StoryEditor

Kto komu a ako môže poskytnúť dve percentá z dane

Aký postup musia zvoliť fyzické osoby a právnické osoby pri poukázaní sumy do výšky 2 percent zaplatenej dane z príjmov za rok 2004?

Aký postup musia zvoliť fyzické osoby a právnické osoby pri poukázaní sumy do výšky 2 percent zaplatenej dane z príjmov za rok 2004?

1. Fyzická osoba -- zamestnanec (daňovník dane z príjmu zo závislej činnosti), ktorému zamestnávateľ vyhotovil ročné zúčtovanie preddavkov na daň:
-- požiada zamestnávateľa o vystavenie tlačiva potvrdenie o zaplatení dane z príjmov zo závislej činnosti (tlačivo podľa prílohy č. 2),
-- predloží do 30. apríla 2005 správcovi dane (miestne príslušnému daňovému úradu) vyhlásenie, že suma zodpovedajúca výške 2 percent zaplatenej dane, ktorá nesmie byť nižšia ako 20 Sk, sa má poukázať právnickej osobe, ktorú uviedol (tlačivo podľa prílohy č. 1),
-- predloží v rovnakej lehote potvrdenie od platiteľa, ktorý mu vykonal ročné zúčtovanie preddavkov, že daň za obdobie, za ktoré sa ročné zúčtovanie vykonalo, bola daňovníkovi zrazená; je vhodné, ak sa vyhlásenie a potvrdenie od platiteľa podáva súčasne,
-- podiel môže byť poskytnutý len jednému prijímateľovi,
-- v lehote na podanie vyhlásenia, t. j. do 30. apríla 2005, nesmie mať daňovník nedoplatok na dani, pričom daň za zdaňovacie obdobie, za ktoré podáva vyhlásenie, zaplatil v lehote na podanie daňového priznania.
Tlačivo podľa prílohy č. 1 a 2 spolu s poučením je možné získať na internetovej stránke: www.finance.gov.sk alebo na www.rozhodni.sk

2. Fyzická osoba -- daňovník podávajúci daňové priznanie typu A aj typu B:
-- predloží správcovi dane do 31. marca 2005 daňové priznanie; v tejto lehote je povinný aj daň zaplatiť,
-- vyberie si jedného prijímateľa zo zoznamu prijímateľov 2 percent na rok 2005, minimálna výška v prospech prijímateľa je 20 Sk, maximálna suma je 2 percentá dane z príjmov fyzických osôb, avšak môže byť aj menej ako 2 percentá pri splnení minimálnej výšky,
-- 2 percentá dane z príjmov fyzických osôb v prospech jedného prijímateľa vpíše do vyznačenej časti v daňovom priznaní pre fyzické osoby.

3. Právnická osoba:
-- predloží správcovi dane do 31. marca 2005 daňové priznanie; v tejto lehote je povinná aj daň zaplatiť,
-- môže poukázať 2 percentá dane aj viacerým prijímateľom, výška v prospech jedného prijímateľa je minimálne 250 Sk; 2 percentá dane z príjmov právnických osôb je maximálna suma na rozdelenie v prospech prijímateľov, právnická osoba môže poukázať prijímateľovi aj menej ako 2 percentá, ak je splnená podmienka minimálnej sumy pre jedného prijímateľa,
-- v daňovom priznaní pre právnické osoby vpíše do vyznačenej časti 2 percentá dane v prospech maximálne troch prijímateľov; pokiaľ chce poukázať 2 percentá dane viacerým prijímateľom, vloží do daňového priznania prílohu (čistý list) a uvedie tam všetky potrebné identifikačné údaje o prijímateľoch a určené sumy, ktoré chce v ich prospech poukázať.

UPOZORNENIE
Ministerstvo financií SR zverejnilo nové vzory tlačív pre zamestnancov, ktorým ročné zúčtovanie zaplatených preddavkov na daň vykonáva zamestnávateľ, na poukázanie 2 percent z dane z príjmov. Čo sa týka fyzických osôb, ktoré si podávajú daňové priznanie samy, a právnických osôb, tie už majú vyhlásenia priamo v novom daňovom priznaní, takže tlačivo vyhlásenie nepotrebujú a ako vyplýva zo zákona o dani z príjmov, tieto staré vyhlásenia sa u týchto daňovníkov ani uznávať nebudú.

____________________________________________________________________________________
Oznámenie
Ministerstva financií SR o aktualizácii odporúčaných tlačív na účely vyhlásenia o poukázaní sumy do výšky 2 % zaplatenej dane z príjmov fyzickej osoby podľa zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (zákon o dani z príjmov)
Ministerstvo financií SR na zabezpečenie jednotného postupu pri používaní tlačív podľa § 50 zákona o dani z príjmov na účely vyhlásenia o poukázaní sumy do výšky 2 % zaplatenej dane z príjmov fyzickej osoby (vyhlásenie) oznamuje:
1. V prílohe č. 1 tohto oznámenia Ministerstvo financií SR uverejňuje aktualizovaný odporúčaný vzor vyhlásenia pre daňovníkov, ktorým bolo vykonané ročné zúčtovanie preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti. Pre daňovníkov, ktorí podávajú daňové priznanie, je vyhlásenie súčasťou tlačiva daňového priznania.
2. Súčasťou vyhlásenia daňovníkov, ktorým bolo vykonané ročné zúčtovanie preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti, je podľa § 50 ods. 6 zákona o dani z príjmov aj potvrdenie o zaplatení dane z príjmov zo závislej činnosti. Ministerstvo financií SR uverejňuje v prílohe č. 2 tohto oznámenia aktualizovaný odporúčaný vzor potvrdenia.
3. Vzory odporúčaných tlačív sú uverejnené na internetovej stránke Ministerstva financií SR: www.finance.gov.sk
4. Ak daňovníci na tieto účely použijú vlastné tlačivá, Ministerstvo financií SR odporúča, aby tieto tlačivá obsahovali údaje uvedené vo vzoroch tlačív, ktoré sú v prílohách k tomuto oznámeniu.
_______________________________________________________________________________________

