StoryEditor

Koruna opäť prepisuje históriu

12.10.2006, 00:00
Slovenská koruna je najsilnejšia v doterajšej histórii. Jej posilňovanie v posledných týždňoch včera vyvrcholilo prelomením nového rekordu. Na devízových trhoch v stredu euro stálo 36 korún 84 halierov.

Slovenská koruna je najsilnejšia v doterajšej histórii. Jej posilňovanie v posledných týždňoch včera vyvrcholilo prelomením nového rekordu. Na devízových trhoch v stredu euro stálo 36 korún 84 halierov. Je to najlepšia hodnota od roku 1999, keď sa zaviedlo euro a pre korunu sa stalo referenčnou menou.
Po úspešnom minulom týždni, keď si koruna oproti euru pripísala takmer 30 halierov, sa domácej mene darilo aj v uplynulých dňoch. V utorok večer, počas elektronického obchodovania, prelomila dovtedy najlepšiu hodnotu 36,925 SKK/EUR a v zhodnocovaní pokračovala aj v nasledujúci deň. "Dnes sa koruna celý deň posilňovala a rekord dosiahla v závere obchodovania. Výrazne sa darilo aj maďarskému forintu," opisuje situáciu na trhu díler UniBanky Patrik Malec.
Darí sa celému regiónu
Podobne ako koruna sa správajú aj meny stredoeurópskeho regiónu. Od začiatku mesiaca sa forint posilnil o 2 percentá, česká koruna o 0,25 percenta a poľský zlotý o 0,2 percenta. "Spoločný pohyb mien krajín V4 je odrazom toho, že investori berú tento región ako celok," vysvetľuje analytik Slovenskej sporiteľne Michal Mušák. Prečo však získavajú meny regiónu, ktorý sa, s výnimkou Slovenska, momentálne nachádza v zlej politickej situácii? Pripomeňme vládnu krízu v Poľsku a Česku a nedávne demonštrácie v Maďarsku súvisiace so zamlčovaním hospodárskej reality krajiny. Niektoré ekonomické údaje susediacich krajín a s tým súvisiace odkladanie vstupu do eurozóny obraz strednej Európy tiež nezlepšujú.
"Väčšina investorov si uvedomuje, že politická neistota či úvahy o oddialení vstupu do eurozóny dokážu kurz negatívne ovplyvniť len na niekoľko mesiacov. Z dlhodobejšieho hľadiska však kurz ovplyvňuje výlučne iba stav ekonomiky. Príkladom je Slovensko - po výsledku volieb sa koruna prudko oslabila, ale po čase sa začala opäť rýchlo zhodnocovať," vysvetľuje Markéta Šichtářová z Next Finance.
V súčasnosti sú devízoví investori pozitívne naklonení voči celému regiónu, z čoho ťaží aj koruna. Ich náladu podporilo aj zvyšovanie kľúčových úrokových sadzieb na konci septembra v Česku, Maďarsku aj u nás. Tým sa meny stali atraktívnejšie, ak porovnáme ich úročenie s úročením eura. Navyše analytici očakávajú, že zvyšovanie sadzieb môže ešte pokračovať. K zhodnoteniu forintu prispel aj fakt, že premiérovi Ferencovi Gyurcsánymu sa podarilo udržať v kresle. Pre zahraničie je zárukou, že Maďarsko bude pokračovať v začatých reformách.
Pomáha aj ekonomika
K domácim impulzom, ktoré v súčasnosti podporujú korunu v zhodnocovaní, podľa analytika VÚB banky Martina Lenka patria pozitívne očakávania, že vláda pravdepodobne splní sľub udržania deficitu verejných financií pod 3 percentami a že budúcoročný rozpočet bude pre trh priateľskejší než sa pôvodne čakalo. "Posilňovanie koruny zo strednodobého hľadiska je výsledkom aj konvergencie k Európskej únii a s tým súvisiaci rast produktivity, ako aj prílev priamych zahraničných investícií či zvýšený záujem zo strany portfóliových investorov," dopĺňa Mušák. Pripomína, že povolebné intervencie Národnej banky Slovenska (NBS) v prospech koruny stiahli z obehu významný balík korún, ktoré boli v rukách zahraničných investorov. Záujem investovať na Slovensku, či už prostredníctvom zahraničných alebo portfóliových investícií do slovenských aktív, sa tak na posilňovaní meny prejavuje výraznejšie ako keby k intervenciám neprišlo.
"Z ekonomického hľadiska možno za ďalší pozitívny faktor považovať údaje o spotrebiteľskej inflácii, ktorá vzrástla menej a zároveň jej koncoročná úroveň sa javí nižšia než sa pôvodne čakalo," spomína ďalší dôvod záujmu o korunu Lenko. Ak sa podarí splniť maastrichtské kritérium inflácie, zreálnia sa vyhliadky, že Slovensko bude schopné prijať euro v plánovanom termíne v januári 2009. "Pre NBS je posilňovanie koruny výhodné, keďže znamená lacnejšie dovozy a pomáha tlmiť infláciu, pričom z hľadiska plnenia inflačného kritéria je najdôležitejšie obdobie práve koniec tohto roka a prvá polovica budúceho roku," dopĺňa Mušák. Z dlhodobého hľadiska by podľa analytikov Slovensko malo ťažiť z vysokého hospodárskeho rastu a postupného zlepšovania obchodnej bilancie vďaka rastu exportu v automobilovom priemysle.
Ako ďalej?
Podľa dílera Dexia banky Jozefa Krška vývoj jednotlivých mien krajín V4 bude závisieť od makroekonomických údajov, ako aj od politickej stabilizácie v jednotlivých štátoch. "Ak by nastal zvrat a začalo by sa opäť hovoriť o predčasných voľbách v Poľsku a Maďarsku, tak pravdepodobne by to nepriaznivo pocítili všetky meny V4," myslí si Krško.


pre zväčšenie kliknite na obrázok

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 03:31