StoryEditor

A. Miller: Cena zemného plynu bude ďalej stúpať

19.09.2005, 00:00
- Nedávno ste podpísali dohodu o výstavbe 1 200 kilometrov dlhého plynovodu cez Baltské more. Výstavba bude stáť dve až štyri miliardy eur. Čo z toho budú mať nemecké koncerny?

-- Nedávno ste podpísali dohodu o výstavbe 1 200 kilometrov dlhého plynovodu cez Baltské more. Výstavba bude stáť dve až štyri miliardy eur. Čo z toho budú mať nemecké koncerny?
-- Prvýkrát sa ruské náleziská plynu a ruský prepravný systém spoja priamo s nemeckými, a teda aj európskymi plynovodmi. Považujem to za logický vývoj v našej dlhoročnej spolupráci. Hovoríme tu o začiatku spoločnej energetickej stratégie Ruska a Nemecka, ktorá obsiahne ťažbu, prepravu a predaj. Z toho budú všetci profitovať...
-- ...okrem krajín, ako Ukrajina alebo Poľsko, cez ktoré sa doteraz prepravoval plyn. Mnohí poľskí politici reagujú na projekt veľmi podráždene.
-- Výstavbu plynovodu si vyžiadali výlučne objektívne dôvody. Potrebujeme väčšie kapacity a nové možnosti prepravy, aby sme mohli pokryť rastúci dopyt v Európskej únii. Naša stratégia sa z tohto hľadiska nelíši od predstáv EÚ. Okrem toho uvedeným krajinám neznížime kapacity.
-- Nemecké firmy chcete zapojiť aj do otvárania nových nálezísk, napríklad na sibírskom poli Jušno Ruskoje. Aký je aktuálny stav rokovaní?
-- Taký, aký sme vždy uvádzali.
-- Uvádzali ste už veľa. Najprv chcete nálezisko otvoriť s E.ON-om, o niekoľko mesiacov s BASF. Čo teda platí?
-- Platí to, čo stojí v podpísaných dokumentoch.
-- Už ste toho veľa podpísali. Najprv predbežnú dohodu s vaším najväčším zahraničným akcionárom E.ON-om, potom predbežnú dohodu s BASF. Vznikli tak nedorozumenia, ktoré vám určite neunikli.
-- Všetko, čo sme podpísali, sa aj uskutoční. Nemecké firmy sú jediné, ktoré chceme zapojiť do ťažby zemného plynu -- avšak výmenou za kapitálové podiely. Z tohto hľadiska je pre nás zaujímavý najmä prístup ku konečným odberateľom na európskom trhu.
-- Chcete konečným odberateľom v Európe predávať plyn pod značkou Gazprom?
-- Áno, okrem iného. Môžu to byť aj spoločné podniky. Pre každú krajinu vypracujeme individuálnu stratégiu.
-- A keď vám šéf E.ON-u Wulf Bernotat tento prístup ku konečnému odberateľovi nechcel umožniť, keďže sa vás obáva ako konkurenta na domácom trhu, jednoducho ste podpísali novú zmluvu so šéfom BASF Jürgenom Hambrechtom.
-- (úsmev) Kto dá najlepšiu ponuku, vyhrá. To je úplne normálne.
-- Vaši partneri však nie sú práve nadšení vaším štýlom vedenia rokovaní. Vyčítajú vám, že nikto nevie, na čom vlastne s vami je.
-- Sme dôslední. Každý vie, na čom je. Aj E.ON.
-- A preto E.ON najnovšie rokuje aj s Iránom o výstavbe plynovodov a projektoch ťažby plynu? Jasnejšia už odpoveď na vašu rokovaciu stratégiu ani nemôže byť.
-- Aj my sme v kontakte s mnohými krajinami a zvažujeme mnohé projekty. To ešte nemusí byť priama odpoveď na rokovania. V každom prípade disponujeme najväčšími a z nemeckého hľadiska aj najbližšie ležiacimi náleziskami plynu.
-- Konkrétne to teda znamená asi toľko: kto sa nespráva milo, bude potrestaný.
-- To je úplný nezmysel. Musíte si však uvedomiť rozdiel oproti minulosti. Všetky projekty, ktoré teraz plánujeme, prinášajú obojstranný prospech. Ak sa nemecké energetické podniky môžu podieľať na ťažbe našich surovín, chceme si zabezpečiť aspoň prítomnosť na ich trhoch. To je azda pochopiteľné, či nie?
-- Spotrebitelia však z toho všetkého nič nemajú. Cena plynu stúpa, pretože je prepojená na cenu ropy. Na to však racionálne dôvody neexistujú.
