StoryEditor

Extrémne teploty môžu spôsobiť poruchy zdravia zamestnancov

20.06.2006, 16:08
Autor:
TASRTASR
Extrémne zvýšené teploty počas letného obdobia môžu spôsobovať záťaž zamestnancov teplom na väčšine pracovísk. U zamestnancov môže viesť k poklesu výkonnosti, zvýšenej únavnosti a môže spôsobiť až prehriatie organizmu, upozornil riaditeľ Úradu verejného zdravotníctva SR František Valašek.

Extrémne zvýšené teploty počas letného obdobia môžu spôsobovať záťaž zamestnancov teplom na väčšine pracovísk. U zamestnancov môže viesť k poklesu výkonnosti, zvýšenej únavnosti a môže spôsobiť až prehriatie organizmu so zvýšením telesnej teploty, malátnosťou, ospalosťou, bolesťami hlavy, závratmi, nevoľnosťou až zvracaním, upozornil riaditeľ Úradu verejného zdravotníctva SR František Valašek.
Aby sa predišlo poruchám zdravia, ktoré by mohla spôsobiť zvýšená záťaž teplom počas letného obdobia, odporúča zabezpečiť na pracovisku určité preventívne opatrenia. Valašek radí konzumovať dostatočné množstvo vhodných nápojov. Malo by ísť o občerstvujúce a uhrádzajúce nápoje, ktoré doplnia tekutiny, solí a ďalšie látky stratené nadmerným potením.
Za vhodné považuje napríklad minerálne vody s obsahom sodíka (Na) do 100 miligramov na liter, bylinkové čaje, ovocné čaje alebo šťavy. Nápoje musia byť zdravotne neškodné, majú mať vhodné chuťové vlastnosti a teplotu, čo najmenší obsah cukru, najviac do šesť percent a nemajú obsahovať ani malé množstvo alkoholu. Teplota nápojov má byť v rozmedzí 12 až 15 °C.
Zamestnávateľ má zabezpečiť zamestnancom na pracoviskách dostupnosť a dostatočné množstvo vhodných nápojov. Finančne uhrádzať tieto nápoje však nie je povinnosťou zamestnávateľa.
Valašek radí nosiť vhodný pracovný odev, jednovrstvový, z prírodných materiálov a podľa možnosti svetlej farby.
Na pracovisku treba zabrániť prenikaniu priamych slnečných lúčov cez okná tienením napríklad žalúziami, roletami. Ak nie je na pracovisku klimatizácia, treba zabezpečiť zvýšenie pohybu vzduchu vetraním. Pri používaní ventilátorov ich treba umiestniť a nasmerovať tak, aby nedochádzalo k nežiaducemu priamemu ochladzovaniu povrchu tela zamestnancov, zdôraznil Valašek.
V prípade nevyhnutnosti treba zamestnancom umožniť prestávky v práci, aby sa mohli ochladiť osprchovaním alebo umytím pokožky chladnou vodou.
Zamestnávateľ a zástupcovia zamestnancov by mali dohodou riešiť prípadnú úpravu režimu práce a oddychu najmä pri prácach s nadmernou fyzickou záťažou. Mohlo by ísť o posun začiatku pracovnej zmeny, jej dĺžky a zaradenie prestávok a podobne.
Valašek upozornil na povinnosť zamestnávateľa zabezpečiť pre zamestnancov bezplatne pitný režim pri zvýšenej záťaži teplom za určených podmienok. Ide o prekračovanie únosných hodnôt operatívnej teploty pri dlhodobej práci na uzatvorenom pracovisku, ale aj na vonkajšom pracovisku, ak sa preukáže, že dochádza k nadmernej strate tekutín z organizmu za mimoriadne teplých dní.
Mimoriadne teplý deň je taký, keď teplota vonkajšieho vzduchu nameraná v tieni dosiahne hodnotu vyššiu ako 30 stupňov Celzia.
Valašek odporúča zamestnávateľom, aby pitný režim na pracovisku s nadmernou záťažou teplom, výber vhodných nápojov, ich primeranú teplotu a množstvo konzultovali s lekárom, ktorý dohliada na zdravie zamestnancov v súvislosti s prácou, respektíve s lekárom pracovnej zdravotnej služby.

01 - Modified: 2003-03-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Súťaž Stavba roka 2003
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. máj 2024 12:48