StoryEditor

Zo speváka lekár, dcéra miluje Slovensko

06.09.2006, 00:00

Po roku šesťdesiatosem odišli z bývalého Československa spevák z Tatrarevue a baletka národného divadla. To, že sa vybrali práve do Švédska, bola číra náhoda. Rodák z Martina vo Švédsku zmenil kariéru, vyštudoval medicínu a stal sa lekárom. Bývalá Bratislavčanka začala tancovať ako sólistka baletu v divadle v Göteborgu. Vo Švédsku sa im narodila aj dcéra Andrea. Dnes má tridsaťdva rokov a rozhodla sa napísať prvého Sprievodcu Slovenskom vo švédčine. Aj keď sa na Slovensko po prvýkrát dostala až v roku 1990, je hrdá, že sa so svojou babkou, na rozdiel od detí mnohých iných emigrantov, dokáže porozprávať po slovensky.
"Švédi sú v porovnaní so Slovákmi iní úplne vo všetkom!," odpovedala mi Andrea, keď som sa jej opýtala ako veľmi sa títo severania od nás líšia. Táto odlišnosť má, samozrejme, historické korene, podpísala sa na nej geografická poloha krajiny a hlavne spôsob života. Mimo veľkých miest žijú Švédi roztrúsene v malých dedinkách po krajine, často veľmi od seba vzdialených. Myjavské kopanice s chalúpkami porozsýpanými na kopcoch by im zrejme pripadali ako bežné predmestie. "Aj keď ste po mnohé roky susedia, Švédi sa o vás nestarajú," rozpráva o náture svojich rodákov Andrea. Na druhej strane, v pracovnom živote vedia jasne konať, všetko má svoju štruktúru a je organizované. "Jednoducho, sú profesionálni," dodáva.
Andrein Sprievodca Slovenskom vyšiel v máji tohto roku. Ako tvrdí, knihu o Slovensku sa rozhodla napísať preto, že už bol najvyšší čas, aby sa aj Slovensko v Škandinávii zviditeľnilo. Práca za to stála. Už sa našli aj Švédi, ktorí na základe informácií v knihe zmenili rozhodnutie prejsť Slovensko iba tranzitom a zastavili sa na mnohých miestach, o ktorých nemali ani tušenie, že na mape sveta existujú. A čo odkazuje Švédka Andrea Slovákom, ktorí by chceli ísť do tejto krajiny pracovať? Situácia na pracovnom vo Švédsku je dnes už iná, ako to bolo v 60. a 70. rokoch, keď prišli jej rodičia. Mať dobrú prácu sa tam rovnako cení, ako inde v Európe a každý si také zamestnanie chráni. Naučiť sa jazyk a ísť do Švédska za robotou na vlastnú päsť je preto veľmi ťažké.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 23:47