StoryEditor

Stredoeurópske trhy opäť excelovali

26.04.2006, 00:00
Na svetových akciových trhoch dominovali v minulom týždni európske burzy. Európske akcie si pripísali v týždni viac ako 1,5 percenta, stredoeurópske a východoeurópske trhy zisky oproti Európe ešte zdvojnásobili, keď vzrástli o 3,2 percenta. Nedarilo sa dolárovým dlhopisovým fondom, ktoré skončili so stratou dve percentá. Domáce korunové dlhopisové fondy stagnovali, s malým ziskom skončili peňažné korunové fondy.

Akciové trhy
V minulom týždni dosiahla cena ropy nové rekordy, napriek tomu najvyspelejší akciový trh sveta rástol. "Viac ako 70 % spoločností z indexu S&P 500, ktoré reportovali svoje kvartálne výsledky, prekonali očakávania analytikov, čo zvýšilo odolnosť amerických akciových trhov voči drahej rope a spôsobilo nárast indexu o 1,7 % v USD," uviedol portfóliový manažér AM SLSP Martin Tomko. Nárast podporili aj špekulácie o dočasnom prerušení postupného zvyšovania úrokových sadzieb v USA, ktoré by sa mohli zastaviť na piatich percentách.
Vyspelé západoeurópske trhy svoj minulotýždňový vývoj prispôsobili americkým burzám. Začiatkom týždňa mierne klesli, potom sa však obrátili k silnému rastu. Kontinentálna Európa sa dokázala zhodnotiť v priemere o 2,9 percenta, britský trh si pripísal 1,7 percenta. "Pozitívny vývoj podporili dve správy, a to marcová inflácia Británie, ktorá sa spomalila na trinásťmesačné minimum a mierne tak znížila tlaky na rast úrokovej sadzby, a komentár nemeckého ministra hospodárstva, ktorý vyjadril presvedčenie, že tempo rastu najväčšej európskej ekonomiky sa pravdepodobne výrazne zrýchli už v najbližších mesiacoch," komentovala úspešný týždeň na európskych burzách portfóliová manažérka Investičnej a Dôchodkovej Katarína Antoničová. Európske akciové fondy využili rast akcií a zhodnotili sa o 1,6 percenta.
Akciové trhy strednej a východnej Európy majú za sebou jeden z najlepších týždňov vo svojej histórii - všetky burzy dosiahli výrazné zhodnotenia. Neutíchajúci dopyt po energetických a priemyselných komoditách na svetových trhoch vyhnal burzové indexy k novým historickým maximám. Najvýraznejšie to bolo cítiť na varšavskej burze, ktorá sa zhodnotila o takmer 5 %, nasledovaná 3-percentným nárastom na budapeštianskej burze. Ruský akciový trh stále rastie a každý týždeň dosahuje nové historické maximá. Podľa Branislava Habána, portfóliového manažéra KD Investments, "s rastúcou cenou ropy bude aj ruský akciový trh dosahovať nové maximá, keďže energetické spoločnosti tvoria dve tretiny tohto trhu." Najväčšia ruská ťažobná spoločnosť GMK Norilsk Nickel dosiahla takmer 7-percentné týždňové zhodnotenie.

Dlhopisové trhy
Americké dlhopisy zaznamenali v minulom týždni mierne nárasty cien, pričom došlo k nepatrnému zostrmeniu výnosovej krivky. "V nadchádzajúcom období bude vývoj na americkom dlhopisovom trhu pod vplyvom vyhlásení predstaviteľov centrálnej banky, ktorej májové zasadnutie a najmä následný komentár môžu naznačiť, či sa cyklus zvyšovania sadzieb už blíži ku koncu," myslí si portfóliový manažér TAM Martin Gregora. Negatívne na výkonnosť dolárových dlhopisových fondov vplývalo prudké oslabenie dolára oproti viacerým menám vrátane koruny. Európske bondy sa vyvíjali menej volatilne a z týždenného hľadiska skončili takmer bez zmeny.

Domáce trhy
Týždeň po veľkonočných sviatkoch priniesol slovenskej korune silný rast, vďaka ktorému sa mena dostala až nad hladinu 37,10 SKK/EUR. Špekulácie v súvislosti s investíciou spoločnosti Enel v našej krajine zvýšili atraktivitu domácej meny. Slovenské štátne dlhopisy podnikli v uplynulom týždni rastové pokusy. Podporila ich v tom harmonizovaná inflácia krajiny, podľa ktorej sa ceny v marci oproti februárovej úrovni nezmenili. To zľahčilo obavy investorov v súvislosti s rastúcimi úrokovými sadzbami. Využiť to však dokázali len dlhopisy s najkratšími lehotami splatnosti, ich výnosy na týždennej báze mierne klesli. Dlhopisy k dlhými lehotami splatnosti s mierne oslabili. Korunové dlhopisové fondy týždeň uzavreli bez zmeny.

Priemerné týždenné zhodnotenie vybraných skupín fondov po prepočte na slovenské koruny k 21. 4. 2006
Skupina fondov %
Peňažné korunové 0,06
Peňažné v cudzej mene -1
Dlhopisové korunové 0
Euro dlhopisové -0,5
Dolárové dlhopisové -2,08
CEE dlhopisové -0,23
Európske akciové 1,55
Americké akciové -0,1
Globálne akciové 0,42
Technologické akciové -0,71
CEE akciové 3,2
Zmiešané 0,39
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 19:03