StoryEditor

Americký Fed môže prekvapiť

12.12.2005, 23:00

Federálna komisia pre operácie na voľnom trhu (FOMC), ktorá rozhoduje o nastavení úrokov Federálneho rezervného systému (Fed), by dnes mala zvýšiť kľúčovú úrokovú sadzbu o 25 bázických bodov zo 4 na 4,25 %. V poradí trináste zvýšenie od júna 2003 však nie je také dôležité, ako vyhlásenie, ktoré bude tento krok sprevádzať. Pribúda ľudí, ktorí očakávajú, že v ňom Fed vyšle signál o prerušení cyklu zvyšovania úrokových sadzieb.
Janet Yellenová, prezidentka Federálnej banky v San Franciscu, sa ako jeden z reprezentantov systému centrálnych bánk v USA pred posledným zasadnutím FOMC vyjadrila k rétorike strážcu menovej politiky najkonkrétnejšie. "Dve frázy sú najdôležitejšie -- vyňatie slovíčka akomodácia a slovného spojenia o postupnom tempe," uviedla začiatkom decembra. V rétorike Fedu sa slovíčko akomodácia vzťahovalo k prispôsobovaniu (zdvíhaniu) úrokov očakávanému vývoju ekonomiky, aby sa predišlo jej prehriatiu. Slovné spojenie postupné tempo (measured pace) zasa odkazovalo na citlivé zvyšovanie úrokov vždy o štvrť percentuálneho bodu, aby nedošlo k ekonomickému šoku.
Signalizovanie blížiaceho sa konca cyklu sprísňovania menovej politiky priviedlo obchodníkov k názoru, že Fed zvýši úroky dnes a následne 31. januára, takže sa cyklus zastaví na úrovni 4,5 %. V prípade, že by sa tento všeobecne akceptovaný scenár naplnil, aktuálna býčia nálada na trhoch by ďalej akcelerovala. Podľa listu investorom, ktorý v novembri uverejnil šéfekonóm spoločnosti Standard & Poor's David Wyss, by sa dnes trhy mali mať na pozore. Ak centrálna banka naozaj plánuje ukončiť alebo prerušiť aktuálny cyklus, mohla by preventívne zvýšiť úroky jednorazovo až o pol percentuálneho bodu, upozorňuje Wyss. Prekvapila by trh, ktorý nemá v láske neistotu. Aktuálnej rely na Wall Street by v tom momente pravdepodobne odzvonilo a tento blok by bol dostatočne silný na to, aby centrálnej banke na nejaký čas dovolil zodpovedne zložiť zbrane.
Ďalšie otázniky však visia nad tým, kto v centrálnej banke zavelí na ústup. Šéf Federálneho rezervného systému Alan Greenspan opúšťa svoj post po zasadnutí na konci januára. Nahradí ho Ben Bernanke, ktorý premiérovo nastúpi do čela FOMC na jej zasadnutí 28. februára. Nech dnes FOMC rozhodne akokoľvek, ani prípadná zmena rétoriky nemusí nevyhnutne znamenať, že sa cyklus zastaví na úrovni 4,5 %. Za posledných šesť desaťročí žiadny z piatich šéfov americkej centrálnej banky na svojom prvom zasadnutí neprerušil cyklus, v ktorom mu menovú politiku odovzdal predchodca. Práve dnes sa preto bude rozhodovať o tom, či na konci februára vykročia trhy do roka 2006 s úrokmi na úrovni 4,5, resp. 4,75 alebo až na hranici 5 %. Podľa obchodovania s 30-dňovými futuritnými kontraktmi Fed funds na burze Chicago Board of Trade (CBOT) obchodníci s 94-percentnou pravdepodobnosťou rátajú s tým, že Greenspan odovzdá svoje žezlo s úrokmi nastavenými na úroveň 4,5 %. So sadzbou vo výške 4,75 % počítajú až v polovici budúceho roka.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 07:35