StoryEditor

Asistenčné služby

26.10.2005, 00:00

O kvalite povinného zákonného poistenia nehovorí len výška poistného krytia a výsledná cena, ale aj asistenčné služby, ktoré sa k zmluve viažu. Platí aj to, že nie všetky poisťovne ponúkajú tieto služby k povinnému zmluvnému poisteniu (väčšinou sa viažu na havarijné poistenie). Ak sú však v ponuke, môžu obsahovať aj opravu vozidla na mieste či jeho odtiahnutie, ubytovanie v núdzi, uschovanie nepojazdného vozidla alebo napríklad úhradu nákladov na cestu do miesta bydliska. Klient by sa však mal informovať aj o tom, či si za asistenčné služby niečo priplatí. "Rozsah poskytovaných asistenčných služieb závisí od druhu poistenia, ktoré klient uzatvoril. Pri uzatvorení povinného a havarijného poistenia sa rozsah služieb automaticky kumuluje," vysvetľuje hovorkyňa Allianz-Slovenskej poisťovne Lucia Muthová.
Allianz-SP už avizovala, že k zákonnej poistke ponúka asistenčné služby nielen pri nehode, ale aj pri poruche a odcudzení vozidla na Slovensku aj v zahraničí. "V prípade nepojazdnosti vozidla stačí klientovi zavolať na bezplatné telefónne číslo, kde sa spojí s operátorom a čo najpresnejšie opíše situáciu v rodnom jazyku. Na základe týchto informácií sa operátor rozhodne pre formu pomoci, ktorú klientovi zabezpečí," uvádza príklad fungovania asistenčnej služby Lucia Muthová. Širší rozsah asistenčných služieb však ponúkajú aj Komunálna poisťovňa či ČSOB Poisťovňa. Klienti teda môžu počítať s tým, že v prípade núdze asistenčná služba napríklad zabezpečí odtiahnutie vozidla a aj jeho dočasnú úschovu. V závislosti od poistky im môže zabezpečiť aj náhradné ubytovanie či odvoz domov. Česká poisťovňa-Slovensko hovorí aj o pomoci v prípade finančnej tiesne poisteného v zahraničí. Wüstenrot poisťovňa ponúka asistenčné služby len k havarijnému poisteniu. Ostatné poisťovne sa k tejto otázke nevyjadrili.
Konkrétny rozsah asistenčných služieb sa motorista môže dozvedieť na internete, pobočkách poisťovní alebo priamo v poistných podmienkach.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 05:45