StoryEditor

Podriadení tykajú šéfom

17.01.2007, 23:00
FÍNSKO. Familiárnosť je bežná i v obchodnom živote.

Pri zoznamovaní a zdravení sa s obchodnými partnermi vo Fínsku platí európska biznis etiketa, ale vzájomné oslovovanie má svoje osobitosti. A síce, pri oslovovaní sa nezvyknú používať akademické tituly, a preto Fínov môžete pokojne oslovovať pán alebo pani. Ale na druhej strane, v obchodnom živote očakávajú oslovenie funkciou, respektíve povolaním.
Ani s výmenou vizitiek sa nespája osobitná etiketa, no ponúka vám dobrú príležitosť, aby ste sa fínskeho partnera spýtali, ako sa jeho meno správne vyslovuje a v prípade, že jeho titul alebo funkcia vám pripadajú nezrozumiteľné, zaujímali sa, čo v praxi znamenajú. Vo fínskom priemysle sa napríklad zvykne udeľovať čestný titul banský radca, v obchode komerčný radca, v námornej plavbe námorný radca a podobne.

Fíni si udržujú odstup
Vo Fínsku je veľmi rozšírené tykanie, a to nielen medzi priateľmi a známymi, ale aj medzi cudzími. Je normálne, že ľudia na tom istom pracovisku si tykajú, dokonca aj vo veľkých podnikoch a napriek všetkým rozdielom v postavení - podriadení tykajú šéfovi. Nie je nezvyčajné, že tykajú aj zákazníkom, čo však starší ľudia odsudzujú a považujú za trápne.
Rátajte teda s tým, že s vami kedykoľvek, bez predchádzajúceho dohovoru, budú komunikovať familiárne, napríklad v angličtine. Väčšina fínskych obchodných partnerov privíta, keď sa pri rozhovore vzdáte formálnych oslovení a titulov. Tykanie však v žiadnom prípade neznamená nadviazanie osobného priateľstva alebo akési zbratanie, ale z fínskeho pohľadu je to iba normálne oslovovanie v obchodnom živote.
O Fínoch je známe, že sú skôr málovravní, mlčanliví a táto zdržanlivosť sa prejavuje aj v neverbálnej komunikácii. Nemajú radi prílišnú fyzickú blízkosť, a preto si udržiavajte dostatočný odstup. Fínske podanie ruky je krátke a pevné a nie je sprevádzané inými gestami ako vzájomný dotyk ramien alebo predlaktia. Objatie okolo ramien je dovolené len najbližším priateľom. Keď sa s niekým rozprávate, udržiavajte zrakový kontakt a nikdy nemajte ruky vo vreckách. Na ulici muž zdraví nadvihnutím klobúka, v zime a mraze postačí dotknúť sa rukou pokrývky hlavy.

Ženy si zakladajú na rovnoprávnosti
Vo Fínsku je pomer medzi pohlaviami založený na rovnoprávnosti. Ukazuje sa to aj na pomerne veľkom počte žien v politických a iných hospodárskych funkciách. Preto oveľa častejšie než u nás bude vo Fínsku vašou obchodnou partnerkou žena. Ako sa k nej správať? Fínky síce majú rady zdvorilosť zo "starej školy", ale v konečnom dôsledku muža posudzujú podľa toho, ako sa k rovnoprávnosti žien stavia v praxi. Vo finančných otázkach sú spravidla samostatné a vôbec nie je nezvyčajné, keď si žena v reštaurácii chce svoj podiel na účte zaplatiť sama. Muž môže túto požiadavku odmietnuť, ale nemenej zdvorilé je želanie ženy rešpektovať.

Fínčina je zložitý jazyk
Fínsky jazyk spolu s estónskym a maďarským patrí k ugrofínskym jazykom, ktorým hovoria len veľmi malé skupiny národov v najsevernejších oblastiach Európy a na Sibíri. Pritom maďarčina je len vzdialená príbuzná a pre Fínov je celkom nezrozumiteľná. Fínčina je veľmi zložitý jazyk, napríklad slovné spojenie "234 domov" sa povie "kaksisataakolmekymmentäneljä taloa". Takmer všetci Fíni ovládajú angličtinu, mnohí aj nemčinu, a to veľmi dobre slovom aj písmom. Tlmočník je tu preto len zriedkakedy potrebný.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 11:30