StoryEditor

Filmové festivaly prežili

29.12.2005, 23:00

Všetky slovenské filmové festivaly uplynulý rok viac či menej úspešne prežili.
V máji sa v bratislavskom Auparku uskutočnil šiesty ročník festivalu Hory a mesto 2005. Kinosály Palace Cinemas navštívilo takmer tritisíc ľudí a sprievodné podujatia približne o dve tisícky viac. Festival pomaly, ale isto, napĺňa ambície byť hlavným podujatím svojho žánru v strednej Európe.
Júnový Art Film v Trenčianskych Tepliciach vo svojom trinástom ročníku vymenil hlavného sponzora (Forza), získal prezidenta Milana Lasicu a rozšíril svoje pôsobenie aj na mesto Trenčín. Návštevníkom z mostu slávy zamávala Dagmar Havlová s manželom a Nastassja Kinski, ktorá priletela trochu neskoro. Ani bohatý program však neprilákal davy (akreditovalo sa 1 524 účastníkov, 280 hostí a 103 novinárov). Kúpalisko Zelená žaba totiž stále nefunguje a kto by v takom teple sedel v kine.
Štyri augustové dni patrili v Banskej Štiavnici už po siedmy raz filmovému semináru Štyri živly. Tentoraz sa filmy zaoberali témou premeny tela a dejinami či premenami tela v kinematografii.
Darí sa medzinárodnému festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet, ktorý v novembri absolvoval v niekoľkých mestách Slovenska svoj šiesty ročník. Prehliadku filmov z rôznych kútov sveta zaoberajúcich sa problematikou porušovania ľudských práv, odkrývaním pozadia konfliktov nazerajúcich do života utečencov a žien, rovnako aj ľudí žijúcich v nedemokratických režimoch či odhaľujúcich problémy chorých na aids, si prišlo pozrieť 12-tisíc divákov.
Posledným tohtoročným podujatím bol začiatkom decembra siedmy ročník nášho najväčšieho Medzinárodného filmového festivalu Bratislava. Organizátori znížili ceny vstupeniek a permanentiek, pridali novú sekciu Národné hity. To všetko zapríčinilo viac než uspokojivú návštevnosť. V siedmich kinosálach Palace Cinemas v bratislavskom Auparku premietli spolu 179 filmov zo 49 krajín, z toho 12 slovenských. Na 263 projekciách sa zúčastnilo viac ako 23-tisíc divákov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
07. máj 2024 04:17