StoryEditor

Silná koruna išla proti fondom

19.12.2006, 23:00
Americké akciové trhy minulý týždeň pokračovali vo vzostupnom trende. Dôvodom pozitívneho vývoja bol firemný aj makroekonomický sektor.

Americké akciové trhy minulý týždeň pokračovali vo vzostupnom trende. Dôvodom pozitívneho vývoja bol firemný aj makroekonomický sektor. Centrálna banka Fed ponechala základnú úrokovú sadzbu bez zmeny, následný komentár však investorom neobjasnil, či a kedy by sa mohlo pristúpiť k znižovaniu sadzieb. Preto začiatkom týždňa trh rástol len veľmi opatrne. Situácia sa dramaticky zmenila počas posledných dvoch dní, ktoré vyniesli index Standard & Poor#146#s na šesťročné maximum. Kľúčové americké spoločnosti ubezpečovali o raste celoročných ziskov, potešil aj výrazne nižší počet žiadateľov o nezamestnaneckú podporu. Trhy sa teda zhodnotili približne o 1,2 percenta. Podielové fondy amerických akcií však opäť utrpeli silné straty pod tlakom rastúcej koruny a pripísali si iba 0,2 percenta.
"Päťdňovú neprerušenú rastovú reťaz majú za sebou akciové trhy západnej Európy, vďaka čomu ich týždenný zisk presiahol 2,5 percenta. Pozitívne tlaky spoza Atlantiku burzy dokázali spracovať a pridali k nim aj vlastný optimizmus, ktorý odôvodnili dobrými údajmi. Trhy skončili so silným rastom, ktorý sa preniesol aj do výkonnosti podielových fondov orientovaných na akcie tohto regiónu. Tie sa zhodnotili o 0,8 percenta," hodnotí portfóliová manažérka Investičnej a Dôchodkovej Katarína Antoničová.
Zmiešané výsledky priniesli stredoeurópske akciové burzy. Poľský trh prerušil rast a mierne sa znehodnotil, trhy našich západných a južných susedov, naopak, výrazne rástli. Podielové fondy preto skončili týždeň prakticky bez zmeny. "Rumunská ekonomika narástla za tretí kvartál o veľmi slušných 8,3 percenta, Bulharsko s rastom 6,7 percenta mierne zaostáva. Obe krajiny ťažia z blížiaceho sa plánovaného členstva v EÚ. Estónska centrálna banka očakáva, že domáca ekonomika sa na budúci rok spomalí, a potvrdila, že sa budú snažiť zachovať svoj plán na prijatie eura už v roku 2009. Ekonomika Ruska vzrástla o 6,5 percenta, na budúci rok sa očakáva rast až okolo 7 percent. Obavy zo spomalenia ekonomík vo svete spolu s vysokou infláciou sa podpísali pod pokles regiónu o 0,52 percenta v dolároch," hodnotí situáciu na rozvíjajúcich sa európskych trhoch portfóliový manažér Across Wealth Management Milan Andrejkovič.
Slovenský dlhopisový trh pokračoval v raste, keď výnosy najmä na krátkom konci a strednej časti výnosovej krivky klesli približne o 5 bázických bodov. Tento pokles bol podporovaný najmä výrazným posilňovaním koruny. Dlhý koniec ostal takmer bez zmeny. Novembrové spotrebiteľské ceny síce vzrástli viac ako sa očakávalo, avšak tieto horšie čísla inflácie sa nepremietli do výnosov dlhopisov. Pozitívnou správou pre slovenské dlhopisy bolo potvrdenie ratingového hodnotenia na úrovni A so stabilným výhľadom zo strany agentúry Standard&Poor´s. "Eurové dlhopisy majú za sebou ďalší neúspešný týždeň, keď výnosová krivka eurozóny opäť zaznamenala posun smerom hore, tentoraz v rozsahu 5 až 10 bázických bodov pozdĺž všetkých splatností. Americké dlhopisy tiež strácali, keď ich výnosy vzrástli približne o 5 bázických bodov pozdĺž celej krivky," hovorí Peter Herman, portfóliový manažér Asset Managementu Slovenskej sporiteľne.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. máj 2024 09:26