StoryEditor

Komu sa oplatí devízový účet

10.08.2005, 00:00
Ak sa vám zo zahraničnej cesty zvýšia valuty, máte niekoľko možností, ako s nimi naložiť. Môžete ich zameniť za koruny, prípadne valuty vložíte na niektorý z devízových vkladov v banke alebo ich necháte doma v trezore. Zvážiť treba viacero faktorov: objem valút, ktoré zvýšili, mena či vývoj kurzu koruny. "Rozhoduje aj to, či klient plánuje budúce výdavky v cudzej mene alebo v korunách," hovorí riaditeľ oddelenia pre vzťahy s verejnosťou Tatra banky Roman Začka.
Ak sa vám zo zahraničnej cesty zvýšia valuty, máte niekoľko možností, ako s nimi naložiť. Môžete ich zameniť za koruny, prípadne valuty vložíte na niektorý z devízových vkladov v banke alebo ich necháte doma v trezore. Zvážiť treba viacero faktorov: objem valút, ktoré zvýšili, mena či vývoj kurzu koruny. "Rozhoduje aj to, či klient plánuje budúce výdavky v cudzej mene alebo v korunách," hovorí riaditeľ oddelenia pre vzťahy s verejnosťou Tatra banky Roman Začka.
Ak cudziu menu plánujete použiť v kratšom čase a nechcete ju mať doma v zásuvke, môžete ju vložiť na devízový účet. Ak ju nebudete potrebovať dlhší čas, lepšou alternatívou je investícia do podielových fondov.

Devízový účet
Pri otváraní devízového účtu však musíte počítať s poplatkami, ktoré môžu prevýšiť aj tak nízky úrokový výnos. Finančné inštitúcie odporúčajú devízový účet najmä klientom, ktorí zarábajú peniaze v cudzej mene alebo tým, ktorí chodia často do zahraničia. "Vyhnú sa tak možným stratám pri konverziách," vysvetľuje hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Eva Güttlerová. Otvorenie devízového účtu vás síce nič nestojí nič, musíte však počítať s poplatkami za mesačné vedenie účtu, prípadne aj za jeho zrušenie (s výnimkou VÚB banky). Atraktívnosti devízových účtov nepridáva ani nízke úročenie, výnimkou nie je ani nulové. Okrem toho banka vám neotvorí účet v každej mene. Minimálny požadovaný vklad neprevyšuje 25 eur, dolárov či libier.

Termínované vklady
Jednoznačne najlepšie úročené sú termínované vklady. Takýto vklad vás nič nestojí, úroky sú však stále nižšie ako na korunových vkladoch. Okrem toho musíte rátať so sankciami za predčasný výber. Na založenie termínovaného vkladu v cudzej mene potrebujete mať vo väčšine bánk aspoň minimálny objem valút (resp. devíz). Počítať zvyčajne musíte aspoň s 250 alebo 300 eurami či dolármi (v prípade eurového alebo dolárového vkladu). Aká sadzba sa vám ujde, závisí od dĺžky viazanosti vkladu, ale aj od výšky investície. Rozdiely sú v desatinách percenta. Podľa analytikov zlepšiť by sa malo úročenie dolárových vkladov. "Keďže sa očakáva, že americká centrálna banka (Fed) zvýši v priebehu ďalšieho roka úrokové sadzby, úročenie dolárových vkladov by malo v ďalšom období rásť," potvrdzuje analytik ČSOB Marek Gábriš.

Vkladné knižky
Banky vo svojej ponuke majú aj devízové vkladné knižky (s výnimkou ČSOB). Väčšinou už len bez výpovednej lehoty. Úročenie je podobné ako v prípade termínovaných vkladov v cudzej mene. Treba porovnávať. Rozhodnúť sa spravidla môžete medzi viazaným vkladom, v ponuke sú aj knižky bez viazanosti vkladu (majú nižšie úročenie). Ak sa však rozhodnete vkladnú knižku zrušiť, banke uhradíte poplatok (podobný ako pri devízovom bežnom účte). Pri viazaných vkladoch sa platí poplatok aj za predčasné zrušenie.

Prehľad vybraných poplatkov 
Banka Bežný účet v cudzej mene   Devízová vkladná knižka  
Vedenie/mes. Zrušenie Vedenie/mes. Zrušenie
ČSOB 43 Sk (1)/33 Sk (2) 200 Sk
Dexia banka 35 Sk 200 Sk bez poplatku 50 Sk (3)
HVB Bank 69 Sk 200 Sk bez poplatku 100 Sk
Istrobanka 30 Sk 200 Sk bez poplatku 200 Sk (4)
Ľudová banka 30 Sk (5) 200 Sk (6) bez poplatku 6,7 USD, 5,1 EUR (7)
OTP Banka 28 Sk 100 Sk bez poplatku 100 Sk
Poštová banka 29 Sk 100 Sk bez poplatku 100 Sk
Slovenská sporiteľňa 30 Sk 200 Sk bez poplatku 200 Sk (8)
Tatra banka 39 Sk 150 Sk bez poplatku 100 Sk
UniBanka (9) 100 Sk bez poplatku 100 Sk
VÚB banka 39 Sk bez poplatku bez poplatku bez poplatku
(1) V cene je aj mes. zasielanie výpisov z účtu.
(2) V cene je zasielanie výpisov raz štvrťročne.
(3) Pri zriadení nového depozitného produktu, resp. vkladu do PF Dexia - 0 Sk.
(4) Zrušenie Maxiknižky po uplynutí doby viazania - bez poplatku.
(5) 0,80 EUR, 1,00 USD, 0,50 GPB
(6) 5,10 EUR, 6,70 USD, 3,50 GBP
(7) V prípade, ak sa peniaze použijú na otvorenie iného vkladového produktu banky - bez poplatku.
(8) Pri ponechaní zostatku vkladu na novozriadenej vkladnej knižke bez poplatku.
(9) 1,00 EUR,1,15 USD, 0,70 GBP
Pozn.: Otvorenie bežného účtu a vkladnej knižky v cudzej mene je bez poplatkov. Otvorenie, vedenie a zrušenie devízových termínovaných vkladov je bez poplatkov. Platí sa sankcia za predčasný výber.
Zdoj: banky

Ako banky úročia vklady v cudzej mene (v %, ročne)
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. máj 2024 11:10