StoryEditor

Albertson´s nestačí na konkurenciu

Konzorcium medzinárodných investorov kupuje americký obchodný dom Albertson´s za 17,4 mld. USD. Po predaji bude druhá najväčšia maloobchodná sieť v USA, ktorej akcie sa obchodujú na (NYSE) New York Stock Exchange, rozdelená na tri časti. Oznámila to v správe pre investorov.
Retailová firma Albertson´s už v septembri minulého roku oznámila, že predá sieť obchodov a lekární. Tento zámer nedávno schválila rada riaditeľov podniku. Rozhodla, že predá firmu skupine investorov, medzi ktorých patria Supervalu Inc., Cerberus Capital Management a CVS Corp. Investori zaplatia 9,7 mld. USD v hotovosti a zvyšok vyplatia akciami. "Veríme, že kontrakt otvorí nové perspektívy pre akcionárov," tvrdí predseda rady riaditeľov Larry Johnstone.
V kontrakte so skupinou investorov boli akcie spoločnosti Albertson´s ocenené na úrovni približne 26,29 USA za kus. Majitelia akcií firmy dostanú za každú akciu 20,35 USD v hotovosti a okrem toho 0,182 podielu na akcii firmy Supervalu, ktorej akcie stoja približne 31,85 USD. Po oznámení fúzie ratingová agentúra Fitch ratings oznámila že prehodnotí ratingy spoločností Albertson´s a Supervalu, na čo trh reagoval prepadom akcií obidvoch firiem. Albertson´s sa prepadol z úrovne okolo 24 USD až pod 21 USD za akciu. Na to reagovala investičná banka Morgan Stanley a odporučila investorom nákup akcií spoločnosti. Trh opätovne reagoval. Tentoraz nárastom ceny, ktorá sa včera pri otvorení burzy dostala až na úroveň 24,90 USD.
Okrem toho, že firma Supervalu kúpi 1 124 obchodov za 12,4 mld. USD, zaviazala sa splatiť úvery firmy Albertson´s, ktoré sú vo výške 6,1 mld. USD. Korporácia CVS získa 700 samostatných lekární Sav-On a Osco za 2,93 mld. USD.
Skupina investorov pod vedením firmy Cerberus Capital Management odkúpi ďalších 655 obchodov firmy Albertson´s a niekoľko veľkoskladov firmy. Návrh na kúpu firmy Albertson´s prišiel už v decembri minulého roku. Pretože Supervalu sa zaoberá maloobchodným predajom, dokončenie obchodu si vyžiadalo povolenie amerických protimonopolných inštitúcií. Tie povolili fúziu pri dodržaní určitých podmienok. Supervalu musela predať 26 obchodov Cub Foods v Chicagu za 61 mil. USD.
Rozhodnutie o predaji podnikania rada riaditeľov Albertson´s prijala vtedy, keď bolo známe, že korporácia sama osebe nebude schopná vyrovnať sa s rastúcou konkurenciou na trhu retailového obchodu. Akcie firmy klesli zo 60 USD v roku 1999 na 30 USD v roku 2003 a koncom minulého roka až k úrovni 25 USD.
Firma Supervalu prežíva konjunktúru. So svojimi 1 500 obchodnými miestami prenikla len do jedného segmentu trhu, medzi obchody s lacným tovarom. Kúpa Albertson´s jej umožní rozšíriť prítomnosť v štvrtiach, kde žije bohatšia klientela. Noví majitelia sa však budú musieť snažiť najmä o to, aby zefektívnili fungovanie celej siete.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 04:12