StoryEditor

Významné zmeny v účtovníctve od 1. januára 2005

02.03.2005, 23:00
Najvýznamnejšou zmenou v zákone o účtovníctve je nová požiadavka na zostavenie účtovnej závierky na štatutárne účely podľa IFRS.

Kľúčovou zmenou zákona o účtovníctve je požiadavka zostaviť účtovnú závierku na štatutárne účely v súlade s Medzinárodnými štandardmi pre finančné vykazovanie (IFRS) za týchto okolností:
* Od 1. januára 2005 musia byť všetky konsolidované účtovné závierky zostavené v súlade s IFRS (pravidlá a kritériá pre zostavovanie konsolidovanej účtovnej závierky sú definované v § 22).
* Od 1. januára 2006 individuálne účtovné závierky v súlade s IFRS musia zostaviť spoločnosti spĺňajúce špecifické kritériá uvedené v § 17a zákona.
* Ďalšie dôležité zmeny v zákone o účtovníctve, platné od 1. januára 2005, sa týkajú nasledujúcich oblastí účtovníctva:
* Definície majetku, záväzkov, nákladov a výnosov v súlade s IFRS (§ 2)
* Zmeny účtovného obdobia (§ 3)
* Vykonávanie účtovníctva v zahraničí (§ 5)
* Podpisy pri každom účtovnom zápise (§ 11)
* Posudzovania následných udalostí (§ 17)
* Súlad výročnej správy s účtovnou závierkou (§ 20)
* Zverejňovanie údajov (§ 21)
* Použitie reálnej hodnoty pri nadobudnutí majetku a záväzkov vkladom (§ 25)
* Použitie reálnej hodnoty pri investíciách vo výške najviac 20 % podielu na základnom imaní
(§ 27)
* Odpisovanie nehmotného majetku (§ 28)
* Načasovanie fyzickej inventúry zásob (§ 29 a 30)
* Penále a pokuty za porušenie zákona (§ 38)
Najvýznamnejšia zmena v postupoch účtovania sa týka požiadavky účtovať významné opravy chýb minulých účtovných období a rozdiely zo zmien použitých účtovných metód a účtovných zásad na účtoch výsledku hospodárenia minulých rokov (§ 59).

Ďalšie dôležité zmeny v postupoch účtovania platné od 1. januára 2005 sa týkajú nasledujúcich oblastí účtovníctva:
* Definícia závierkových účtovných prípadov (§ 2)
* Opravy nevýznamných nákladov a výnosov minulých účtovných období (§ 5)
* Mimoriadne výnosy a náklady (§ 9)
* Odložená daň (§ 10)
* Ocenenie investícií (§ 14)
* Rezervy (§ 19)
* Opravná položka k zásobám (§ 22 a 23)
* Zákazková výroba (§ 30)
* Finančný leasing (§ 30a)
* Kapitalizácia úrokov z bankových úverov (§ 35)
* Goodwill (§ 37)
* Prenájom súboru dlhodobého majetku (§ 40)

Zákon o účtovníctve
Zostavenie účtovnej závierky podľa IFRS
Najvýznamnejšou zmenou v zákone o účtovníctve je nová požiadavka na zostavenie účtovnej závierky na štatutárne účely podľa IFRS

§ 17a
Od 1. januára 2006 majú nižšie uvedené spoločnosti povinnosť zostavovať individuálnu účtovnú závierku podľa smerníc Európskej únie pre finančné vykazovanie -- v súlade s Medzinárodnými štandardmi pre finančné vykazovanie. Individuálna účtovná závierka sa má vypracovať v súlade s IFRS, ak účtovná jednotka:
a) je obchodnou spoločnosťou (a. s., s. r. o., v. o. s., k. s.), ktorá najmenej dve po sebe idúce účtovné obdobia spĺňa aspoň dve z týchto podmienok:
* celková suma neupraveného majetku presiahla 5 000 miliónov Sk
* čistý obrat presiahol 5 000 miliónov Sk
* priemerný počet zamestnancov je vyšší ako 2 000
Ak v nasledujúcich účtovných obdobiach zaniknú uvedené podmienky, spoločnosť pokračuje v zostavovaní účtovnej závierky a výročnej správy v súlade s IFRS.
b) je bankou, pobočkou zahraničnej banky, Exportno-importnou bankou Slovenskej republiky,
c) je obchodníkom s cennými papiermi, pobočkou zahraničného obchodníka s cennými papiermi, Garančným fondom,
e) je poisťovňou, dôchodkovou správcovskou spoločnosťou alebo doplnkovou dôchodkovou poisťovňou,
f) je Fondom na ochranu vkladov, Burzou cenných papierov, Centrálnym depozitárom cenných papierov Slovenskej republiky,
g) musí zostavovať účtovnú závierku podľa IFRS na základe legislatívy Európskej únie.

