StoryEditor

Podstatné je vedieť, kde ste poistený

09.08.2006, 00:00

Ak človek migruje za prácou po členských štátoch EÚ, mal by vedieť, v ktorom štáte bude poistený. Účasť migrujúceho pracovníka (zamestnanca alebo samostatne zárobkovo činnej osoby) na nemocenskom, dôchodkovom a zdravotnom poistení sa riadi podľa právnych predpisov o sociálnom zabezpečení toho členského štátu, ktorý bol určený ako príslušný (pozri Nariadenie rady (EHS) 1408/71). Podľa príslušných právnych predpisov sa riadi sociálne zabezpečenie, netýka sa to však daní a pracovnoprávnej oblasti.
Pravidlo štátu výkonu činnosti
Toto pravidlo sa používa vždy, keď osoba pracuje alebo vykonáva činnosť iba na území jedného štátu.
Zamestnaná osoba podlieha právnym predpisom o sociálnom zabezpečení toho členského štátu, na ktorého území pracuje, bez ohľadu na to, kde býva, aká je jej štátna príslušnosť alebo kde odvádza dane. V tomto prípade sa nevystavujú žiadne európske formuláre. Osôb zamestnaných na diplomatických misiách a konzulárnych úradoch sa týkajú osobitné pravidlá.
Najčastejšou výnimkou z pravidla štátu výkonu činnosti je vysielanie pracovníkov. Vyslaný pracovník nepodlieha na určitý čas právnym predpisom štátu, kde pracuje alebo vykonáva činnosť a naďalej sa ho týkajú právne predpisy o sociálnom zabezpečení štátu, odkiaľ bol vyslaný. Pracovník musí mať vždy vystavený formulár E 101 alebo E 102.
Podmienky vyslania zamestnancov
-- doba vyslania je maximálne dvanásť mesiacov, ktorú je možné predĺžiť o ďalších dvanásť mesiacov
-- zamestnanec pracuje pre zamestnávateľa, ktorý ho vysiela a je zapojený do poistenia aspoň počas jedného mesiaca pred vyslaním
-- pracovný pomer zamestnanca k vysielajúcemu zamestnávateľovi trvá po celý čas vyslania, zamestnanec je odmeňovaný vysielajúcim podnikom a nemôže uzatvoriť pracovný pomer s prijímajúcim podnikom
-- zamestnávateľ, ktorý vysiela zamestnanca do zahraničia, musí byť ekonomicky činný na Slovensku
-- zamestnanec nemôže byť vyslaný na to, aby nahradil iného vyslaného zamestnanca, ktorému sa skončila doba jeho vyslania
-- minimálna doba medzi opätovným vyslaním tej istej osoby je obyčajne dva mesiace
Podmienky vyslania podnikateľov
-- podnikateľ musí pred vyslaním vykonávať činnosť na Slovensku a musí byť zapojený do poistenia najmenej jeden mesiac pred vyslaním
-- doba vyslania je maximálne dvanásť mesiacov a je ju možné predĺžiť o ďalších dvanásť mesiacov
-- podnikateľ musí doložiť, že má v zahraničí zabezpečenú činnosť
-- minimálna doba medzi opätovným vyslaním tej istej osoby je obyčajne dva mesiace
Pracovník dokladá voči zahraničnej inštitúcii skutočnosť, že sa naňho vzťahujú právne predpisy o sociálnom zabezpečení vysielajúceho štátu formulárom 101 alebo E 102.
Ako si uplatniť žiadosť o vystavenie formulára E 101
Ak je doba vyslania dlhšia ako tri mesiace, treba vyplniť žiadosť zamestnávateľa o vystavenie formulára 101 alebo žiadosť samostatne zárobkovo činnej osoby. Ak je doba vyslania kratšia ako tri mesiace, treba to urobiť prostredníctvom písomnej žiadosti.
Predĺženie vyslania
Dobu vyslania je možné predĺžiť najviac o ďalších dvanásť mesiacov. Žiadosť musí podať zamestnávateľ na formulári E 102, ktorý treba poslať pred uplynutím pôvodnej doby vyslania príslušnej inštitúcii v prijímajúcom štáte, do ktorého bol pracovník vyslaný.
Súbežný výkon činnosti vo viacerých členských štátoch
Ak osoba pracuje alebo vykonáva činnosť v dvoch alebo viacerých členských štátoch súčasne, alebo pracuje na území jedného členského štátu a súbežne vykonáva činnosť na území iného, je potrebné určiť štát, ktorého právne predpisy sa jej budú týkať. Pracovník je povinný oznámiť súbežný výkon príslušnej inštitúcii v štáte, kde býva. Pracovník tiež musí mať vystavený formulár E 101. Poistné sa odvádza do systému určeného štátu z celého príjmu a zo všetkých činností.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. september 2024 14:39