StoryEditor

Udalosti toho obdobia

26.12.2005, 23:00

- Národná rada SR sa uzniesla, že ratifikáciu slovensko-maďarskej zmluvy o dobrom susedstve a priateľskej spolupráci odloží. Stalo sa tak najmä na nátlak koaličnej Slovenskej národnej strany. Jej poslanci kritizovali, že v zmluve nie sú zmienky o historických krivdách na Slovákoch ani požiadavka vrátenia predmetov kultúrneho dedičstva z čias Uhorska. Zmluvu podpísali v Paríži v marci 1995 premiéri Gyula Horn a Vladimír Mečiar, v máji ju ratifikoval maďarský parlament. Slovenský parlament ju prijal až v marci 1996, po tom, čo k nej prijal vysvetľujúce uznesenie. V zmluve sa okrem iného vyslovovalo očakávanie, že Maďarsko urobí kroky na zastavenie asimilácie Slovákov.

- Premiér Vladimír Mečiar v pravidelnom príhovore v Slovenskom rozhlase zhodnotil rok 1995 ako rok oživovania a ozdravovania hospodárskeho a spoločenského života.

- Národná banka Slovenska vyhlásila očakávanú mieru inflácie na rok 1996 v rozmedzí od 6,0 až do 7,5 percenta. Zároveň rozšírila pásmo pre kurz slovenskej koruny z 1,5 na 3,0 percenta.

- Ekonóm Eugen Jurzyca kritizoval na ekonomickom fóre M.E.S.A. 10 stav ochrany hospodárskej súťaže, ako aj niektoré rozhodnutia Protimonopolného úradu, kde do polovice roka 1995 pôsobil.

- V Moskve predseda vlády Vladimír Mečiar prevzal od rektora Lomonosovovej univerzity čestný doktorát.

- O financovanie osláv 1. januára - Dňa vzniku slovenskej štátnosti, sa starala vláda prostredníctvom okresných úradov. Projekt osláv na grémiu HZDS predložila Oľga Keltošová. Vláde vtedy záležalo na oslavách, financovala ich, lebo hrozilo, že v mnohých mestách by sa nekonali, keďže primátori neboli naklonení vládnej koalícii. Spoločnosť Donar vedená Fedorom Flašíkom dostala na organizovanie osláv 26 miliónov korún. Táto firma viedla v lete 1994 predvolebnú kampaň HZDS a v roku 1998 novému politickému subjektu Smer, ktorý vytvoril Robert Fico.

- Ministerstvo financií vyhlásilo maximálne ceny benzínu a nafty na január 1996. Zvýšili sa asi o 20 halierov. Benzín s 95 oktánmi stál 18,90 koruny, nafta 17 korún. Ceny ministerstvo určovalo približne raz za tri mesiace. V Českej republike v tom čase už motorové palivá boli iba vecne regulované. Benzín vtedy zdražel na 20 Kč.

- Ruský prezident Boris Jeľcin sa po dvoch mesiacoch vrátil do úradu v Kremli. Po srdcovej príhode sa liečil v nemocnici a potom pobýval v sanatóriu.

- USA zrušili hospodárske sankcie voči Srbsku. Presadil to prezident Bill Clinton v Kongrese.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 13:19