StoryEditor

Zásady zodpovednosti za škodu

Všeobecné zásady zodpovednosti za škodu spôsobenú vadným výrobkom sa zväčša uplatňujú na výrobky určené na konečnú osobnú spotrebu, pričom poškodený musí preukázať škodu vo výške najmenej 5 eur, v SR zatiaľ najmenej 20 000 Sk.

Všeobecné zásady zodpovednosti za škodu spôsobenú vadným výrobkom sa zväčša uplatňujú na výrobky určené na konečnú osobnú spotrebu, pričom poškodený musí preukázať škodu vo výške najmenej 5 eur, v SR zatiaľ najmenej 20 000 Sk.

Súčasne sa v § 5 zákona č. 294/1999 Z. z. uvádza, v ktorých prípadoch sa výrobca môže zodpovednosti zbaviť, čo však zväčša nie je prípad konkretizovanej zodpovednosti (zákon č. 264/1999 Z. z.). Ďalej uvádzame tie ustanovenia zákona o zodpovednosti za škodu spôsobenú vadným výrobkom, ktoré sú pre povinnosť výrobcu za škodu spôsobenú výrobkom a prípadné zbavenie sa tejto zodpovednosti podstatné.

Pojem výrobca
Pojem výrobcu je tu chápaný podstatne širšie ako pri smerniciach Nového prístupu a v podstate s ním možno stotožniť akúkoľvek osobu v distribučnom reťazci, ktorá nevie preukázať, kto jej výrobok dodal. V praxi sa tak koná najmä vtedy, ak má výrobca sídlo alebo miesto podnikania mimo územia EÚ, pretože prvoradou snahou je zachovať rovnako vysokú úroveň bezpečnosti na vnútornom trhu a identifikovať výrobcu vadných výrobkov. Pojem uvedenie výrobku do obehu nemôžeme chápať s celkom rovnakým významom ako uvedenie výrobku na trh, keďže uvedenie na trh sa týka len prvotného uvedenia výrobku na trh, zatiaľ čo uvedenie do obehu sa týka každého výrobku.

Pojem výrobku
Pojem výrobku zo zákona o zodpovednosti za škodu spôsobenú vadným výrobkom sa nelíši od pojmu definovaného zákonom č. 264/1999 Z. z. o technických požiadavkách na výrobok a o postupoch posudzovania zhody. V zmysle § 9 zákona a príslušných nariadení vlády je však tento pojem precizovaný ako určený výrobok, resp. skupina určených výrobkov. V jednotlivých nariadeniach vlády môžu byť pod pojmom určený výrobok chápané zariadenia, prístroje, pomôcky, spotrebiče, nástroje, materiály, montážne celky, zostavy, súčiastky alebo bezpečnostné súčasti, jednotky, armatúry, príslušenstvá alebo systémy.
Výrobca musí identifikovať, ktoré z nariadení vlády sa na výrobok vzťahuje. Táto povinnosť môže v rozsahu definovanom nariadením vlády a/alebo poverenia výrobcu prejsť na jeho splnomocnenca. V niektorých nariadeniach vlády sa na miesto splnomocnenca uvádza dovozca alebo osoba uvádzajúca výrobok na trh. Viac sa o tejto téme dozviete v Príručke Technické požiadavky na výrobky, posudzovanie a preukazovanie zhody (Manažment kvality a certifikácia výrobkov, číslo: 2/2005)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 22:03