StoryEditor

Obchodný deficit oslabuje rast USA

24.05.2005, 00:00
Ekonomický rast USA klesne výraznejšie a inflácia narastie rýchlejšie, ako sa pôvodne očakávalo. K oslabenému výkonu ekonomiky do veľkej miery prispeje obrovský obchodný deficit, naznačuje to prieskum medzi ekonómami.

Ekonomický rast USA klesne výraznejšie a inflácia narastie rýchlejšie, ako sa pôvodne očakávalo. K oslabenému výkonu ekonomiky do veľkej miery prispeje obrovský obchodný deficit. Naznačuje to prieskum medzi ekonómami.

Predpovede o zníženom raste HDP
Rast HDP v tomto roku by mal dosiahnuť 3,4 percenta, čo je pokles z februárovej predpovede 3,6 percenta. V minulom roku narástla ekonomika USA o 4,4 percenta, najviac od roku 1999. V druhom štvrťroku počítajú ekonómovia z Národnej asociácie pre podnikovú ekonomiku s rastom o 3 percentá, čo je rovnako pokles z predchádzajúcej predpovede 3,7 percenta a tiež o 0,1 percenta menej ako v predchádzajúcom štvrťroku. Oficiálne údaje o výkonnosti ekonomiky za druhý štvrťrok zverejní ministerstvo obchodu vo štvrtok pred začiatkom obchodovania.
Predpovede o zníženom raste odrážajú presvedčenie ekonómov, že obchodný deficit sa bude aj naďalej prehlbovať. Včera zverejnené čísla ukázali, že USA dosiahli v minulom roku deficit 617 miliárd USD. Ekonómovia síce očakávali ešte horšie údaje, aj tak ide o rekordnú sumu, z ktorej až 162 miliárd je obchodný schodok s Čínou, najhorší výsledok s jednou krajinou v histórii USA. To je hlavný dôvod, prečo USA čoraz agresívnejšie tlačí na Čínu, aby uvoľnila pevne nadviazaný kurz jüanu na dolár. Ten je dnes podľa ekonómov podhodnotený až o 40 percent a zlacňuje čínsky vývoz, z ktorého najväčšia časť smeruje práve do USA. Uvoľnenie meny by tak malo prispieť k zlepšeniu nelichotivej obchodnej bilancie s Čínou.

Tlak na uvoľnenie čínskej meny rastie
Toto presvedčenie však spochybnil Alan Greenspan, guvernér Federálnej rezervnej banky (Fed). "Revalvácia čínskej meny nebude viesť k redukcii nášho celkového obchodného deficitu," uviedol Greenspan pred členmi Economic Club of New York. Greenspan argumentoval tým, že po uvoľnení kurzu jüanu a následnému zdraženiu tovarov v dolárovom vyjadrení, sa budú americké spoločnosti skôr ako na domácich producentov obracať na iné krajiny ako Thajsko alebo Malajzia. "Rast kurzu jüanu bude znamenať zvýšenie cien, ktoré americkí nákupcovia platia za čínske tovary. Konečným efektom bude rast celkovej cenovej hladiny v USA," povedal Greenspan.
USA vystupňovali tlak na Čínu najmä v minulom týždni, keď ministerstvo financií uviedlo, že "Čína bude považovaná za manipulátora s domácou menou, ak urýchlene nepristúpi k uvoľneniu kurzu". Podľa Greenspana Čína skôr či neskôr umožní svojmu menovému kurzu rásť oproti doláru, pretože súčasný menový systém predstavuje pre čínsku ekonomiku čoraz väčšie riziko vrátane tlakov na rast inflácie.
Inflácia má stúpajúcu tendenciu aj v USA. Prognózy na tento rok hovoria o raste cien okolo 2,8 percenta, medziročná miera zdražovania sa pritom v apríli vyšplhala na 3,5 percenta, k čomu najviac prispeli drahé pohonné látky. Ekonómovia poukazujú na to, že aj napriek rastu je inflácia stále pod kontrolou. Na uzde ju drží najmä zvyšovanie kľúčovej úrokovej sadzby, ktorú Fed posunul nahor z historického minima už osemkrát na súčasné 3 percentá. Všetko zatiaľ nasvedčuje tomu, že tak bude robiť aj naďalej.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 18:02