StoryEditor

Američan šéfom izraelskej centrálnej banky

03.05.2005, 00:00
Popredný americký ekonóm Stanley Fischer sa stal prvým neizraelským guvernérom národnej banky. Od jeho pôsobenia na čele národnej banky si Izrael sľubuje najmä zlepšenie ekonomického prostredia a životných štandardov na úroveň najvyspelejších svetových krajín.

Popredný americký ekonóm Stanley Fischer sa stal prvým neizraelským guvernérom národnej banky. Od jeho pôsobenia na čele národnej banky si Izrael sľubuje najmä zlepšenie ekonomického prostredia a životných štandardov na úroveň najvyspelejších svetových krajín. Jeho oficiálnemu vymenovaniu do funkcie predchádzalo udelenie izraelského štátneho občianstva.
Napriek miernym polemikám o jeho kandidatúre sa väčšina izraelských politikov zhodla na tom, že Fischer je najlepšou voľbou pri snahe Izraela o silnejší prienik do globálnej ekonomiky a pritiahnutie zahraničných investícií.
Fischer pred svojím vymenovaním opustil post viceprezidenta Citigroup, jednej z najväčších svetových bánk. Známym sa stal aj ako zástupca výkonného riaditeľa Medzinárodného menového fondu a hlavný ekonóm Svetovej banky. Svoje bohaté skúsenosti v oblasti makroekonómie chce, podľa vlastných slov, "využiť na zabezpečenie cenovej stability a posilnenie a zefektívnenie izraelského finančného systému," uviedla agentúra Reuters. Počas svojho pôsobenia na čele banky bude určite zohrávať dôležitú úlohu aj pri rokovaniach Izraela o možnom vstupe do OECD, klubu 30 najbohatších krajín sveta.
Zároveň vyzval na zmeny v štruktúrach centrálnej banky vrátane zavedenia rady guvernérov podľa vzoru americkej Federálnej rezervnej banky, čím by sa posilnila nezávislosť centrálnej banky. Jej modernizácia a implementácia dôležitých trhových reforiem budú mať významný dosah na regulačné opatrenia pre penzijné a investičné fondy.
Fischer nastupuje do pozície v čase, keď je cenový vývoj pomerne stabilný -- inflácia sa pohybuje v rozmedzí 2 až 3 percent a hospodársky rast krajiny by mal podľa prognóz druhý rok za sebou prekročiť úroveň 4 percent. Relatívne vysoká, takmer 10-percentná nezamestnanosť má mierne klesajúcu tendenciu. Vysoké naďalej ostáva daňové zaťaženie a dlhové bremeno, ktoré, spolu s nepokojnou situáciou v regióne, najviac oslabujú napredovanie ekonomiky. Pred dvadsiatimi rokmi však bola situácia diametrálne odlišná. Fischer ako odborník na makroekonómiu bol jedným z tímu expertov, ktorí pomáhali krajine zaviesť plán na stabilizáciu ekonomiky, keď hyperinflácia dosiahla ročnú mieru 440 percent.
Fischer patrí medzi zástancov mierového procesu na Blízkom východe, ktorý je podľa neho najväčšou brzdou ekonomického rozvoja krajiny. "Ekonomická minulosť ukázala, že izraelská ekonomika môže expandovať rýchlejšie ako hospodársky najvyspelejšie štáty aj pri nestabilnej situácii v regióne. Na dosiahnutie plného potenciálneho rastu je však potrebná realistická mierová vízia," uviedol podľa Reuters Fischer.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 15:41