StoryEditor

Boj o chalupy na vidieku sa začína

09.10.2006, 00:00
REALITY. Domy a chaty na dedinách vábia nových záujemcov -- vidia v nich relax aj sľubné zhodnotenie

Trh s rekreačnými nehnuteľnosťami štartuje na plný plyn. Chalupy, chalúpky či chaty už nelákajú iba Slovákov a Čechov. Atraktívne využiť voľný čas a vhodne zhodnotiť investície, to všetko priťahuje i záujemcov z cudziny. Staršie objekty alebo ešte len pripravované projekty lákajú kupcov napríklad z Veľkej Británie, Írska, ale aj z iných krajín.
Realitný biznis nadviazaný na cestovný ruch už v niektorých regiónoch dvíha ceny. Inde je zatiaľ ticho pred búrkou. Isté však je, že vychytené rekreačné oblasti čaká realitná žatva. "V Česku bol napríklad záujem o apartmány v Špindlerovom Mlýne taký veľký, že ceny horských bytov stúpli a dnes sú dokonca na úrovni nových bytov v niektorých lokalitách Prahy," hovorí člen predstavenstva realitnej spoločnosti Lexxus Michal Pauer.
Že takýto scenár od našich susedov nie je ničím, čo by sa u nás nemohlo stať, potvrdzuje obchodný riaditeľ RK Spirit z Liptovského Mikuláša Dušan Štric: "Ceny apartmánov sa v Tatrách vyšplhali na štyridsať- až sedemdesiattisíc korún za štvorcový meter. To je porovnateľné s cenou bytov v Bratislave."

Nové lákadlá
Liptov a Tatry sú klimatickými podmienkami a polohou predurčené na rekreáciu. Desaťročia sa tak aj využívajú. Preto sa hneď po zmene režimu objavili prví záujemcovia, rozhodnutí zadovážiť si tam objekt.
Skutočný zlom však nastal až v posledných troch rokoch. "Vtedy dopyt po kvalitných rekreačných nehnuteľnostiach výrazne prevýšil ponuku," hovorí Štric. Vývoj na trhu vytvoril priestor pre nové, developersko-investičné projekty práve v cestovnom ruchu. Zatiaľ čo v Bratislave a iných väčších mestách napredoval trh s bytmi, obchodnými centrami, administratívou či logistikou, realitné kancelárie na Liptove a v Tatrách živil turizmus. Ťahúňmi, ktoré ešte zvýšili tieto možnosti, sa stali vysoká koncentrácia lyžiarskych stredísk a aquaparky -- Tatralandia v Liptovskom Mikuláši, Aquacity v Poprade a Thermal park v Bešeňovej. Tie sa pridali k tradičným hodnotám regiónu -- jaskyniam, prírode, horám.

Boom je predo dvermi
Práve vznik aquaparkov dostal podľa obchodného riaditeľa RK Spirit definitívne Tatry a Liptov na turisticko-realitné výslnie. Popri zimnej posilnili najmä letnú sezónu. V lete je kam sa ísť zabávať a zima dokáže ponúknuť viac než predtým -- vyhľadávanú kombináciu lyžovania a wellnessu. Napriek tempu, ktoré trh začal naberať pred troma rokmi, je Štric presvedčený, že bude ešte lepšie. "Trh s rekreačnými nehnuteľnosťami v našom regióne dynamicky rastie. V najbližších rokoch sa rozvoj ešte zvýrazní."
Realitné obchody na severe Slovenska už neživia len domácich. Do obchodovania sa zapojili aj väčšie realitné spoločnosti z hlavného mesta. "Záujem sa najskôr sústredil na horské lyžiarske strediská, napríklad Donovaly, Oščadnicu či Hrabovo, kde sa začala alebo začína výstavba apartmánových domov," hovorí Pauer. Realitke sa hlásia záujemcovia z Maďarska, Poľska, Ukrajiny, ako aj z Veľkej Británie. Byty v rekreačných strediskách kupujú na trvalé bývanie, víkendy a dovolenky, alebo ich považujú za dobrú investíciu a prenajímajú ich. Aj Pauer vidí obchody s rekreačnými nehnuteľnosťami viac než optimisticky. "Záujem o tento typ investície rastie," hovorí.

