StoryEditor

Lákavý biznis českých a slovenských politikov

14.12.2005, 23:00

Anglosaská politická kultúra, ktorá sa snaží oddeľovať záujmy biznisu a politiky, nie je blízka ani českým a slovenským politikom. V posledných rokoch prekvapili prechodmi z kresiel na ministerstvách a vplyvných štátnych úradov do sveta obchodu.
Poradcovia a topmanažéri
Ako prvý prelomil tabu československý a neskôr český minister priemyslu a obchodu Vladimír Dlouhý. V roku 1997 sa stal členom dozornej rady pražskej centrály medzinárodného strojársko-elektrotechnického koncernu Asea Brown Boweri (ABB). Súčasne radil vedeniu v Zürichu najmä v záležitostiach strednej a východnej Európy a vplyvu rozšírenia EÚ na koncern.
O škandál sa v roku 2003 postaral český exminister obrany Jaroslav Tvrdík, keď sa bez konkurzu posadil do kresla šéfa Českých aerolínií (ČSA), aby túto štátnu firmu pripravil na privatizáciu. Sebavedomý Tvrdík si po vynútenom odchode z vlády hľadal prácu dva mesiace a už ako minister o sebe často tvrdil, že "by mohol riadiť čokoľvek".
Martin Jahn, vicepremiér pre ekonomiku, by mal od januára posilniť vedenie najvýznamnejšej českej firmy Škoda Auto. Jahn mal v úmysle zostať vo vláde iba do decembra tohto roku. Ako nestraník nominovaný sociálnou demokraciou sa odmietol politicky angažovať a zriekol sa ponúknutej pozície volebného lídra ČSSD v Prahe. Na trhu sa špekulovalo aj o ponukách poradenských firiem PricewaterhouseCoopers a Deloitte & Touche, respektíve ČSA. V Škode Auto získal podľa informácií českých HN jeden z najprestížnejších manažérskych postov -- v predstavenstve zasadne ako jediný Čech a mal by sa stať personálnym šéfom spoločnosti.
V štátnych vodách loví Slovnaft
Slovenský primát patrí exguvernérovi Národnej banky Slovenska Mariánovi Juskovi, ktorého v apríli tohto roku zvolili za predsedu Predstavenstva Slovnaftu. Bolo to práve v čase, keď sa rafinéria dostala do vážneho sporu s ministerstvom financií pre ceny benzínu. Jusko si dal za cieľ budovať dôveryhodnosť Slovnaftu vo verejnosti, voči spotrebiteľom a štátnym inštitúciám. Ani jeho veľmi dobré vzťahy s ministrom financií Ivanom Miklošom však nezabránili, aby Slovnaft zaplatil niekoľkomiliardovú pokutu za zneužívanie dominantného postavenia. Slovnaft má podľa hovorkyne Kristíny Félovej "záujem o najlepších odborníkov v každej oblasti" a Jusko preukázal vo svojej kariére vynikajúce strategické a analytické myslenie. V každom prípade je Slovnaft najvýznamnejšou firmou, ktorá do svojho vedenia dosadzuje ľudí, ktorí predtým zastávali vysoké štátne funkcie. Ešte pred Juskom sa riaditeľom corporate affairs stal Jaroslav Košťálik, predtým podpredseda Protimonopolného úradu.
O odborníkov z NBS je v biznis sfére najväčší záujem -- zakotvil tu aj Juskov predchodca Vladimír Masár. Po skončení funkčného obdobia v roku 1999 sa stal šéfom slovenskej pobočky audítorskej spoločnosti Deloitte & Touche. Vladimír Mečiar vtedy hovoril, že mu dal ponuku na vstup do HZDS, no Masár vraj "musel odmietnuť, lebo ako bankár by skončil".

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 03:26