StoryEditor

Maliari: Je to viac ako len ťahať štetcom a valčekom

10.04.2006, 00:00

"Naše uplatnenie na trhu už nestojí na bežnom maľovaní. Dnes ho už vďaka zjednodušeniu technológií vie zvládnuť takmer každý. Kúpi si valček, farbu a podľa katalógu si ju zamieša a natiera. Maliar -- profesionál musí vedieť podstatne viac," približuje situáciu majiteľ maliarstva z Krásnej Hôrky a člen Cechu maliarov Slovenska Viliam Medvecký .

Komfort pre zákazníka
Dôležité je podľa Medveckého ponúkať komplexné služby. Urobiť prácu tak, aby po ňom zákazník už nemusel nič robiť. Čo to znamená? Napríklad aj to, že treba dbať na čistotu práce. V princípe nič nezašpiniť, a ak aj niečo zašpiní, tak to dať do pôvodnej podoby.
Nejde vôbec o marginálnu záležitosť. Aj vzhľadom na niektoré stále zažité praktiky. Ešte v nedávnej minulosti -- a na to sa určite viacerí pamätáme -- boli znakom toho, že sa niekde maľovalo, špinavé okná či machule, čo zostali na dlážke. Veľmi to pripomína iné zažité heslo -- čo je mokré, to je aj čisté.
Dnes je pre zákazníka komfortným riešením, keď partia remeselníkov zoberie kľúč a po dovolenke majiteľom odovzdá hotový, vymaľovaný a čistý byt. No na to, aby si niekto pustil cudzieho človeka do bytu, musí mať o ňom dobré referencie.
Receptom na presadenie na trhu -- ako pokračuje Medvecký -- je byť odborníkom, špecialistom, poznať nové trendy. Čiže robiť "fajnovosti", na ktoré ani domáci majster, ani stavebná firma nedorástli.
Podnikateľ a zástupca cechmajstra Michal Gaszó spomína napríklad rôzne techniky tónovania, dekoračné techniky či štukové omietky.

Zvládnuť technológie nie je ľahké
No každá minca má dve strany. "Prakticky naraz na Slovensko preniklo veľa moderných technológií. Maliarsky chlebíček aj preto nie je ľahký. Nie každý je schopný nové poznatky vstrebať a aplikovať pri svojej práci," hovorí Medvecký.
V niektorých regiónoch niektoré techniky ani nepoznajú. Tento stav sa podpísal pod celoslovenské pôsobenie mnohých firiem.
Navyše maliarske remeslo sa podľa predstaviteľov cechu vo všeobecnosti podceňuje. Je bežnou vecou, že stavebné firmy si maliarske práce -- napríklad vymaľovanie hál či iných väčších priestorov -- zabezpečujú vo vlastnej réžií. Túto prácu robia napríklad murári. Výsledok? Podľa Meveckého neraz nižšia kvalita diela. "Nedávno som videl nový obchodný dom. Jeho vymaľovanie -- hotová katastrofa. Bolo vidno, že práca sa robila lacno a rýchlo. Nekvalitný náter, šmuhy od valca," dopĺňa.
Maliar patrí medzi voľné živnosti. Aj to sa môže podpisovať pod jeho devalvovanie. Je to totiž jednoduchší prístup k podnikaniu ako pri remeselných živnostiach.

Školy nestačia trendom
O nových technológiách sa podľa Medveckého na slovenských odborných učilištiach neučí. Školy zaostávajú za vývojom na trhu. Ich absolvent vstupom do praxe preto musí začať so vzdelávaním akoby nanovo.
"Školy nemajú finančné prostriedky na to, aby mohli nakupovať moderné materiály. Sú drahé a navyše sa ich pri výučbe veľa spotrebuje," vysvetľuje Gaszó, ktorý okrem toho, že je živnostník, pracuje čiastočne aj ako majster odbornej výchovy na SOU v Leviciach.
Podľa poznatkov cechu učebný odbor maliar -- natierač majú v ponuke školy v prakticky každom okrese. Členmi cechu je v súčasnosti 27 odborných učilíšť. Ako dopĺňa Medvecký, iný systém výchovy dorastu majú napríklad v Rakúsku. Tam sa príprava budúcich maliarov sústreďuje do jednej celoštátnej školy. Na Slovensku je však podľa neho málo pravdepodobné, že by žiaci a najmä ich rodičia boli ochotní a aj finančné schopní zabezpečiť štúdium niekoľko sto kilometrov od miesta bydliska.
Záujem detí o maliarske remeslo pritom klesá. "Neviem, či v tomto roku budeme schopní otvoriť maliarsku triedu. Podobná situácia je aj ostatných regiónoch," dopĺňa Gaszó.

Zahraničné skúsenosti na nezaplatenie
Medvecký má oproti svojim kolegom z brandže určitú výhodu. Pred nejakým časom tri roky strávil v Nemecku. Pracoval ako maliar, bol zamestnancom nemeckej firmy. Veľmi mu to pomohlo odborne. Naučil sa pracovať s novými materiálmi. Práve v čase, keď sa vrátil domov, začali masovejšie prenikať aj na Slovensku.
Pobyt v zahraničí považuje za veľmi dobrú skúsenosť aj v inom smere. Totiž, ako hovorí, remeselník musí vedieť vystupovať, správať sa k svojmu okoliu. "Každému by som odporučil pracovať aspoň pol roka vo vyspelých krajinách. Myslím si, že by to malo vplyv na zvýšenie kvality remesla na Slovensku. Určite by bolo menej sťažností na vykonanú prácu."
Dôležité je podľa neho vidieť, ako sa správne komunikuje so zákazníkmi. V Nemecku -- ako pokračuje -- čo sa dohodne, musí byť sväté. Tam neexistuje, že sa človek sľúbi na ôsmu a príde o pol deviatej, ako je to stále na Slovensku bežné. Nemeckí zákazníci sú nároční, vyžadujú si do bodky to, za čo zaplatia. Kvalitu prác, na rozdiel od slovenského zákazníka, vedia aj posúdiť.

Robota po celom Slovensku
Medvecký najradšej maľuje byty či reštaurácie. Takáto robota sa spája s vyššou pridanou hodnotou i náročnosťou prác, ako je to napríklad pri vymaľovaní hál či obchodných priestorov, čo je navyše -- hoci aj lepšie zaplatená -- jednotvárna, stereotypná práca.
Hoci má Medvecký sídlo v Krásnej Hôrke, zákazky berie po celom Slovensku. Podobne pendlujú za robotou po republike aj iní maliari. Pri väčšej zákazke sa dávajú dokopy viacerí živnostníci.
Špeciálnych dekoračných techník sa na Slovensku robí stále málo. No zvyšuje sa záujem -- najmä u tých ľudí, čo majú peniaze.

Cechu maliarov Slovenska
Pomáhať remeselníkom zvyšovať kvalitu remesla je jedným z cieľov práce Cechu maliarov Slovenska. Organizuje školenia, prezentačné akcie, a to aj po jednotlivých regiónoch. V súčasnosti má cech takmer 80 členov. Dominujú v ňom zatiaľ obchodní zástupcovia, predajcovia i školy. Realizačné firmy sú zatiaľ v menšine. A to aj napriek tomu, že na Slovensku vrátane živnostníkov môže byť podľa odhadu aj niekoľko tisíc maliarov. "Keď sme v roku 2000 zakladali cech, oslovili sme na základe údajov živnostenských úradov vyše dvetisíc živnostníkov. A to sme ešte neobsiahli všetky regióny," vraví zástupca cechmajstra Michal Gaszó.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. október 2024 14:14