StoryEditor

Zrekreovať sa dá aj za pracovným stolom

29.06.2006, 00:00
Dovolenkových dní je len pár do roka, pri správnom postupe však môžete čerpať silu a energiu aj počas všedných pracovných dní.

Dovolenkových dní je len pár do roka, pri správnom postupe však môžete čerpať silu a energiu aj počas všedných pracovných dní.

Vysoké pracovné zaťaženie, tlak termínov a zhon -- poznávacie znamenia mnohých pracujúcich ľudí, nielen tých, ktorí sú vysoko na špičke organizačného rebríčka. Kto sa často alebo dokonca trvalo ocitáva v strese, skôr či neskôr narazí na hranice svojich psychických a fyzických síl. Následky sú známe: bolesti hlavy a chrbta, napätie v krčnej chrbtici, problémy so spánkom, podráždenosť a zlá nálada -- to všetko sú prejavy, ktoré postihnutý i jeho okolie veľmi rýchlo zbadajú. Kto sa necíti telesne či duševne v pohode, pracuje pomaly a nekoncentrovane, postupuje neefektívne, je netrpezlivý a prijíma nesprávne rozhodnutia.
Čím takáto nepriaznivá situácia trvá dlhšie, tým viac sa zamotáva. Pracovný výkon klesá, povinností je čoraz viac a stresu tiež. Špirála sa roztáča čertovsky rýchlo a v najhoršom prípade sa všetko vymyká spod kontroly. Jedným z riešení je minimálne trojtýždňové voľno, avšak z dlhodobého pohľadu je oveľa lepšie osvojiť si iné zásady pracovného života a mať veci viac pod kontrolou. Kto chce kontinuálne podávať výborné výsledky a byť úspešný, musí vnútorne dospieť a urobiť si poriadok najprv vo vlastnej hlave. Základom je rovnováha medzi pracovným a osobným životom a pravidelné striedanie vypätia a oddychu.

Ráno noviny a káva?
Podľa www.zeitzuleben.de možno pri správnom prístupe a postupe načerpať silu a energiu aj počas všedných pracovných dní, nielen počas dovolenky. Prvým pravidlom je začať deň pokojne a už od rána mať čas pevne v rukách. Mnohí ľudia bojujú doslova o každú minútu v posteli, a potom sa bezhlavo rútia do práce. Tento zhon sa potom ťahá celým dňom, takže nenachádzajú ani štipku pokoja. Ide to však aj inak: premyslite si, ako by malo vyzerať ideálne ráno. Pre niekoho je dôležité v pokoji sa naraňajkovať, iní ľudia si ráno radi doprajú vlažnú sprchu, prelistovanie novín pri šálke kávy, niekto sa rád zahrá s deťmi. Ak sa vám podarí investovať čas do toho, čo je pre vás dôležité, a vstať dostatočne skoro, budete z toho profitovať celý deň.

Využite cestu do práce
Ak sa cestou do práce často alebo dokonca každý deň dostanete do zápchy, vášmu pokoju a dobrej nálade to určite nepridá, pretože často sa celý deň spamätávate z ranného rozčúlenia. Aj keď to pre mnohých určite neznie veľmi dôveryhodne, skúste zvážiť všetky dopravné možnosti a rozhodnite sa aktívne pre tú, ktorá vám zbytočne neuberá energiu. Vo verejných dopravných prostriedkoch môžete využiť čas sami pre seba, o pozitívach pešej chôdze alebo presunu na bicykli sa ani netreba zmieňovať. Ak jednoducho musíte ísť autom, zvážte možnosť upraviť si pracovný čas alebo trasu. Ak ani to neprichádza do úvahy, skúste v zápche stráviť čas aktívne -- počúvajte hudbu, lekciu z cudzieho jazyka, odbornú prednášku a pod.

Spríjemnite si pracovňu
Možno aj vy patríte k ľuďom, ktorí strávia viac času v pracovni ako vo vlastnej obývacej izbe. Práve preto je dôležité, aby ste sa v nej cítili príjemne. Premyslite si, čo je pre vás dôležité, a zrealizujte to, čo je reálne. Niekto sa rád obklopuje živými rastlinami, iný rodinnými fotografiami či inými osobnými predmetmi. Ergonomické parametre vášho pracovného miesta sú dôležité nielen pre naplnenie litery zákona, ale aj pre vašu pohodu a pohodlie. Kvalitná stolička, dostatočne veľký pracovný stôl, vzdialenosť od monitora počítača... to všetko je dôležité pre lepšie výkony. A nezabudnite na svetlo a trvalý prísun čerstvého vzduchu.

