StoryEditor

Otázka na... Ľubomíra Šoltýsa

21.05.2007, 00:00

Zasiahne Slovensko ešte vlna ďalších akvizícií a fúzií, alebo sa podľa vás už trh skonsolidoval?

- Slovensko už prešlo istým štádiom akvizícií, ktoré súviseli predovšetkým s privatizáciou a so vstupom zahraničných investorov. Takých transakcií, ako bola kúpa Slovnaftu spoločnosťou MOL alebo Slovakofarmy Zentivou, už veľa nebude. Ak sa budú diať nejaké transakcie v oblasti veľkých projektov, tak pravdepodobne o úroveň vyššie, napríklad medzi firmami E.ON a RWE.
Zaujímavé však budú ešte stredne veľké transakcie vo firmách, ktoré vznikali tesne po novembri 1989 a ich majitelia uvažujú o ich predaji, ale hľadajú partnera na ďalšiu expanziu, pretože Slovensko je im už malé. V týchto transakciách je potenciál pomerne veľký.
V tomto smere sme boli napríklad svedkami konsolidácie v sektore informačných technológií. Niekoľko transakcií v tejto oblasti už prebehlo, ale konsolidácia určite ešte nie je ukončená. Takmer nedotknutý trh je zatiaľ podľa mňa v strojárstve. Transakcie sa dajú očakávať v automobilovom i drevospracujúcom priemysle.
V normálne fungujúcej ekonomike by sa kolobeh transakcií v kategórii stredne veľkých firiem nikdy nemal uzavrieť. Veľa firiem vzniká, zaniká, fúzuje, dochádza v nich k odpredaju divízií, je to teda veľmi dynamický sektor. Za stredne veľkú transakciu sa z hľadiska fúzií a akvizícií považuje transakcia v desiatkach miliónov eur - až po 250 miliónov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 10:06