Nové projekty
Na tento trend reagujú developeri novými projektmi. Vodou na ich mlyn je nielen záujem klientov o pobyt v prírode, ale aj stúpajúce nároky na komfort. Do obchodovania už vstupujú aj hypotéky. Jednou z prvých lastovičiek je napríklad apartmánový hotel, ktorý vyrastá na Štrbskom Plese. Exkluzívna lokalita ponúka dve hlavné turistické sezóny. Developer podniká systémom, akým fungujú niektoré hotely napríklad vo francúzskych Alpách. Nový majiteľ apartmánu sa pri relatívne nízkej investícii stáva spolumajiteľom hotela. Banka mu cez hypoúver prefinancúva sto percent ceny, pričom ručí sa apartmánom. Majiteľ môže využiť služby spoločnosti, ktorá obsadí nehnuteľnosť, keď ju nevyužíva sám pre seba.
Nové projekty sa však objavujú aj na iných miestach. Len 40 kilometrov od Bratislavy v okolí jazera Vojka vyrastá v lone prírody rekreačný komplex s chatkami a hotelom. Objekty tam začali predávať len uplynulý mesiac.
Napriek tomu podpredseda Predstavenstva Cresco Group Martin Šechny predpokladá vysoký záujem. Rezervácie má už na stole. Vojka je prvým komerčným rekreačným projektom pri Bratislave, ktorý ponúka rybárčenie, turistiku i cykloturistiku. "Kedysi bolo zaujímavé ísť na dovolenku do zahraničia. Teraz Slováci v rámci minidovoleniek počas roka objavujú svoju krajinu," hovorí Šechny.

Čo nám hrozí?
Nevypredáme si naše najkrajšie rekreačné centrá? Podľa Štrica určite nie. Cudzinci, najmä hovoriaci po anglicky, v poslednom období "útočia" na strednú a východnú Európu. Slovensko nie je výnimkou. Boom zažíva napríklad Bulharsko. Dôvodom sú neporovnateľne nižšie ceny než, povedzme, v Anglicku. Slovenským klientom sú zase známe výhody našich nehnuteľností a ich záujem o ne je čoraz výraznejší.

O čo sa bijú kupci
Najväčší záujem je o apartmány a chatové osady. Klient kúpi apartmán, ktorý sám využíva povedzme štyri týždne do roka. Aby bol využitý aj cez rok, o to sa stará servisná správcovská spoločnosť. Takýto systém funguje na celom svete. My sme ho spoznali najmä v spojitosti s kúpou nehnuteľnosti napríklad v Španielsku či Chorvátsku.
Takýto systém aj na Slovensku často stačí na splácanie poskytnutého úveru. Ak kupujúci použil hotovosť, má z prenajímaného objektu stály príjem. O tento typ komplexných služieb majú záujem najmä cudzinci. Znamená pre nich výhodnú investíciu bez ďalších starostí.

V chate natrvalo
Hypotéky v segmente rekreačných nehnuteľností už dlhšie nie sú novinkou. Aj keď pri nich štát neposkytoval, a hoci aj nulový, ani neposkytuje štátny príspevok, je o ne záujem. Ako potvrdzuje Alena Walterová z VÚB, o túto formu financovania sa na Slovensku uchádzajú nielen domáci, ale narastá záujem aj zo strany cudzincov. A sú to práve hypotéky, ktoré môžu viac rozhýbať trh s chatami a rekreačnými objektmi, tak ako sa to pred niekoľkými rokmi podarilo pri naštartovaní trhu s bytmi.
Podľa Miroslavy Mitkovej z bratislavského Hypocentra priestor sa otvára najmä tým, ktorí majú záujem o iný typ bývania, mimo veľkých miest, ruchu a zhonu. "Napríklad v niektorých chatách i chalupách je možné bývať po celý rok. Nie sú zväčša tak finančne nákladné na kúpu a splátky hypotéky potom rodinný rozpočet natoľko nezaťažia ako pri novom byte," hovorí. Keďže na rozdiel od minulosti už možno aj v takýchto nehnuteľnostiach, ako sú chaty a chalupy zriaďovať trvalé bydlisko, banky sú podľa Mitkovej vo všeobecnosti aj ústretovejšie, čo sa týka záruky na hypoúver v podobe rekreačnej nehnuteľnosti.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 02:22