StoryEditor

Zákonník práce čoskoro s novou tvárou

23.08.2006, 00:00

Zákonník práce by sa mal vrátiť do podoby spred roku 2003, keď minister práce Ľudovít Kaník presadil jeho poslednú novelu. Nová ministerka Viera Tomanová už pracuje na jeho ďalšej novele. Považuje pri tom za dôležité "zladenie nášho pracovného práva s európskou právnou kultúrou a prijatie takých právnych úprav, ktoré budú v súlade s EÚ". Ochrana práv zamestnancov, predovšetkým v pracovnom pomere s dobou kratšou ako dvadsať hodín týždenne, riešenie reťazenia pracovných pomerov a lízing zamestnancov sú oblasťami, v ktorých by mali nastať zmeny. "Ak hovoríme o tom, že sa chceme priblížiť k európskej právnej kultúre, ide práve o to, aby sa sociálne partnerstvo a kolektívne vyjednávanie dostali na vyššiu úroveň," dodáva štátna tajomníčka ministerstva práce Emília Kršíková.
Zákonná ochrana zamestnanca pred svojvôľou zamestnávateľa je u nás najslabšia zo všetkých krajín EÚ, tvrdí vláda. Zamestnávatelia majú podľa nej priveľa voľnosti na úkor ochrany zamestnanca. Jedným z najväčších problémov podľa ministerstva práce je aj práca na tzv. nútené živnosti. Ide o ľudí, za ktorých nechce zamestnávateľ platiť odvody, stravné alebo dovolenku, a preto si od nich objedná prácu ako od živnostníkov. Do Zákonníka práce by sa tiež mala dostať definícia závislej práce, aby sa predchádzalo zastieraniu pracovných pomerov inými ako pracovnoprávnymi vzťahmi.
Vláda chce tiež opäť zaviesť dohody o pracovnej činnosti. Vyšla tak v ústrety Republikovej únii zamestnávateľov. Obnovením práce na dohodu by podľa vlády mohla klesnúť nezamestnanosť. Minister Kaník dohody o pracovnej činnosti zrušil v januári 2004 s odôvodnením, že ľudia, ktorí pracovali na dohodu, nemali nárok na minimálnu mzdu ani na sociálne zabezpečenie. Z dohôd sa pritom neodvádzali odvody, čo vyhovovalo zamestnávateľom.
Zástupcovia zamestnávateľov tvrdia, že ochrana práv zamestnancov je na Slovensku nadštandardná a žiadna novela Zákonníka práce preto nie je potrebná. Podľa analýzy Republikovej únie zamestnávateľov je súčasný Zákonník práce v porovnaní s európskymi štandardmi príliš byrokratickou právnou normou.
Novela Zákonníka práce, na ktorej ministerstvo už pracuje, by mala načas ukončiť diskusie zamestnávateľov, odborov a ekonómov o tom, či súčasný Zákonník práce je flexibilný, liberálny alebo druhý najprísnejší v Európskej únie, čo sa týka ochrany zamestnancov. Keďže podľa vlády má Slovensko najliberálnejšiu pracovnoprávnu legislatívu v EÚ, je jasná aj podoba navrhovaných zmien.
Čo sa pripravuje
-- úprava definície závislej práce do Zákonníka práce
-- vyššia ochrana zamestnaných na kratší pracovný čas
-- regulácia tzv. reťazenia pracovných pomerov
-- vyrovnanie sa s tzv. nútenými živnosťami
-- zmeny v maximálnom týždennom pracovnom čase vrátane nadčasov
-- znovuzavedenie dohody o vykonaní práce

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. máj 2024 13:51