StoryEditor

Zamestávate cez leto brigádnikov?

Terno -- Podľa vyjadrenia spolumajiteľa Ľuboša Drahovského je firma pomerne malá a pri svojej činnosti si vystačí so stálymi zamestnancami. V prípade potreby si zvykli zamestnávať externých pracovníkov, ale nie brigádnikov -- študentov. "Aj preto, že naša činnosť je práve v letných mesiacoch menej aktívna než počas zvyšku roka. Napríklad redakčné čísla vychádzajú v lete ako dvojčísla a iné práce robíme len na objednávku," spresnil Drahovský.
Jednota COOP -- Zamestnáva brigádnikov -- študentov počas celého roka. Hodinová mzda sa pohybuje od 30 do 60 korún v závislosti od druhu vykonávanej činnosti.
McDonalds -- Spoločnosť zamestnáva brigádnikov -- študentov nielen počas letných prázdnin, ale celý rok. Ak pracujú na základe dohody o brigádnickej práci študentov, ich hodinová nástupná odmena za prácu je 55 korún. Prvé zvýšenie ich čaká zhruba po odpracovaní 180 hodín o štyri koruny. Následné zvyšovanie je minimálne každých šesť mesiacov o šesť korún na hodinu.
Kaufland -- Spoločnosť zamestnáva študentov po celý rok, a to podľa potreby v jednotlivých predajniach na celom Slovensku. "Pri hodinovej mzde patríme k spoločnostiam, ktoré odmeňujú svojich brigádnikov nadpriemerne. Nedá sa to však paušalizovať. Ak majú brigádnici záujem, odporúčam aby sa obrátili priamo na predajne," uviedol hovorca spoločnosti Michael Šperl.
Billa -- Spoločnosť zamestnáva brigádnikov počas letných prázdnin cez pracovno-personálnú agentúru Nosluš. Hodinová mzda brigádnikov sa pohybuje od 30 do 60 korún.
Domitri Gemerská Hôrka -- Cez prázdniny zvykne zamestnávať študentov najmä pre potreby SCA Hygiene Products. Býva to 60 až 70 ľudí. Väčšinou ide o ručné balenie výrobkov. "Toto leto plánujeme prijať brigádnikov aj pre Domitri, na triedenie plastových odpadov. Priemerný hodinový zárobok je 40 korún, " hovorí konateľ spoločnosti Ondrej Bodnár.
Múzeum Betliar
-- Múzeum je tradičným zamestnávateľom študentov počas letných prázdnin. Berie stredo- i vysokoškolákov, ktorí pracujú ako sprievodcovia na hrade Krásna Hôrka, v Andrássyovskom mauzóleu a v kaštieli Betliar. Počas sezóny sa ich vystrieda okolo 40. "Dávame im minimálnu mzdu a k tomu príplatky za prácu počas víkendov a sviatkov. Zamestnávame ich na dohody a mesačne si zarobia v čistom do 6 tisíc korún," uvádza riadteľka Eva Lázárová.
Lesy SR š. p., Banská Bystrica -- Podľa hovorcu Petra Gogoľu odštepné lesné závody zamestnávajú cez leto ako brigádnikov predovšetkým študentov lesníckych škôl. Využívajú ich pri meraní dreva a vypisovaní odvozových lístkov. V priemere mesačne zarobia sedem tisíc korún.
ZSNP a. s. Žiar nad Hronom -- Žiarsky spracovateľ hliníka každoročne zamestnáva brigádnikov hlavne na pomocné práce pri opracovávaní odliatkov, balení a expedícii produktov. Študentov si najímajú prostredníctvom pracovnej agentúry Študentský servis s. r. o. Banská Bystrica, s ktorou má firma uzatvorenú zmluvu. Hodinový zárobok je 40 Sk.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 02:32