-- Práve naopak. Na rozdiel od ropy totiž pre zemný plyn neexistuje trhová cena, ktorú by mohli sprostredkovať burzy. Preto je cena plynu prepojená na iné energetické zdroje, čiže na ropné produkty. Tieto produkty si totiž navzájom konkurujú, a táto konkurencia sa odzrkadlí aj pri výpočte ceny plynu. Ťažba plynu je navyše veľmi nákladná záležitosť, ktorá sa vypláca až po niekoľkých desaťročiach.
-- Takže sa nič nezmení? Cena plynu bude naďalej stúpať s cenou ropy?
-- Presne tak. Nesmiete však zabudnúť, že pre spotrebiteľa je dôležitá možnosť dlhodobej kalkulácie. Bezpečnosť plánovania je často dôležitejšia než absolútna cena.
-- S miliardovými obratmi z Európy sa chcete vyšvihnúť do prvej ligy energetických koncernov. Vidíte sa už skoro na tej úrovni, ako koncerny Exxon či BP?
--Tak ďaleko ešte nie sme. Napríklad BP má trhovú kapitalizáciu zhruba 250 miliárd dolárov, my sme na 100 miliardách dolárov. No o tri až päť rokov by sme to chceli dohnať.
-- Neprepínate trochu svoje sily? Gazprom má predsa dlhy asi 23 miliárd eur.
-- Keď už hovoríme o BP -- tí majú zhruba 22 miliárd dolárov dlhov. No pozrite sa na náš vývoz. V tomto roku dodáme iba do Európy až 149 miliárd kubických metrov a dlhodobé zmluvy v rámci EÚ, ktoré sme už podpísali, obsahujú celkovo 2,5 bilióna kubických metrov. Disponujeme teda enormným potenciálom rastu.
-- Zato ste však doma stratoví, a to pre nútené dotácie cien plynu a množstvo vedľajších aktivít vášho koncernu, napríklad, kvôli prevádzke hotelov, denníkom či zvieracím farmám. Nechcete na tom niečo zmeniť?
-- Nachádzame sa v procese rozsiahlej reštrukturalizácie. V strednodobom horizonte sa zbavíme všetkého, čo nepatrí do kľúčovej oblasti činnosti.
-- To nepochybne priláka zahraničných investorov, ktorým už dlhý čas sľubujete možnosť kúpiť akcie Gazpromu. Kedy sa to spustí?
-- Polovicu úloh, ktoré s týmto krokom súvisia, sme už vyriešili. Štát medzičasom vlastní kontrolný balík viac než 50 percent. Možno o dva až tri roky vstúpime na newyorskú burzu a môžeme tam osloviť prvotriednych investorov, aby sa na rozdiel od súčasnosti už nešpekulovalo s našimi akciami.
-- Budú zrušené súčasné obmedzenia, ktoré bránia zahraničným investorom získať viac než 20 percent akcií Gazpromu?
-- Áno, chceme zrušiť všetky kapitálové obmedzenia, a to pokiaľ možno rýchlo.
-- K vašim burzovým plánom očividne patrí aj výraznejší vstup do elektrárenského a ropného sektora. Údajne chcete od Romana Abramoviča a jeho partnerov odkúpiť ich 72-percentný balík v piatej najväčšej ruskej ropnej spoločnosti Sibnefť. Čo je pravdy na týchto špekuláciách?
-- Jedno ruské príslovie hovorí: Kde je dym, tam je aj oheň. Náš finančný poradca Deutsche Bank nám okrem iných ropných aktív odporúčal kúpiť aj Sibnefť.
-- O čom konkrétne sú rokovania? Kto tam s kým hovorí?
-- (úsmev) Kupujúci sa rozpráva s predávajúcim. Vždy máme ambiciózne ciele, a ropa bude onedlho patriť ku kľúčovej oblasti činnosti.
-- Na to, aby ste mohli prevziať kontrolu nad Sibnefťou, potrebujete k Abramovičovmu balíku ešte tri percentá akcií z voľného trhu. Vysvetlila vám Deutsche Bank, ako sa to má urobiť, alebo už Gazprom tieto akcie kúpil v predstihu?
-- Keď sa renomovaní poradcovia pustia do práce, robia ju profesionálne. Viac k tejto téme nepoviem.
-- Pri miliardových transakciách vám pomáha podpora vášho dlhoročného spojenca Vladimira Putina. Zmení sa nastúpený kurz, keď Putin o dva roky zloží funkciu prezidenta?
-- Úloha štátu na riadení Gazpromu sa dlhodobo nezmení. Sme najväčšia spoločnosť krajiny, platíme leví podiel do štátneho rozpočtu a celú krajinu zásobujeme energiou. Stratégiu Gazpromu určujú objektívne trhové podmienky, nie subjektívne faktory. Nevidím žiadny dôvod, prečo by na tom ktokoľvek čokoľvek menil.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
12. máj 2024 10:48