StoryEditor

Japonci si vzdelaných ľudí cenia

04.10.2006, 00:00

Ako je to s brazílskou menšinou v Japonsku, globalizácia i dobrovoľníctvo. To sú len príklady oblastí, ktorým sa chcú venovať na vysokých školách v krajine vychádzajúceho slnka uchádzači o štipendium japonskej vlády. Na budúci školský rok si o štipendium požiadali trinásti kandidáti. Traja z nich mali záujem vyštudovať v Japonsku celú vysokú školu, ostatní si vyberali z japonskej ponuky vysokých škôl postgraduálne odbory a výskumné pobyty. Podľa informácií SAIA, do cisárstva napokon na jar vycestujú štyria Slováci, v tomto roku to boli dvaja. Japonsko im ponúklo štipendiá i vzdelanie okorenené riadnou dávkou exotiky.
Hi, Mayumi
Mayumi je Japonka a má tridsaťdva rokov. Zastihli sme ju krátko po tom, čo ukončila ďalšie štúdium v austrálskom Sydney. V Japonsku vyštudovala odbor bankovníctvo na Ekonomickej univerzite v Tokiu. Ako absolventka istý čas pracovala v ratingovej agentúre. Dnes sa rozhliada, čo bude robiť ďalej. Perspektívu má. Ekonomické, či vo všeobecnosti vysokoškolské vzdelanie totiž Japonci považujú za prínos. "V Japonsku si zamestnávateľ vysokoškolské vzdelanie u zamestnanca cení a vzdelaných ľudí aj dokáže zaplatiť," hovorí Mayumi. Nie je to však hneď, keďže nástupný plat vysokoškoláka a stredoškoláka sa výrazne nelíšia. Vyššie ocenenie vzdelanejších prichádza v ďalších rokoch po nástupe do práce.
Ako to chodí
Prijímačky sa v Japonsku robia v písomnej forme. Písomne študenti neskôr skladajú aj skúšky. Uchádzači o štúdium majú väčšiu možnosť voľby. Študent si môže zvoliť viac predmetov, z ktorých chce robiť prijímacie skúšky a môže sa tak naraz dostať aj na viac vysokých škôl. Slovenským štipendistom vyberá univerzitu, na ktorej budú študovať, japonské ministerstvo školstva.
Školský rok na japonskej univerzite sa začína v apríli a končí sa v marci. Rozdelený je tak ako u nás na dva semestre. Aj Japonci majú dlhé letné prázdniny, mesiac voľna majú v období Vianoc, hoci sa na toto u nás veľmi sviatočné obdobie neviažu také tradície, ako sme zvyknutí. Ďalšie dvojtýždňové voľno majú na japonských vysokých školách zvyčajne ešte aj na prelome marca a apríla. Známkovanie sa líši v závislosti od vysokých škôl, zväčša však ide o číselné hodnotenie, pričom vyššia známka je lepšia. Väčšina vysokých škôl v Japonsku je štvorročná s výnimkou napríklad medicíny, ktorá sa študuje šesť rokov, pričom jej absolventi ešte nemôžu byť lekármi. To si vyžaduje ďalšie štúdium. Štátne vysoké školy ročne stoja okolo 75-tisíc korún a, ako dosvedčuje Mayumi, môže si to dovoliť v podstate každý Japonec. Súkromné univerzity sú približne päťkrát drahšie. Niektoré školy študentom sprostredkujú ubytovanie na internátoch, ktoré je kvalitné a pohodlné. Ak škola takúto službu neposkytuje, študenti, ktorí prichádzajú do školy zďaleka, si hľadajú prenájom.
V bielych rukavičkách
Takmer každý japonský študent si popri štúdiu privyrába. Starší z nich si napríklad trúfnu doučovať napríklad angličtinu alebo matematiku. Niektorí robia čašníkov, iní za vyššiu odmenu brigádujú ako takzvaní natláčači cestujúcich do vagónov metra v špičkách. V bielych rukavičkách tak v Tokiu trpezlivým Japoncom pomáhajú zvládnuť preplnené spoje. Slovákom v Japonsku, ak využívajú štipendiá japonskej vlády alebo štipendiá niektorých nadácií či programov, nehrozí, že by im na štúdium peniaze chýbali. Tí, ktorí dokážu prejsť náročným sitom výberu v budúcom roku a vycestujú napríklad na celé vysokoškolské štúdium na japonskú univerzitu, získajú od japonskej vlády letenku, 134-tisíc jenov (33 a pol tisíca korún) mesačne, 25-tisíc jenov (6 250 korún) pri príchode do školy. Japonsko takémuto študentovi hradí aj náklady na školné, ubytovanie, ako i časť nákladov na zdravotnú starostlivosť.

Tokijská univerzita
Prvá univerzita v Japonsku (1877)
Medzi zahraničnými uchádzačmi je v porovnaní s ostatnými univerzitami v Japonsku veľmi obľúbená -- z približne 30-tisíc študentov viac ako dve tisícky prichádzajú zo zahraničia.
Je jednou z vedúcich škôl v oblasti výskumu.
Má päť vysokých škôl a desať fakúlt.
Univerzita je známa najmä pre svoje štúdium práva a literatúry.
Absolvovalo ju veľa neskorších politikov.
O svoju prestíž bojuje s ďalšími známymi japonskými univerzitami, hlavne s ďalšou prestížnou kjotskou univerzitou, ktorá jej v medzinárodnom rebríčku vysokých škôl dýcha na chrbát.
Jej univerzitná knižnica je najväčšia v Japonsku (osem miliónov titulov).
Zdroj: internet

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 12:01