§ 22
Od 1. januára 2005 musia byť všetky konsolidované účtovné závierky zostavené v súlade so smernicami a predpismi Európskej únie a v súlade s Medzinárodnými štandardmi pre finančné vykazovanie. Zákon definuje materskú spoločnosť ako spoločnosť, štátny podnik alebo družstvo s rozhodujúcim vplyvom v iných obchodných spoločnostiach, ktoré evidentne spĺňa definíciu spoločnosti s rozhodujúcim vplyvom. Na spoločnosť, ktorej materská spoločnosť podlieha právu niektorého členského štátu Európskej únie (100 % vlastníctvo, alebo minimálne 90 % vlastníctvo a dohoda s ostatnými vlastníkmi), sa nevzťahuje povinnosť zostaviť konsolidovanú účtovnú závierku, ak:
* spoločnosť a všetky jej dcérske spoločnosti sú zahrnované do konsolidovanej účtovnej závierky zostavenej materskou spoločnosťou podľa európskych právnych predpisov,
* konsolidovaná účtovná závierka zostavená materskou spoločnosťou je overená audítorom a zverejnená v súlade s európskymi právnymi predpismi, a
* spoločnosť v poznámkach k individuálnej účtovnej závierke uvádza názov a sídlo materskej spoločnosti zostavujúcej konsolidovanú účtovnú závierku, a poukáže na fakt, že bola od povinnosti zostaviť konsolidovanú účtovnú závierku oslobodená.
Ak spoločnosť zostavuje individuálnu účtovnú závierku podľa IFRS (v súlade s § 17a), predchádzajúci odsek nie je relevantný a spoločnosť musí zostaviť konsolidovanú účtovnú závierku podľa IFRS. Spoločnosť je povinná zostaviť konsolidovanú účtovnú závierku, ak súhrnné údaje z posledných individuálnych účtovných závierok účtovných jednotiek predstavujúcich konsolidovaný celok splnili v každom z dvoch predchádzajúcich účtovných období aspoň dve z nasledovných podmienok:
* celková suma majetku materskej spoločnosti a dcérskych spoločností je väčšia ako 350 miliónov Sk,
* čistý obrat materskej spoločnosti a dcérskych spoločností je vyšší ako 700 mil. Sk,
* priemerný počet zamestnancov materskej spoločnosti a dcérskych spoločností presiahol v účtovnom období 250.
Ak je spoločnosť povinná zostaviť individuálnu aj konsolidovanú výročnú správu, tieto môžu byť spojené do jednej výročnej správy.

Ďalšie dôležité zmeny v zákone o účtovníctve zahŕňajú:
§ 2
Definície majetku, záväzkov, nákladov a výnosov sú formulované v súlade s IFRS. Majetok a záväzky musia podľa definície spĺňať tri základné kritériá: sú výsledkom minulých udalostí, dajú sa spoľahlivo oceniť a je pravdepodobné, že v budúcnosti zvýšia alebo znížia ekonomické úžitky a peňažné toky.

§ 3
Spoločnosť môže uplatniť zmenu účtovného obdobia len predložením písomného oznámenia miestne príslušnému daňovému úradu najmenej 15 dní pred zmenou účtovného obdobia. Zmena účtovného obdobia musí byt dodržaná po celé nasledujúce účtovné obdobie. Podľa starého zákona si mohla spoločnosť uplatniť zmenu účtovného obdobia len vtedy, keď splnila stanovené podmienky a keď zmenu schválil miestne príslušný daňový úrad alebo ministerstvo.

