StoryEditor

Vláda už hľadá problémy v II. pilieri

10.07.2006, 00:00
Záujem o druhý pilier prekonal očakávania, chvália ho aj v Bruseli, nová ministerka ho však považuje za "neuralgický bod." Podľa bývalej ministerky práce a sociálnych vecí Ivety Radičovej, je druhý pilier kľúčový prvok stability budúcich dôchodkov.

Zástupcovia dôchodkových spoločností hodnotia osemnásťmesačné prechodné obdobie pre druhý pilier pozitívne. Podľa Petra Sochu, predsedu predstavenstva spoločnosti Winterthur, je "zreformovaný systém sociálneho zabezpečenia jeden z najambicióznejších projektov, ktoré na Slovensku momentálne prebiehajú." "Celkom iste možno povedať, že občania Slovenska mali jedno z najdlhších období z okolitých krajín na prijatie rozhodnutia o zapojení sa do druhého piliera dôchodkového zabezpečenia," pridáva sa Jozef Paška, predseda predstavenstva spoločnosti Allianz-Slovenská dôchodková správcovská spoločnosť, najväčšej správcovskej spoločnosti na trhu.

Šesť spoločností a sedemnásť miliárd úspor
Šesť dôchodkových správcovských spoločností (DSS) ku koncu júna spravovalo úspory sporiteľov v objeme 17,26 miliardy korún. Podľa Viktora Kouřila, ml. z Asociácie DSS, počiatočný kapitál správcovských spoločností bol štyri miliardy korún, v súčasnosti je to viac ako 6,5 miliardy. Počas prechodného 18-mesačného obdobia pracovalo pre DSS spolu 27 500 sprostredkovateľov. V nasledujúcom období bude podľa Kouřila potrebné riešiť štyri oblasti, a to investovanie peňazí na dôchodkových účtoch, výplatu dôchodkov, kapitálovú primeranosť DSS a otázku prestupov.
Podľa bývalej ministerky práce a sociálnych vecí Ivety Radičovej, je druhý pilier kľúčový prvok stability budúcich dôchodkov. Na jednej strane vytvára deficity v Sociálnej poisťovni (SP) tým, že 9 percent z verejných odvodov plynie na osobné dôchodkové účty, na druhej strane však do budúcnosti významne znižuje nároky na poisťovňu, pretože práve dôchodkové úspory budú o 15 až 20 rokov tvoriť dominantný zdroj dôchodkového zabezpečenia pre prevažnú časť občanov, ktorí sú dnes v aktívnom veku.

Výzvy do budúcnosti
"V každom prípade by sa nemala meniť filozofia systému dôchodkového zabezpečenia a ani už vybudovaná základňa kapitalizačného piliera predstavujúca systém výšky a spôsobu prerozdeľovania príspevkov a ich zhodnocovania v dôchodkových správcovských spoločností," myslí si člen predstavenstva spoločnosti Aegon Roman Klamo.
"Naším hlavným cieľom do budúcnosti je spokojnosť sporiteľov, kvalita poskytovaných služieb a v neposlednom rade bude naše úsilie smerovať k profesionálnej správe aktív v dôchodkových fondoch," uviedla Daniela Štofková z ČSOB AM. Vo zvyšovaní kvality služieb pre klientov vidia svoju budúcnosť aj v ostatných DSS.
Popri zmene podmienok pre druhý pilier sú ďalším problémom, ktorý trápi správcovské spoločnosti, prestupy klientov medzi DSS. Socha je za vylúčenie špekulatívnosti z procesu prestupov - nechať rozhodnutie o prestupe výlučne na klienta. Podľa Pašku masové prestupy v posledných šiestich mesiacoch ohrozujú stabilitu druhého piliera.

01 - Modified: 2003-03-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Náklady na dokončenie SND 02 - Modified: 2003-03-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Program podpory okresov pokračuje
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 20:44