Chaos a strata prehľadu
Stres znamená aj stratu kontroly a sklon k nepremyslenému konaniu. Ide o jedno z prvých znamení ľudí, ktorí mu podľahli. Hovorí sa, že taký poriadok, aký máte na pracovnom stole, máte aj vo vašej hlave. Mnohí určite potvrdia, že je to tak. Poriadok vo vonkajších záležitostiach veľmi úzko súvisí s vnútornou harmóniou, pocitom nadhľadu, zvládaním povinností a so schopnosťou rýchlo nájsť všetko potrebné. Vyskúšajte si preto urobiť poriadok na pracovnom stole a majte prehľad o všetkých reálnych či virtuálnych písomnostiach, s ktorými aktuálne pracujete.

Koniec plytvania časom
Mnohí ľudia sú v pracovnom živote neuveriteľne disciplinovaní a svoj osobný život prenechávajú na náhodu. Pracovné termíny majú vždy prednosť, takže súkromie väčšinou poťahuje za kratší koniec povrazu. Poznáte to: keď budem mať čas, pôjdem do divadla. Avšak čas nebudete mať nikdy. Aj osobné termíny, záľuby a podobne si treba naplánovať presne tak ako pracovné záležitosti. Zvyknite si ich zaznačovať do diára a prisúďte im rovnakú vážnosť ako ostatným povinnostiam. Ak je súčasťou vašej práce komunikácia s ostatnými kolegami, vyhraďte si na to určitý čas alebo dohovorte si znamenia. Zatvorte dvere na pracovni alebo na ne vyveste štítok Nerušiť. Naučte sa povedať nie a delegujte čas práce, ktorá nespadá do vašej pracovnej náplne, na iných.

Ťažte zo silných stránok
Každý človek je v niečom výnimočne dobrý a v niečom priemerný, resp. slabší. Bojovať proti vlastným slabinám však stojí množstvo energie, a preto treba prehodiť výhybku na silné stránky. Čo dokážete dobre a čo si iní na vás cenia? Aké úspechy ste dosiahli? Naučte sa ich oceniť a osláviť a neustále rozvíjajte vaše prednosti. Kto len horekuje nad vlastnými slabinami, postupne pracuje na zhoršovaní toho, v čom vyniká nad ostatnými. A to nie je cesta k úspechu. Zvíťazí ten, kto vezme vlastný život do vlastných rúk.

Štyri kroky k zdravému telu i duši
POHYB. O pozitívach telesnej aktivity sa popísali tony papiera. Jej účinky sú nepopierateľné nielen z hľadiska predchádzania rôznym chorobám a poruchám, ale aj z hľadiska zvyšovania kondície a odbúravania škodlivín nahromadených v dôsledku duševnej záťaže a stresu. V tomto bode nejde o šport ako taký -- priaznivý účinok vyvolajú aj dlhšie prechádzky či chôdza po schodoch namiesto použitia výťahu.
UVOĽNENIE. Možností je nekonečne veľa -- od strečingu cez jogu až po muzikoterapiu. Objavte to, čo vám spôsobuje radosť a vyskúšajte to na nejaký čas. Vyrovnanosť a vnútorný pocit sily sú hlavným predpokladom toho, že efektívne a bez škodlivých účinkov zvládnete aj tie najnáročnejšie dni. Tieto vlastnosti sa nedajú kúpiť -- treba len neprestajne pracovať na ich budovaní.
JEDLO. Naplánujte si pravidelné prestávky na jedlo -- nepripusťte, aby vás vlčí hlad zahnal do najbližšieho bufetu po niečo nezdravé. Platí to najmä vtedy, ak veľmi nedodržiavate rady odborníkov na výživu (denne čerstvé ovocie a zelenina). Nájdite si preto čas na pokojný obed, avšak neprejedzte sa. Určite viete, ako plný žalúdok ovplyvňuje vašu výkonnosť.
PITIE. Všetci vedia, že voda je pre život nevyhnutná, a napriek tomu mnohí ľudia pijú málo. Pozor: hovoríme o vode, nie o tekutinách, pretože napríklad káva z tela vodu dokonca sťahuje. Takže nezabudnite na dva až tri litre vody, minerálnej vody, riedených ovocných štiav či čaju denne. V letných horúčavách sa odporúčané množstvo môže zvýšiť až na štyri až päť litrov.
Zdroj: www.zeitzuleben.de

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. september 2024 05:55