StoryEditor

Pobočka ČSOB sa osamostatní

02.01.2007, 23:00
V rámci plánu belgickej finančnej skupiny KBC pre strednú a východnú Európu, sa zmeny dotknú aj najväčšej českej banky ČSOB a jej slovenskej pobočky. Tá sa zmení na plnohodnotnú banku.

Najväčšiu českú banku, ČSOB, a jej slovenskú pobočku tento rok čakajú výrazné zmeny. Vyplýva to z novej stratégie pre strednú a východnú Európu ich vlastníka - belgickej finančnej skupiny KBC. V rámci týchto zmien sa slovenská pobočka Československej obchodnej banky osamostatní.
Z pobočky banka
Transformácia ČSOB, pobočky zahraničnej banky v Slovenskej republike, na samostatnú jednotku je súčasťou novej organizačnej štruktúry KBC v stredoeurópskom regióne. "Pracujeme na osamostatnení, ale nie je to také jednoduché. Je tu otázka daní a tiež regulácie bankového trhu," povedal pre Hospodářské noviny generálny riaditeľ KBC André Bergen. Definitívne osamostatnenie aj s odobrením Národnej banky Slovenska by sa malo podariť ukončiť do 1. januára 2008.
."Slovenská ČSOB bude plnohodnotná banka, právne a organizačne postavená rovnako ako ostatné spoločnosti zo skupiny KBC Group, ktoré sú napríklad v Česku, Poľsku či Maďarsku," vysvetľuje hovorkyňa pobočky ČSOB Marta Krejcarová. Výsledkom bude, že pobočka už nebude riadená z Prahy, pričom zmeny sa dotknú takmer všetkých činností banky. Dôvodom na oddelenie je aj skutočnosť, že pre efektívne riadenie dcérskych firiem KBC v strednej Európe je dôležité, aby boli v každej jednotlivej krajine jasne a prehľadne definované. Preto aj tím manažérov pre Slovensko bude plne zodpovedať za svoje výsledky banky v našej krajine. Pobočku tak tento rok čaká množstvo technických, legislatívnych a personálnych zmien. Všetky činnosti musia byť zosúladené a prejsť analýzou, aby jednotlivé vnútorné procesy v banke aj po oddelení boli maximálne efektívne pre zamestnancov, ako aj pre klientov. "Predpokladáme, že po osamostatnení budeme schopní oveľa pružnejšie reagovať na vývoj na domácom trhu a zohľadniť tak špecifiká slovenských klientov, pričom aj po oddelení chceme maximalizovať synergické efekty skupiny KBC v strednej Európe," dopĺňa Krejcarová.
Zmeny aj v Česku
Jedným z hlavných plánov v Českej republike je vytesnenie minoritných akcionárov ČSOB. Podľa Bergena by s odkúpením mali začať už začiatkom tohto roka. Keďže koncom decembra Európska banka pre obnovu a rozvoj predala svoj vyše sedempercentný podiel, skupina KBC zvýšila svoju účasť v ČSOB na 97,5 percenta. KBC využila opciu z roku 1999 na kúpu 381 365 akcií banky. Tým sa naplnili legislatívne podmienky na právo výkupu minoritných akcií, ktorých je 2,5 percenta. Belgičania nekonkretizovali cenu transakcie, ktorú financujú z prebytku kapitálu. V Česku chce ČSOB v najbližších dvoch rokoch rozšíriť pobočkovú sieť o 60 nových predajných miest. V Poľsku plánuje KBC tento rok otvoriť 120 a v Maďarsku dokonca 150 nových pobočiek.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 20:55