StoryEditor

Zdenek Černay zo Senca vie, ako to na farme chodí

21.08.2006, 00:00

Poľnohospodárska prvovýroba má na Slovensku dlhoročnú tradíciu. Po vstupe Slovenska do Európskej únie musia poľnohospodári čeliť silnej konkurencii zo zahraničia. Vyrovnať sa s tým musel aj Zdenek Černay zo Senca, ktorý dokázal, že aj v poľnohospodárstve je možné uspieť. Počas takmer dvadsiatich rokov podnikania v poľnohospodárstve sa vypracoval medzi slovenské špičky a jeho farma je jedna z najmodernejších na Slovensku. Zameriava sa najmä na pestovanie cukrovej repy, zemiakov, obilnín, olejnín a cibule. "Slovenské poľnohospodárstvo je technicky a technologicky porovnateľné so západnými farmami. Aj naša produkcia a kvalita sú na rovnakej úrovni, akú dosahuje vyspelá európska konkurencia," tvrdí.
Prvý úver nebolo jednoduché dostať
Prví súkromní podnikatelia v poľnohospodárstve sa na Slovensku začali presadzovať na prelome 80. a 90. rokov. V tom čase začínal podnikať aj Černay. "Vždy som túžil presadzovať svoje myšlienky, zámery a nebyť závislý od iných," odôvodňuje s odstupom času rozhodnutie stať sa samostatne hospodáriacim roľníkom. Neľutuje. Hoci začiatky preňho neboli jednoduché, podarilo sa mu vybudovať zdravú prosperujúcu poľnohospodársku farmu. "Musel som riešiť to, čo väčšina podnikateľov, teda predovšetkým nedostatok finančných zdrojov," vysvetľuje farmár zo Senca. Peniaze som potreboval najmä na nákup technológií a dopravných prostriedkov. Finančnú podporu pre svoj podnikateľský zámer spočiatku nevedel nájsť ani medzi bankami. "Až v Slovenskej sporiteľni mi poskytli dostatočne vysoký úver na to, aby som mohol zrealizovať svoje predstavy," dodáva.
"Sme radi, že sme mohli pomôcť v začiatkoch tohto podnikania. Odvtedy už prešlo takmer 15 rokov a s týmto klientom neustále spolupracujeme. Naše vzťahy vždy boli a verím, že aj budú, veľmi korektné," hovorí Peter Horný, relationship manažér Slovenskej sporiteľne z obchodného centra v Trnave.
Z malej farmy obrovské hospodárstvo
Dobré nápady priniesli Černayovi úspech. Sústredil sa najmä na nákup pôdy. Kým začínal hospodáriť iba na troch hektároch pôdy, v súčasnosti obrába viac ako 1 300 hektárov. Investoval aj do modernej techniky a skladov. Okrem traktorov, obilných a repných kombajnov a závlahového zariadenia je súčasťou jeho hospodárstva aj zemiakarská pozberová linka. Vložené peniaze sa mu každoročne vracajú vo výnosoch z úrody. "Na hektári pôdy vypestujeme priemerne 40 ton zemiakov, 55 ton cukrovej repy, desať ton kukurice či šesť ton pšenice. Tieto výsledky sú porovnateľné s farmami v Rakúsku alebo Holandsku. Na rozdiel od týchto farmárov však máme mnohonásobne väčšiu rozlohu pôdy," hovorí Černay. Výhodou jeho hospodárstva sú aj dostatočne veľké skladovacie priestory. Uskladniť môže až 3-tisíc ton zeleniny a zemiakov a 5-tisíc ton obilia. "Farmári bez dostatku skladových priestorov musia úrodu odpredať ihneď. Niekedy je však lepšie počkať a vypestované plodiny predať až neskôr," vysvetľuje majiteľ farmy.
Investície budú pokračovať
O tom, že sa Černayovo hospodárstvo neustále rozrastá, svedčí aj počet jeho spolupracovníkov. Kým v roku 1987 začínal podnikať sám, v súčasnosti má okolo seba takmer tridsaťčlenný tím ľudí. Ani to však nie je konečné. Plánuje totiž farmu ešte rozšíriť. "Máme spoľahlivých obchodných partnerov a aj vďaka nim všetko, čo vyprodukujeme, aj predáme. Myslím si preto, že je vhodný čas na rozvíjanie našich podnikateľských aktivít," dodáva podnikateľ.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. máj 2024 20:29