StoryEditor

Akciové fondy opäť rástli

06.02.2007, 23:00
Uplynulý týždeň sa najviac darilo akciovým fondom. Dobrú výkonnosť akcií nepokazila ani posilnená koruna. Korekcia amerických trhov netrvala dlho a po týždennom prepade sa burzy opäť obrátili na kladný smer.
V článku je graf

Uplynulý týždeň sa najviac darilo akciovým fondom. Dobrú výkonnosť akcií nepokazila ani posilnená koruna.
Korekcia amerických trhov netrvala dlho a po týždennom prepade sa burzy opäť obrátili na kladný smer. Pripísali si zisky v rozpätí 1,3 - 1,8 percenta, čo kladne ovplyvnilo aj výkonnosť podielových fondov amerických akcií. Rast koruny oproti zelenej bankovke síce časť ziskov vymazal, ale napriek tomu sa zhodnotili v priemere o 0,6 percenta.
Aj západoeurópsky región sa minulý týždeň uspokojivo zhodnotil, a to nielen zo stránky samotných akcií, ktoré rástli o 1,4 až 1,7 percenta, v prípade nemeckej burzy dokonca až o 2,9 percenta, ale aj zo stránky podielových fondov. Tie si napriek 0,8-percentnému rastu koruny oproti euru dokázali pripísať 0,5 percenta. Burzy svojím vývojom kopírovali americký trh, aj z tohto regiónu však boli k dispozícii správy, ktoré pozitívnu výkonnosť podporili. Európska centrálna banka zlepšila inflačný výhľad, pričom pravdepodobné sú ešte dve zvýšenia sadzieb tento rok, index cien výrobcov stagnoval. Nezamestnanosť krajín eurozóny sa znížila na 7,5 percenta. Zlepšil sa aj odhad ekonomického rastu Nemecka ako najväčšej európskej ekonomiky, čo povzbudilo výkonnosť tamojšieho akciového trhu.
Stredoeurópske akciové burzy sa nechali ovplyvniť náladou na vyspelejších trhoch, takže zamierili prudko nahor. Rast českej burzy povzbudila aj bilancia zahraničného obchodu, ktorá v decembri skončila s rekordným prebytkom, Poľsko zase potešila nižšie zrevidovaná januárová inflácia. Maximum z tohto rastu dokázali vyťažiť podielové fondy orientované na región strednej a východnej Európy - z týždenného hľadiska poskočili o 0,5 percenta.
Dlhopisové trhy v Spojených štátoch aj západnej Európe minulý týždeň vykazovali rastové snahy. Na novom kontinente im nahor pomohlo ponechanie základnej úrokovej sadzby bez zmeny a horšie než očakávané dáta týkajúce sa počtu novovytvorených pracovných pozícií. Tieto dáta kladne ovplyvnili aj výkonnosť európskych bondov, tie navyše povzbudili aj špekulácie o tom, že po marci už zostane základná sadzba ECB stabilná. Dlhopisové dolárové fondy stratili 0,9 percenta, eurové dlhopisové fondy si odpísali 0,8 percenta. Do červených čísel ich posunul kladný vývoj slovenskej koruny.
Minulý týždeň sa slovenská mena obrátila k silnému rastu, za ktorým stáli dva základné fundamenty. Prvým z nich bolo rozhodnutie Národnej banky Slovenska nateraz ponechať základnú sadzbu bez zmeny na 4,75 percenta, čo zvýšilo atraktivitu našej meny. Druhým bol fakt, že centrálna banka akceptovala celý objem peňazí ukladaných do repo tendra, čo opäť prilákalo investorov na slovenský trh. Rast koruny sa okamžite preniesol do výkonnosti peňažných fondov v cudzích menách. Táto skupina si minulý týždeň odpísala 0,8 percenta.
Slovenské štátne dlhopisy skončili minulotýždňové obchodovanie zmiešane. Za posunom dlhého konca krivky do kladných čísel stála centrálna banka a jej rozhodnutie nehýbať nateraz sadzbami. Krátky koniec krivky sa však korigoval v súlade s európskou výnosovou krivkou. Výsledkom bol 0,1-percentný rast korunových dlhopisových fondov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
03. máj 2024 23:58