StoryEditor

Časy lacnej kávy patria minulosti

20.12.2005, 23:00
Spotreba kávy sa zvyšuje v Číne, vo východnej Európe a v niektorých afrických krajinách. Brazílski obchodníci preto počítajú s rastom cien kávy minimálne do roku 2008. Do veľkej miery sa pod to podpísala aj Katrina, ktorá spustošila mesto New Orleans.

Ako spotrebitelia musíme rátať s tým, že ceny kávy sa zvýšia. V tradičných odberateľských krajinách, ako sú USA, Nemecko či Japonsko, síce obľuba kávy stagnuje, ale na trh sa už tlačia noví konzumenti. Ponuku okrem tohto obmedzuje i zlá úroda. Odborníci preto predpovedajú, že cena surovej kávy na burzách sa skôr zvýši.
Podľa Winfrieda Tiggesa, konateľa Nemeckého zväzu spracovateľov kávy, je dlhodobým dôvodom predovšetkým samotná úroda. V Brazílii, ktorá je najväčšou pestovateľskou krajinou, tohtoročná úroda zaostala za očakávaním. Podobne hlási výpadky produkcie pre sucho aj Vietnam, ktorý je v poradí druhým najväčším producentom.
Celkovo podľa Tiggesa tieto informácie len potvrdzujú celkový trend, ktorým je nedostatočná ponuka kávy na svetovom trhu. Rolu zohráva skutočnosť, že tento nápoj sa teší čoraz väčšej spotrebe vo veľkých rozvojových štátoch. Ešte pred niekoľkými rokmi bolo napríklad Nemecko druhým najvýznamnejším konzumentom - dnes ho už predbehla Brazília, ktorá sama dodáva zhruba jednu tretinu svetovej produkcie. Podobný vývoj zaznamenáva aj obrovská Čína, hoci jej obyvatelia boli až doteraz známi predovšetkým ako vychýrení milovníci čaju. Zvyky sa však menia, výrobcovia kávy objavili potenciál trhu a malé kaviarne vznikajú ako huby po daždi. Spotreba kávy sa zvyšuje aj vo východnej Európe a v tých krajinách Afriky, ktoré vyvážajú ropu. Brazílski obchodníci preto počítajú s rastom cien kávy minimálne do roku 2008.
Spotrebiteľské ceny ovplyvňuje však aj skutočnosť, že energia pre pražiarne kávy je čoraz drahšia - a tým aj výsledný produkt. Podobne sa zvýšili ceny námornej dopravy. V prospech vyšších cien hovorí aj skutočnosť, že skladové zásoby kávy značne klesli. Pod tento vývoj sa do veľkej miery podpísal hurikán Katrina, ktorý spustošil mesto New Orleans. Jeho prístav pritom slúži ako hlavné prekladisko kávy pri jej ceste k americkému spotrebiteľovi.
Brazílsky expert Victor Abou Nehmi ráta v roku 2007 s rastom ceny surovej kávy až na 1,3 USD za jednu libru (0,453 gramu). V rokoch 2004/2005 pritom priemerná cena nebola vyššia ako 1,07 USD, v súčasnosti je na hranici 0,98 USD. A keďže cyklus zakladania nových plantáží kávy nie je taký rýchly ako napríklad pri sóji či obilí, so zvýšením ponuky kávy v dôsledku nových investícií možno počítať až s dvoj - či trojročnou perspektívou. (hn/gaf)
Druhy kávy
Do skupiny rastlín Coffea patrí niekoľko kríkov a stromov. Hospodársky významné sú dva druhy. Na prvom mieste treba uviesť vysokokvalitnú sortu Coffea Arabica, na ktorú pripadá asi 61 percent celosvetovej produkcie tejto pochutiny. Na druhom mieste s podielom 39 percent je Coffea Canephora.
Kávový kódex
V roku 2004 vznikol tzv. kávový kódex. Týka sa ekologických, sociálnych a iných minimálnych štandardov, ktoré ju nutné dodržiavať pri sadbe, žatve a spracovaní kávy. Jeho dodržiavanie je pre producentov dobrovoľné.
Svetový trh
Vlani sa na celom svete vyprodukovalo 116 miliónov vriec kávy (jedno vrece = 60 kilogramov). Spotreba vďaka zásobám však prekročila 118 miliónov vriec.

01 - Modified: 2003-02-04 21:36:32 - Feat.: 0 - Title: Foto vydania HN - 5. 2. 2003
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 01:18