§ 5
V zákone sa zrušila požiadavka týkajúca sa preukázania, že účtovníctvo bolo vedené v Slovenskej republike.

§ 11
V zákone sa zrušila požiadavka, že ku každému účtovnému zápisu musí byt pripojený podpis osoby zodpovednej za vykonanie účtovného zápisu.

§ 17
Zákon obsahuje novú požiadavku, že spoločnosť má vo svojej účtovnej závierke zohľadňovať informácie získané pred zostavením účtovnej závierky a týkajúce sa následných udalostí, ktoré majú dopad na účtovnú závierku ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka.

§ 20
Požiadavku, že výročnú správu musí overiť audítor, nahradila požiadavka, že audítor overuje, či je súlad medzi výročnou správou a účtovnou závierkou. Požiadavku, že výročná správa obsahuje informácie o vývoji činností účtovnej jednotky a o jej finančnej situácii najmenej za dve predchádzajúce účtovné obdobia, nahradila požiadavka, že výročná správa obsahuje informácie o súčasnom stave a vývoji spoločnosti a o významných rizikách, ktorým je spoločnosť vystavená.

§ 21
Účtovná jednotka musí zverejniť účtovnú závierku a výročnú správu ich uložením do zbierky listín obchodného registra do 30 dní po ich schválení; účtovná závierka sa môže uložiť ako súčasť výročnej správy. Účtovná jednotka, ktorá má povinnosť overenia jej účtovnej závierky audítorom, má do 30 dní od jej schválenia zverejniť v obchodnom vestníku súvahu a výkaz ziskov a strát a informácie o tom, že zverejnená účtovná závierka nie je úplná. V obchodnom vestníku sa nesmú zverejniť správy audítora ale zverejňuje sa len informácia o tom, či bol názor audítora bez výhrad alebo s výhradami, a informácie o povahe podmienenia názoru. Ak správa audítora obsahuje odsek so zdôraznením skutočnosti, musí účtovná jednotka v obchodnom vestníku zverejniť aj príslušnú poznámku z účtovnej závierky. Spoločnosti, ktoré zostavujú individuálnu účtovnú závierku podľa IFRS (v súlade s § 17a), musia zverejniť na internete úplnú účtovnú závierku a výročnú správu a v obchodnom vestníku oznámia svoju internetovú adresu.

§ 25
Pri ocenení majetku a záväzkoch nadobudnutých vkladom alebo kúpou spoločnosti alebo jej časti sa použijú reálne hodnoty.

§ 27
Pri investíciách predstavujúcich najviac 20 % podiel na základom imaní sa použijú reálne (trhové) hodnoty. Na ocenenie týchto investícii sa nemôže použiť metóda vlastného imania.

§ 28
Účtovná jednotka musí odpisovať goodwill, záporný goodwill, zriaďovacie náklady a náklady na vývoj do piatich rokov od dátumu ich obstarania. Ostatné položky nehmotného majetku odpisuje počas ich odhadovanej ekonomickej doby životnosti. Predtým sa všetky položky nehmotného majetku odpisovali do piatich rokov od dátumu ich obstarania.

§ 29 a 30
Účtovná jednotka môže vykonať fyzickú inventúru zásob kedykoľvek v priebehu účtovného obdobia. Predtým mohla vykonať inventarizáciu iba posledné tri mesiace účtovného obdobia alebo prvý mesiac nasledujúceho účtovného obdobia. Inventarizácia potvrdí existenciu zásob k súvahovému dňu použitím údajov z fyzickej inventúry, upravených o pohyby zásob v období od ukončenia fyzickej inventúry po koniec účtovného obdobia.

