StoryEditor

Burzy v Japonsku a USA na maximách

18.06.2003, 00:00

Hlavný index japonskej burzy Nikkei včera zatvoril nad psychologickou hranicou 9 000 bodov, ktorú naposledy prekročil ešte vlani v decembri. Najsilnejším ťahúňom indexu boli akcie najväčšieho svetového výrobcu kancelárskeho vybavenia Canon Inc. Podľa analytikov za nákupmi stojí predovšetkým presvedčenie investorov, že americký Federálny rezervný systém (Fed) v snahe zabrániť deflácii zníži centrálne úrokové sadzby v USA, čo umožní manažérom fondov podstúpiť výrazne vyššie riziko než doteraz a nakupovať aj japonské akcie, ktoré oproti ostatným rastú výrazne pomalšie.
Index Nikkei v minulom týždni atakoval hranicu 9 000 bodov dovedna v troch burzových seansách, no nepodarilo sa mu nad ňou zatvoriť hlavne pre presvedčenie o prehrievaní trhu. Až včera finišoval na 9 033 bodoch s denným nárastom o 2,19 percenta, čo je najvyšší záver od 3. decembra a 19-percentný nárast od 20-ročného minima zaznamenaného v apríli. Širší index TOPIX takisto dosiahol 6-mesačné maximum 885,18 bodu. Podľa tokijských burziánov sa včera obchodovanie uberalo trendom davovej psychózy, keď väčšina realizovala nákupy bez ohľadu na makroekonomické indikátory. Príčinou bola vysoká likvidita na burzách v USA, odkiaľ sa kapitál prelial do Ázie. Najviac obchodované akcie podľa hodnoty boli účastiny firmy Canon, ktoré zaznamenali historické maximum 5 820 jenov. Trinásťročné maximum dosiahol aj japonský Nissan Motor, ktorý na rozdiel od niektorých jeho konkurentov zvýšil svoj podiel na globálnom trhu automobilov.
Vlna rastu zachvátila japonskú burzu po tom, čo v pondelok na Wall Streete hlavný index Dow Jones Industrial average (DJI je zložený z 30 blue-chip akciových titulov) prekonal psychologickú hranicu 9 300 bodov a finišom na úrovni 9 318,96 bodu pokoril takmer ročné maximum. Index rástol pod vplyvom priaznivých výsledkov priemyselnej aktivity v štáte New York. Prieskum priemyselnej aktivity Empire State Manufacturing Survey, ktorý realizuje Fed, dosiahol najvyššiu úroveň v jeho dvojročnej histórii. Dal tak za pravdu tým analytikom, ktorí predpokladajú skoré oživenie stagnujúceho spracovateľského priemyslu v USA. Paradoxné je, že podľa niektorých analytikov by index vykázal rast aj v prípade zlých makroekonomických čísel, keďže tie by zvýšili pravdepodobnosť razantnejšieho zníženia kľúčových úrokových sadzieb v USA. Býčie nálady preto naďalej podporuje aj očakávaný výsledok zasadnutia Federálneho výboru pre operácie na voľných trhoch 24. a 25. júna, ktorý pravdepodobne rozhodne o ďalšom znížení centrálnych sadzieb. Pritom kľúčová jednodňová repo sadzba, ktorá je základným nástrojom menovej politiky Fedu, sa už od 6. novembra minulého roka nachádza na 41-ročnom minime 1,25 %.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
07. máj 2024 16:26