StoryEditor

Eurostat asi zreviduje prognózy

21.08.2003, 00:00
Po záporných číslach o vývoji HDP v Nemecku, Taliansku a Holandsku, ku ktorým sa pripojilo aj Francúzsko, Eurostat asi zreviduje svoje prognózy.

Francúzska ekonomika, ktorá je podľa hrubého domáceho produktu treťou najväčšou v Európe, sa v druhom kvartáli spomalila o 0,3 %. Silný kurz eura oproti doláru nepriaznivo ovplyvnil francúzskych exportérov a klesli aj spotrebiteľské výdavky. Vyplýva to z údajov zverejnených štatistickým úradom Insee. Toto číslo znamená, že od predstavenia spoločnej meny v roku 1999 sa ekonomika eurozóny zrejme už druhýkrát dostala do záporných čísel. Informovala o tom agentúra Bloomsberg News.
Rastúca nezamestnanosť, pokles exportu po 16-percentnom medziročnom posilnení eura oproti doláru a ďalšie faktory sa podpísali na spomalení ekonomiky eurozóny, ktorá v druhom kvartáli zaostala za hospodárskym rastom USA a Japonska. Ich HDP rástol jednotlivo o 2,4 % a o 0,6 %. Nemecko, Taliansko a Holandsko sa po kontrakcii HDP v dvoch za sebou idúcich kvartáloch v prvom polroku dostali do recesie. Záporné čísla francúzskeho HDP sú prekvapivé, analytici oslovení agentúrou Bloomberg News totiž predpokladali jeho stagnáciu. Štatistický úrad Európskej únie tak s veľkou pravdepodobnosťou zreviduje svoj odhad vývoja európskej ekonomiky na 0,1-percentný pokles, napísala agentúra Bloomsberg News s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z európskeho štatistického úradu Eurostat. Jeho správa by mala byť zverejnená 9. septembra. Ešte minulý týždeň Eurostat informoval, že rast hospodárstva eurozóny sa možno obnoví už v druhej polovici tohto roka, pričom v štvrtom kvartáli by mala rásť 0,6-percentným tempom.
Európa momentálne zápasí s podobným problémom ako USA. Jeho názov je nezamestnanosť. Miera nezamestnanosti vo Francúzsku bola v máji a v júni 9,5 %, pričom podľa Eurostatu z krajín eurozóny je vyšší počet nezamestnaných len v Španielsku. Prepúšťajú najmä veľké firmy, ktorých výroba je orientovaná na export, a ten v druhom kvartáli klesol o 0,6 %. Napríklad francúzska spoločnosť Schneider Electric SA, najväčší výrobca poistiek na svete, kvôli nižšiemu dopytu a silnému euru radikálne znížila počet zamestnancov. Počet ľudí bez práce tak vo Francúzsku dosiahol 3,5-ročné maximá a podpísal sa pod prvé kvartálne zníženie spotrebiteľských výdavkov od roku 1996. Spotrebiteľské výdavky Francúzov v druhom kvartáli klesli o 0,2 % po raste o 0,5 % v prvom štvrťroku a spotrebiteľská dôvera Francúzov sa momentálne nachádza blízko 6,5-ročného minima zaznamenaného v apríli. Útraty domácností, ktoré živia polovicu francúzskeho hospodárstva, pritom v prvom polroku zachránili krajinu pred recesiou, do akej upadli jej susedia.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. máj 2024 06:54