StoryEditor

Anonymné vklady za dve miliardy

15.01.2006, 23:00

Na vkladných knižkách na doručiteľa, ktoré sa už v komerčných bankách nedajú otvoriť približne dva roky, ležia stále bez povšimnutia približne dve miliardy korún. O vyplatenie anonymných vkladov môžu občania požiadať banky ešte tento rok, s uplatnením nároku na výber nie sú spojené žiadne poplatky. Od začiatku budúceho roka sa bude o správu a vyplácanie týchto prostriedkov starať štát.

Veľa účtov, malé zostatky
Viac ako 90 percent úspor na anonymných účtoch je v Slovenskej sporiteľni. Ku koncu uplynulého roka evidovala banka takmer 875-tisíc anonymných vkladov v celkovom objeme 1,71 miliardy korún. "V roku 2005 klienti Slovenskej sporiteľne zrušili 205 661 anonymných vkladov v celkovom objeme 871,7 milióna korún," uvádza hovorkyňa banky Miriam Fuňová. Do konca roka zostane podľa nej nezrušený značný počet vkladných knižiek, keďže takmer polovica anonymných vkladov má zostatkovú sumu do 100 korún. Ľudia nevyberajú peniaze hlavne pre nízky zostatok na knižkách. "Mnohí majitelia vkladných knižiek na doručiteľa nevedia, že ich vkladná knižka je anonymná, lebo na nej majú ako názov uvedené svoje meno, prípadne aj adresu," dodáva Fuňová.
"VÚB banka evidovala ku koncu roka približne 76-tisíc vkladných knižiek na doručiteľa v celkovej hodnote 181 miliónov korún," uvádza hovorkyňa banky Alena Walterová. Od 1. januára 2004 tieto vklady nie sú úročené.
"V Tatra banke nebol počet anonymných vkladných knižiek nikdy vysoký a možno povedať, že tempo výberov na tých, ktoré ešte neboli zrušené, sa postupne spomaľuje," uviedol riaditeľ PR banky Roman Začka. Na väčšej časti týchto vkladných knižiek je podľa neho uložená len suma rovnajúca sa minimálnemu zostatku alebo sa k nemu približuje.

Nevyplatené zostatky do Štátnej pokladnice
Nevyplatené zostatky zrušených vkladov prejdú 31. decembra na štát, ktorý od bánk získa aj úroky a iné majetkové výhody patriace k týmto vkladom a zostatkom vrátane majetkového prospechu, ktorý banka získala pri využívaní týchto zostatkov bez poskytovania primeraných úrokov. "Za primerané úroky sa na tento účel považujú priemerné úroky z vkladov na vkladných knižkách," uvádza Zuzana Bruteničová z tlačového oddelenia ministerstva financií. Ministerstvo financií už podľa nej zaslalo bankám žiadosť o predloženie informácie o výške zostatkov zrušených vkladov na doručiteľa k 31. decembru 2005. "Pripravuje sa zmluva medzi MF SR a Štátnou pokladnicou o podmienkach zabezpečenia vyplácania týchto zostatkov a taktiež aj zmluvy medzi Štátnou pokladnicou a dotknutými bankami," vysvetľuje. Ak občan zistí, že aj po 31. decembri 2006 má doma vkladnú knižku na doručiteľa, bude si môcť uplatniť nárok na vyplatenie najneskôr do 31. decembra 2011.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
03. máj 2024 13:50