§ 38
Za niektoré špecifické porušenia zákona o účtovníctva môže účtovná jednotka dostať pokutu do 3 % celkovej sumy majetku. Za ostatné porušenia zákona o účtovníctve môže dostať pokutu do 1 % celkovej sumy majetku. Ak nie je možné stanoviť celkovú sumu majetku, celková výška pokuty môže byť až 100 miliónov Sk.

Postupy účtovania
Dôležité zmeny v postupoch účtovania zahŕňajú:
§ 2
Závierkové účtovné prípady sú definované ako prípady, pri ktorých sa účtovný zápis uskutočňuje iba ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, týkajúce sa stavu k tomuto dňu, alebo informácií, ktoré majú dopad na účtovnú závierku k tomuto dňu a ktoré účtovná jednotka zistila do dňa zostavenia účtovnej závierky.

§ 5
Opravy nevýznamných nákladov a výnosov minulých účtovných období sa účtujú ako účtovné prípady bežného účtovného obdobia na príslušných účtoch prevádzkových nákladov alebo výnosov.

§ 9
Na účtoch mimoriadnych výnosov a nákladov sa neúčtujú rozdiely zo zmien použitých účtovných metód a účtovných zásad a opravy chýb minulých účtovných období. Tieto rozdiely, ak sú významné, sa účtujú na účtoch výsledku hospodárenia minulých rokov (§ 59), v opačnom prípade na príslušných účtoch prevádzkových nákladov a výnosov bežného obdobia (§ 5).

§ 10
O odloženej dani z príjmov vyplývajúcej z dočasných rozdielov súvisiacich s podielmi v dcérskych účtovných jednotkách a v účtovných jednotkách, v ktorých má účtovná jednotka podstatný vplyv, sa neúčtuje, ak je spoločnosť, ktorá vlastní investície, schopná ovplyvniť vyrovnanie týchto dočasných rozdielov a neočakáva sa vyrovnanie týchto rozdielov v blízkej budúcnosti.

§ 14
Na ocenenie investícií predstavujúcich najviac 20 % podiel na základom imaní spoločností sa nemôže použiť metóda vlastného imania. Takéto investície musia byť ocenené v reálnych (trhových) hodnotách.

§ 19
Definícia rezerv je formulovaná v súlade s IFRS ako záväzok spĺňajúci tri základné kritériá: je výsledkom minulých udalostí; je pravdepodobné, že sa v budúcnosti znížia ekonomické úžitky a peňažné toky a nie je známa presná výška tohto záväzku, ale odhad po zohľadnení tykajúcich sa rizík a neistôt. Spôsob tvorby a používania rezerv sa uvádza vo vnútornom predpise účtovnej jednotky.

§ 22 a 23
Opravná položka k zásobám sa počíta ako rozdiel medzi ich ocenením v účtovníctve obstarávacou cenou (vlastnými nákladmi) a ich čistou realizačnou hodnotou.

§ 30
Výnosy zo zákazkovej výroby sa vykazujú podľa stupňa dokončenia zákazky ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, na účtoch účtovej skupiny 60 -- Tržby za vlastné výkony a tovar, 61 -- Zmena stavu vnútroorganizačných zásob, účtov 384 -- Výnosy budúcich období alebo 385 -- Príjmy budúcich období. Náklady súvisiace s budúcou činnosťou (napr. materiál, ktorý bol už dodaný na miesto súvisiace so zákazkou, ale ktorý ešte v nebol inštalovaný alebo použitý) nemôžu byť použité pre určenie stupňa dokončenia zákazky. Ak sú rozpočtované výnosy zo zákazky nižšie ako rozpočtované náklady na zákazku, očakávaná strata sa vykazuje ihneď.

§ 30a
Finančný lízing je definovaný ako prenájom s dojednaným právom kúpy prenajatej veci nájomcom na konci doby nájmu. Doba nájmu musí predstavovať najmenej 60 % životnosti prenajatého majetku.

§ 35
Úroky z bankových úverov sa môžu aktivovať do obstarávacej ceny dlhodobého majetku, ak sa pre túto možnosť spoločnosť rozhodne do času uvedenia tohto majetku do používania (usmernenie platné už pre účtovnú závierku zostavenú k 31. decembru 2004).

