslušenstva.
Pri zápise údajov o práve k rozostavanému bytu alebo nebytovému priestoru sa predkladá zmluva o výstavbe bytového domu spolu s geometrickým plánom, zmluva o vstavbe alebo nadstavbe bytového domu a znalecký posudok o stupni ich rozostavanosti, ako vlastník sa zapíše osoba uvedená v zmluve o výstavbe, vstavbe alebo nadstavbe.
K nadobudnutiu vlastníctva bytov alebo nebytových priestorov výstavbou, vstavbou alebo nadstavbou treba uviesť, že vlastnícke právo k bytu alebo nebytovému priestoru stavebník nenadobúda samotným uzavretím príslušnej zmluvy alebo nadobudnutím jej účinnosti zápisom do katastra nehnuteľností. Vlastnícke právo k bytu alebo nebytovému priestoru vznikne až ukončením výstavby, vstavby alebo nadstavby a následnou kolaudáciou bytu alebo nebytového priestoru (resp. bytov a nebytových priestorov v dome). Viac informácií nájdete v odbornej príručke Nebytové a bytové priestory, ich správa a prenajímanie (Nehnuteľnosti, vydanie: 4/2005).

Zmeny v cestovných náhradách
S účinnosťou od 1. apríla 2005 nadobudla platnosť novela zákona o cestovných náhradách.
-- Novela č. 82/2005 Z. z., ktorou sa novelizoval zákon o cestovných náhradách od 1. apríla 2005, dopĺňa a mení aj povinnosti pri používaní súkromného motorového vozidla na pracovných cestách zamestnancov aj podnikateľov FO. Pri použití cestného motorového vozidla zamestnancom (ak nejde o vozidlo zamestnávateľa) na pracovnej ceste bola doplnená povinnosť, aby na pracovnú cestu v tomto prípade bola uzatvorená o tejto skutočnosti dohoda medzi zamestnancom a zamestnávateľom písomnou formou (podľa dôvodovej správy je možné dohodu riešiť aj prostredníctvom cestovného príkazu, ak spĺňa náležitosti dohody).
Na základe písomnej dohody potom zamestnancovi patrí základná náhrada za každý km jazdy a náhrada za spotrebované pohonné látky, resp. alternatívna náhrada za použitie vozidla v sume zodpovedajúcej cene cestovného lístka pravidelnej verejnej dopravy.
Vyriešil sa tiež spôsob výpočtu náhrady za spotrebované pohonné látky v prípade, ak technický preukaz cestného motorového vozidla, použitého pri pracovnej ceste, neobsahuje údaje o spotrebe pohonnej látky. V takomto prípade sa na výpočet použije spotreba podľa technického preukazu vozidla rovnakého typu s rovnakým objemom valcov a motora a s rovnakým druhom pohonnej látky (benzín, plyn). Ak spotreba pohonnej látky nebude takýmto spôsobom preukázaná, zamestnanec nebude mať, podľa dôvodovej správy k uvedenej novele, nárok na náhradu za pohonné látky. Uvedené sa automaticky vzťahuje aj na podnikateľov. Súčasne sa všeobecne upravil spôsob zaokrúhľovania sumy základnej náhrady za používanie motorových vozidiel (na desiatky halierov nahor), (Živnostník a dane, vydanie: 3/2005).

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 19:41