StoryEditor

Pád dolára ovplyvní aj Slovensko

03.05.2006, 00:00
Slabšia hodnota americkej meny môže čiastočne pribrzdiť rast cien pohonných látok.

Americký dolár sa v posledných dňoch výrazne znehodnocuje a stráca oproti ostatným svetovým menám. Pocítiť to môže aj Slovensko. Prvým efektom je, že sa dolár po roku opäť predáva za menej ako 30 korún. Tento trend by podľa analytikov mal pokračovať aj naďalej. "V priebehu nasledujúcich 12 mesiacov by sa mohol kurz dostať až k úrovni 27 korún 60 halierov za dolár," myslí si analytik Dexia Banky Marek Benčat.
Slabší dolár tradične znamená lacnejšie dovolenky do dolárových oblastí, akými sú napríklad Egypt alebo ázijské krajiny. No cestovné kancelárie nie sú v zohľadňovaní kurzu dolára až také rýchle. "Kancelárie určujú ceny na hlavnú letnú sezónu na jeseň pri zostavovaní katalógov, kde robia kalkulácie aj s očakávaným vývojom kurzu koruny oproti ostatným menám. Ak v priebehu roka dôjde k výraznému pohybu kurzu, klient to môže pocítiť v lacnejších letenkách," hovorí Róbert Kohlmann, prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a agentúr.

Na pokles cien palív to stačiť nebude
Slabší dolár väčšinou pociťujú motoristi. Americká mena je totiž spolu s cenou ropy na medzinárodných trhoch hlavným faktorom, ktoré vplývajú na ceny pohonných látok. Hoci váha dolára nie je až taká veľká ako pri rope, slabnúca mena môže čiastočne brzdiť negatívny vplyv neustále drahšieho čierneho zlata. Slovnaft sa na znehodnotenie americkej meny o päť percent za posledné dva mesiace pozerá inak. "Pokles hodnoty dolára je primalý na to, aby kompenzoval nárast cien ropy a ropných produktov na svetovom trhu. Tie sú obchodované síce v dolároch, ale ich základné ceny na komoditných trhoch vzrástli o 23 percent pri rope, 34 percent pri benzíne a o 14 percent pri nafte. Nemožno preto v blízkom čase očakávať, že by oslabovanie americkej meny vykrylo rastúce ceny energetických surovín," uviedol hlavný ekonóm Slovnaftu Marek Senkovič.

Oslabenie dolára sa prejaví aj v zahraničnom obchode. Keďže Slovensko v americkej mene viac dováža ako vyváža, v najbližšom období by mal zlacnieť dovážaný tovar v tejto mene. V minulom roku tvorili dolárové platby za dovoz 24,3 percenta, zatiaľ čo inkasá za export sa podieľali na zahraničnom obchode 13,8 percenta. "Pri prevahe dolárových platieb sa znižuje korunový objem dovozu viac ako vývozu, čím čiastočne pomáha zlepšovať celkový deficit Slovenska," zdôrazňuje Pavol Ondriska, analytik ING dss.

Investorom pomôže zaistenie
Oslabovanie americkej meny sa odzrkadlí aj na podielových fondoch. "Oslabenie dolára znižuje korunový výnos vykazovaný zahraničnými podielovými fondmi, ak investujú v dolároch, respektíve ich podielové listy sú predávané v dolároch," konštatuje Ondriska.
Proti takémuto menovému riziku sa však dá zabezpečiť takzvaných menovým hedgingom. "V prípade investície do fondu pokles hodnoty aktív z dôvodu oslabenia dolára oproti korune plne vykompenzuje forwardový kontrakt, a preto investor nemusí znášať dosahy oslabujúcej sa americkej meny z pohľadu menového rizika," hovorí portfóliový manažér Tatra Asset Management Ondrej Vilinovič. "Celková výkonnosť fondov závisí nielen od kurzovej zložky, ale aj od samotnej výkonnosti jednotlivých aktív. Otázne je, ako budú reagovať na vývoj kurzu dolára a vývoj úrokových sadzieb akcie amerických podnikov alebo dolárové dlhopisy alokované v týchto fondoch. Podkladové inštrumenty svojou výkonnosťou môžu pokryť prípadnú kurzovú stratu," dopĺňa Benčat.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 06:59