§ 37
Badwill sa nahrádza slovami záporný goodwill. Goodwill a záporný goodwillu sa porovnáva s očakávanými budúcimi ekonomickými úžitkami, a ak je vyšší, príslušná časť sa odpíše pri kúpe alebo vklade podniku alebo jeho časti, splynutí, zlúčení alebo rozdelení.

§ 40
Vypúšťa sa odsek týkajúci sa nájmu súboru hnuteľného a nehnuteľného dlhodobého majetku.

§ 59
Na účtoch výsledkov hospodárenia minulých rokov (428 -- Nerozdelený zisk minulých rokov alebo na účte 429 -- Neuhradená strata minulých rokov) sa účtujú významné opravy chýb minulých účtovných období a rozdiely zo zmien použitých účtovných metód a účtovných zásad. Rozdiely zo zmeny účtovnej hodnoty majetku a záväzku, vyplývajúce zo zákona o účtovníctve a zmeny účtovných odhadov (napr. úpravy doby používania dlhodobého majetku, zmeny opravných položiek k pochybným pohľadávkam, zásobám, rezervy na záručné plnenia a pod.), sa ďalej účtujú do nákladov a výnosov bežného účtovného obdobia.

Ostatné účtovné predpisy
Hlavné zmeny v ďalších účtovných predpisoch zahŕňajú:
* Predkladanie účtovnej závierky príslušnému daňovému úradu
* Zostavená účtovná závierka účtovnej jednotky sa predkladá v jednom vyhotovení miestne príslušnému daňovému úradu v termínoch na podávanie daňových priznaní a účtovná závierka schválená príslušným orgánom účtovnej jednotky sa predkladá v jednom vyhotovení miestne príslušnému daňovému úradu do 30 dní po jej schválení, ak účtovná jednotka znova otvorila účtovné knihy.

Konsolidovaná účtovná závierka
Od 1. januára 2005 sa musia byť všetky konsolidované účtovné závierky zostavené v súlade so smernicami a predpismi Európskej únie a v súlade s Medzinárodnými štandardmi pre finančné vykazovanie. Účtovná jednotka postupuje podľa predchádzajúcich konsolidačných predpisov poslednýkrát pri zostavovaní konsolidovanej účtovnej závierky za účtovné obdobie, ktoré sa končí 31. decembra 2004, a ak zmenila účtovné obdobie počas roku 2004, za účtovné obdobie, ktoré sa končí pred 31. decembrom 2005.

Podmienené záväzky
Podmienený záväzok je definovaný v súlade s IFRS ako záväzok nevykázaný v účtovnej závierke, keďže predstavuje:
* možnú povinnosť, ktorá vznikla ako dôsledok minulej udalosti a ktorej existencia závisí od toho, či nastane alebo nenastane jedna alebo viac neistých udalostí v budúcnosti, ktorých vznik nezávisí od účtovnej jednotky, alebo;
* existujúca povinnosť, ktorá vznikla ako dôsledok minulej udalosti, ale ktorá sa nevykazuje v súvahe, pretože nie je pravdepodobné, že na splnenie tejto povinnosti bude potrebný úbytok ekonomických úžitkov, alebo sa nedá spoľahlivo oceniť výška tejto povinnosti.

Zverejnenia v poznámkach k účtovnej závierke
Bola zavedená nová požiadavka zverejnenia informácii v poznámkach k účtovnej závierke účtovných týkajúca sa jednotiek, ktorých činnosť je zaradená do kategórie priemyselnej výroby s čistým obratom za bezprostredne predchádzajúce účtovné obdobia vyšším ako 250 000 000 EUR, a ktorým bolo udelené výlučné právo, osobitné právo alebo právo poskytovať služby vo verejnom záujme a zároveň dostávajú štátnu pomoc.
Zverejnenia musia obsahovať informácie o:
* štátnej pomoci,
* účtovných zásadách použitých pri priraďovaní nákladov a výnosov,
* organizačnej štruktúre účtovnej jednotky,
* účtovnej jednotke a jej činnostiach.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 22:32