Naskenovať tlačivo VYHLÁSENIE o poukázaní sumy do výšky 2 % zaplatenej dane z príjmov fyzickej osoby

Poučenie na vyplnenie vyhlásenia o poukázaní sumy do výšky 2 % zaplatenej dane z príjmov fyzickej osoby zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (ďalej len zákon o dani z príjmov)
1. Do kolónky Rok sa uvedie zdaňovacie obdobie, za ktoré sa platí daň, teda za ktoré zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane (ďalej len zamestnávateľ), vykonal daňovníkovi ročné zúčtovanie preddavkov na daň. Napr. ak sa v roku 2005 platí daň za zdaňovacie obdobie roku 2004, uvedie sa rok 2004.
2. Daňovník je po zaplatení dane z príjmov fyzických osôb oprávnený, podľa § 50 zákona o dani z príjmov, predložiť svojmu miestne príslušnému správcovi dane v prípade, ak tomuto daňovníkovi zamestnávateľ vykonal ročné zúčtovanie preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti, vyhlásenie, v ktorom uvedie, že suma do výšky 2 % zaplatenej dane sa má poukázať ním určenej právnickej osobe, ktorou je:
a) občianske združenie podľa zákona č. 83/1990 Zb. o združovaní občanov v znení neskorších predpisov,
b) nadácia, podľa zákona č. 34/2002 Z. z. o nadáciách a o zmene Občianskeho zákonníka v znení neskorších predpisov,
c) neinvestičný fond podľa zákona č. 147/1997 Z. z. o neinvestičných fondoch a o doplnení zákona NR SR č. 207/1996 Z. z.,
d) nezisková organizácia poskytujúca všeobecne prospešné služby podľa zákona č. 213/1997 Z. z. o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby,
e) účelové zariadenie cirkvi a náboženskej spoločnosti podľa § 6 ods. 1 písm. h) a k) zákona č. 308/1991 Zb. o slobode náboženskej viery a postavení cirkví a náboženských spoločností,
f) organizácia s medzinárodným prvkom podľa zákona č. 116/1985 Zb. o podmienkach činnosti organizácií s medzinárodným prvkom v Československej socialistickej republike v znení zákona č. 157/1989 Zb.,
g) Slovenský Červený kríž.
3. Podiel zaplatenej dane možno poskytnúť prijímateľovi, ak predmetom jeho činnosti sú:
a) rozvoj a ochrana duchovných hodnôt,
b) ochrana ľudských práv,
c) ochrana a tvorba životného prostredia,
d) ochrana a podpora zdravia a vzdelávania,
e) podpora športu detí, mládeže a občanov zdravotne postihnutých,
f) poskytovanie sociálnej pomoci,
g) zachovanie prírodných a kultúrnych hodnôt.
4. Zoznam prijímateľov, ktorým sa môže podiel do výšky 2 % zaplatenej dane poukázať, zverejňuje Notárska komora Slovenskej republiky (ďalej len komora) do 15. januára kalendárneho roka, v ktorom možno prijímateľovi túto sumu poukázať.
5. Daňovník vo vyhlásení môže určiť len jednu právnickú osobu (prijímateľa).
6.
Daňovník, ktorému zamestnávateľ vykonal ročné zúčtovanie preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti (ďalej len ročné zúčtovanie) v súlade so zákonom o dani z príjmov, predloží svojmu miestne príslušnému správcovi dane vyhlásenie do 30. apríla roku, v ktorom sa vykonáva ročné zúčtovanie za predchádzajúce zdaňovacie obdobie. Prílohou vyhlásenia je aj potvrdenie od zamestnávateľa o tom, že daň za zdaňovacie obdobie, za ktoré sa ročné zúčtovanie vykonalo, bola zaplatená.
To znamená, že do termínu podania vyhlásenia bol zrazený (zaplatený) aj prípadný nedoplatok na dani vyplývajúci z ročného zúčtovania -- daňovník, ktorý sa rozhodne predložiť vyhlásenie podľa § 50 zákona o dani z príjmov, nemôže mať nedoplatok na dani z príjmov fyzickej osoby. Ak mal daňovník z ročného zúčtovania preddavkov na daň preplatok na dani, v riadku 11 sa uvedie dátum 31. marec zdaňovacieho obdobia, v ktorom sa podáva toto vyhlásenie.
7. Podiel zaplatenej dane poukázaný správcom dane určenému prijímateľovi nemožno dodatočne upravovať, ak sa dodatočne zistí, že daňová povinnosť bola iná. Ak v takom prípade daňovníkovi vznikne preplatok na dani z príjmov fyzických osôb, tento sa zníži o rozdiel medzi sumou poukázanou prijímateľovi a sumou do výšky 2 % z upravenej daňovej povinnosti.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 12:09