StoryEditor

Únia žiada nižšie poplatky za finančné transakcie

14.09.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Európska únia chce prinútiť finančné inštitúcie, aby znížili poplatky za transakcie s cennými papiermi medzi jednotlivými členskými štátmi. Komisár Charlie McCreevy dá poskytovateľom finančných služieb šesť mesiacov na to, aby uviedli túto požiadavku do praxe.
McCreevy mal svoju požiadavku predniesť včera v Luxemburgu. Jeho výzva je doteraz asi najzreteľnejšou známkou toho, že sa Európska komisia chystá zaviesť úplne novú legislatívu. Tá by mala upravovať pravidlá vyrovnania transakcií. Ultimátum komisára McCreevyho predstavuje jeho dlhoročné presvedčenie, že túto oblasť treba reformovať. Vysoké náklady na vyrovnanie transakcií medzi jednotlivými krajinami sú totiž podľa neho jedným z hlavných dôvodov, prečo sa v Európe stále nedarí vytvoriť jednotný fungujúci trh s cennými papiermi. "Cezhraničné obchodovanie je stále drahé, niekedy dokonca celkom neprístupné. Náklady na vyrovnanie transakcií medzi jednotlivými krajinami sú niekedy až šesťkrát vyššie, ako na domácom trhu. Hovoríme pritom o veľkých peniazoch," uviedol McCreevy. Komisia preto podľa neho zváži varianty, ako tento stav zmeniť.
K vyrovnaniu transakcií dochádza po uzatvorení akciových obchodov. Zaisťuje, že predajca cenných papierov alebo iných finančných aktív dostal skutočne zaplatené, a že novému majiteľovi boli cenné papiere skutočne pripísané na účet. Tieto služby, označované ako "plombovanie" finančných trhov, sú kľúčové na zaistenie hladkého fungovania trhov.
Jedným z hlavných problémov finančných trhov v Európskej únii je práve to, že systémy vyrovnania sú stále príliš obmedzované líniou štátnych hraníc. "Zaznamenal som na trhu rastúce presvedčenie, že vytvorenie konsolidovanej štruktúry, napríklad ako je centrálna vyrovnávacia protistrana, by mohol pomôcť rozvoju Európskeho kapitálového trhu," uviedol McCreevy.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. apríl 2024 01:17