StoryEditor

Daňové preddavky za zamestnanca platí zamestnávateľ

14.03.2006, 23:00

Zamestnancovi zráža daňové preddavky zamestnávateľ. Platiť ich musí ten daňovník, ktorého posledná daň bola vyššia ako 20-tisíc korún.(1) Odkedy sa počíta preddavkové obdobie? Je to obdobie od prvého dňa po uplynutí lehoty na podanie daňového priznania za predchádzajúce zdaňovacie obdobie do posledného dňa lehoty na podanie daňového priznania v nasledujúcom zdaňovacom období. Po skončení zdaňovacieho obdobia sa preddavky na daň započítajú na úhradu dane za toto zdaňovacie obdobie. Preddavky sa môžu platiť mesačne alebo štvrťročne. Daňovník, ktorý zaplatil vyššiu daň ako 20-tisíc (pričom nepresiahla 500-tisíc), platí preddavky štvrťročne (do konca každého kalendárneho štvrťroka) vo výške štvrtiny z poslednej známej daňovej povinnosti.
Do konca každého kalendárneho mesiaca platí preddavky vo výške jednej dvanástiny známej daňovej povinnosti ten daňovník, ktorého daňová povinnosť presiahla 500-tisíc korún.
Čo je to posledná známa daňová povinnosť
Ide o daň vypočítanú zo základu dane v poslednom daňovom priznaní, ktorý sa zníži o nezdaniteľné časti základu dane pri použití príslušnej sadzby dane, zníženej o zápočet dane zaplatenej v zahraničí, o daňový bonus a o daň vybranú zrážkou, odpočítavanú ako preddavok na daň.
Ak sú zaplatené preddavky na daň vyššie ako preddavky vypočítané z podaného daňového priznania, preddavky z poslednej známej daňovej povinnosti prevyšujúce preddavky vypočítané z podaného daňového priznania sa započítajú ako úhrada ďalších preddavkov na daň. Čo ak daňovník prestal vykonávať činnosť alebo poberať zdaniteľné príjmy? Už nie je povinný platiť preddavky na daň. Zmenu však musí oznámiť správcovi dane.
Ten daňovník, ktorý vznikol počas kalendárneho roka iným spôsobom ako zlúčením, splynutím alebo rozdelením, platí preddavky na daň v termínoch a vo výške určených na základe predpokladanej dane. Daňovník je povinný nahlásiť výšku predpokladanej dane do konca druhého mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom vznikol, keď sú preddavky na daň za toto obdobie splatné. Ak daňovník vznikol počas posledných troch mesiacov pred koncom roka, neplatí v roku, v ktorom vznikol, preddavky na daň.
Správca dane môže určiť aj iné platenie preddavkov.
Ak sa daň za predchádzajúce zdaňovacie obdobie týkala len časti zdaňovacieho obdobia, je daňovník pri platení preddavkov na daň povinný vypočítať si daňovú povinnosť za celé predchádzajúce zdaňovacie obdobie. Výpočet sa urobí tak, že daň za časť predchádzajúceho zdaňovacieho obdobia sa vydelí počtom mesiacov odo dňa vzniku daňovníka do konca tohto zdaňovacieho obdobia a vynásobí sa dvanástimi. Ak daňovník existoval v predchádzajúcom zdaňovacom období menej ako tri mesiace, platí preddavky na daň na základe predpokladanej dane. Jej výšku musí nahlásiť do konca tretieho mesiaca zdaňovacieho obdobia, na ktoré sú platené preddavky na daň, pričom preddavky na daň za toto obdobie sú splatné v termíne, v ktorom je povinný nahlásiť predpokladanú daň.
Daňovník, ktorý podáva daňové priznanie prvýkrát, v zdaňovacom období, v ktorom má byť podané daňové priznanie, do lehoty na jeho podanie neplatí preddavky na daň. Sumu preddavkov na daň splatných do lehoty na podanie daňového priznania vyrovná v lehote na podanie daňového priznania vo výške vypočítanej z dane uvedenej v daňovom priznaní.
Ak daň vypočítaná v daňovom priznaní je vyššia ako zaplatené preddavky na daň, daňovník je povinný zaplatiť rozdiel v lehote na podanie daňového priznania.

Kto neplatí preddavky?
-- ten daňovník, ktorý mal len príjmy z kapitálového majetku alebo ostatné príjmy, alebo z ktorých sa daň vyberá zrážkou (podľa § 43 zákona) alebo príjmy zo závislej činnosti, na ktoré vyberá preddavok zamestnávateľ (podľa § 35 zákona).
Daňovník, ktorého základ dane tvorí súčet čiastkových základov dane, a jedným z nich je aj čiastkový základ dane z príjmov zo závislej činnosti, neplatí preddavky na daň, ak tento čiastkový základ dane tvorí viac ako 50 % z celkového základu dane. Ak čiastkový základ dane z príjmov zo závislej činnosti tvorí 50 % a menej, preddavky na daň sa platia v polovičnej výške.
Zákon rieši aj platenie preddavkov na daň v prípade právnickej osoby(2)
-- daňovník v likvidácii, v konkurze alebo vyrovnaní
(1) § 34 a 35 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov
(2) platenie preddavkov na daň v prípade právnickej osoby je upravená v § 42 zákona

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 00:08