StoryEditor

Zamestnávateľ musí rozpisovať odvody

14.02.2006, 23:00

Pri vyúčtovaní mzdy je zamestnávateľ podľa Zákonníka práce (1) povinný vydať zamestnancovi doklad o vyúčtovanej mzde za príslušné obdobie -- výplatný lístok, ktorý by mal obsahovať údaje o jednotlivých zložkách mzdy, o zrážkach a o celkovej cene práce.
Zamestnanec takto dostáva kompletnú informáciu, z akej sumy a aké poistné bolo z jeho mzdy zrazené a odvedené na verejné zdravotné poistenie, jednotlivé druhy sociálneho poistenia a na doplnkové dôchodkové sporenie, ktoré platí zamestnanec a zamestnávateľ. Každá mzdová zložka a zrážka by mali byť vyčíslené v korunách, ak je to však potrebné i v hodinách. Napríklad ak ide o príplatky a náhrady mzdy.
Podobne to platí i o a náhrade príjmu za dočasnú pracovnú neschopnosť zamestnanca, pri ktorej sa uvádzajú kalendárne dni (10 prvých dní trvania dočasnej pracovnej neschopnosti) a koruny. Pri informácii o dávkach nemocenského poistenia zamestnávateľ uvádza iba obdobie ich trvania v kalendárnych dňoch, pretože o nich rozhodujú a vyplácajú ich príslušné pobočky Sociálnej poisťovne. Výplatný lístok tak obsahuje iba kalendárne dni trvania dočasnej pracovnej neschopnosti, prípadne ošetrovného, materského alebo vyrovnávacej dávky.
Vzhľadom na to, že poistenci majú právo raz za rok meniť zdravotnú poisťovňu, viacerí zamestnávatelia na výplatnom lístku uvádzajú aj kód a názov príslušnej zdravotnej poisťovne zamestnanca. Ak zamestnanec požiada, zamestnávateľ je povinný umožniť mu nahliadnuť aj do dokladov, na základe ktorých mu bola mzda vypočítaná.

Vymedzenie ceny práce
Od 1. júla 2005 sa vymedzenie ceny práce zmenilo (2). "Celkovú cenu práce tvorí mzda vrátane náhrady mzdy a náhrady za pracovnú pohotovosť a osobitne preddavok poistného na zdravotné poistenie, poistné na nemocenské poistenie, poistné na starobné poistenie, poistné na invalidné poistenie, poistné na poistenie v nezamestnanosti, poistné na garančné poistenie, poistné na úrazové poistenie, poistné do rezervného fondu solidarity a príspevok na starobné dôchodkové sporenie, ktoré platí zamestnávateľ."
Novelizované ustanovenie o celkovej cene práce
-- spresnilo vymedzenie mzdy,
-- ustanovilo povinnosť rozpisovať osobitne jednotlivé odvody za zamestnávateľa (preddavky poistného na verejné zdravotné poistenie, poistné na všetky druhy sociálneho poistenia a príspevok na starobné dôchodkové sporenie),
-- k poistnému na sociálne poistenie doplnilo aj poistné do rezervného fondu solidarity.
Pre zamestnanca sú v jednotlivých mesiacoch podstatné odvody na verejné zdravotné poistenie, sociálne poistenie a dôchodkové sporenie (poistenie), ktoré za zamestnanca odvádza zamestnávateľ, pretože mu spolu s odvedenými preddavkami na daň a vyplateným daňovým bonusom (v prípade, že vyživuje nezaopatrené deti ) ovplyvňujú čistý príjem.
------------------------------
(1) § 130 ods. 5 zákona č. 311/2001 Z. z.,
(2) zákonom č. 244/2005 Z. z. sa zmenil § 130 ods. 5 ZP

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. jún 2024 02:29