Z bežných účtov sa strácajú peniaze. Prečo je to tak?Depositphotos
StoryEditor

Čo môže ovplyvniť vaše daňové priznanie, aby ste v budúcom roku roku zaplatili nižšiu daň

24.11.2021, 07:48
Blíži sa koniec roka 2021 a čo nevidieť podnikatelia budú znova riešiť závierky a daňové priznania k dani z príjmov. Zostáva ešte niekoľko týždňov na kontrolu, či v rámci podnikania nezabudli zaúčtovať niečo, čo by mohlo ovplyvniť vašu daňovú povinnosť za tento rok. Na detaily upozorňuje Miroslav Gandžala z účtovnej spoločnosti AGRICO.

Paušálne výdavky - keď nepotrebujete bločky

Aj v roku 2021 je možné uplatniť si výdavky percentom z príjmov vo výške 60 percent, teda 20 000 eur za rok, a preto je dobré si na konci roka, u samostatne zárobkovo činných osôb, ktoré účtovali skutočné výdavky, zvážiť využitie možnosti uplatnenia si výdavkov percentom z príjmov, takzvaného paušálu. Avšak len v tom prípade ak neboli počas celého roka platiteľom dane z pridanej hodnoty. Pokiaľ boli jej platiteľom len časť roka, je možné si výdavky percentom z príjmov uplatniť. Výhodou pri uplatnení paušálu je, že sa živnostník nemusí obávať prípadného neuznania výdavkov, ktoré by mal zaúčtované, ak by viedol klasické účtovníctvo alebo daňovú evidenciu.

Pri uplatňovaní paušálnych výdavkov odpadá povinnosť viesť účtovníctvo, respektíve daňovú evidenciu a stačí viesť len jednoduchú evidenciu pohľadávok, príjmov a zásob. Ďalšou výhodou paušálnych výdavkov je, že sumu 20 000 si môžete uplatniť ak ste v roku 2021 podnikali aj jeden mesiac. Neexistuje mesačný limit, ako tomu bolo ešte v roku 2016, kde ste si mesačne mohli uplatniť len pomernú časť výdavkov – maximálne 420 eur za mesiac.

Upozornenie odborníka!

Podnikateľ, platiteľ dane z pridanej hodnoty, ukončil podnikanie 31. októbra 2021. Môže alebo nemôže uplatňovať výdavky percentom z príjmov, keď bol počas celej doby podnikania platiteľom dane z pridanej hodnoty?

Tento podnikateľ si za rok 2021 môže uplatniť výdavky percentom z príjmov, nakoľko nebol platiteľom dane z pridanej hodnoty počas celého zdaňovacieho obdobia.

Podnikateľ sa v roku 2020 zaregistroval na daň z pridanej hodnoty. Môže tento podnikateľ uplatňovať výdavky percentom z príjmov v roku 2021?

Podnikateľ, aj keď je registrovaný na daň z pridanej hodnoty, a je zdaniteľnou osobou, ktorá má pridelené IČ DPH, nepovažuje sa za platiteľa dane z pridanej hodnoty, a preto môže v roku 2021 uplatňovať výdavky percentom z príjmov, takzvané paušálne výdavky.

Podnikateľ mal v roku 2021 príjmy vo výške 105 000 eur. Aké môže mať výdavky pri použití paušálu?

a) 20 000 vrátane zaplatených odvodov na sociálnom poistení a preddavkov na zdravotné poistenie

b) alebo 20 000 plus zaplatené odvody na sociálnom poistení a preddavkov na zdravotné poistenie?

Podnikateľ si môže dať do výdavkov v roku 2021 sumu 20 000 + zaplatené odvody na sociálnom poistení a preddavkov na zdravotné poistenie. Správna je odpoveď b).

Daňová evidencia - netreba si komplikovať život jednoduchým účtovníctvom

Rovnako sa môžete po ukončení účtovného obdobia rozhodnúť viesť daňovú evidenciu aj napriek tomu, že ste v priebehu roka viedli jednoduché účtovníctvo. Údaje jednoduchého účtovníctva, ktoré máte v účtovnom programe môžete bez problémov použiť ako údaje pre daňovú evidenciu. Daňovú evidenciu môže viesť aj daňovník, ktorý bol počas celého účtovného obdobia platcom DPH a aj daňovník, ktorý je zamestnávateľom. Na účely dane z pridanej hodnoty musí daňovník viesť podrobné záznamy v súlade s ustanoveniami zákona o dani z pridanej hodnoty.

Výhodou daňovej evidencie je, že nemáte povinnosť zostavovať účtovnú závierku a vyhotoviť účtovné výkazy, nakoľko nie ste účtovnou jednotkou. Podávate teda len samotné daňové priznanie s povinnými prílohami, ktoré sú súčasťou tlačiva daňového priznanie. Údaje z daňovej evidencie uvádzate v Tabuľke číslo 1a) daňového priznania k dani z príjmov fyzickej osoby typu B. Uplatňovanie daňovej evidencie vyznačíte v VI. odd. daňového priznania typu B je pod Tabuľkou číslo 1, riadok Uplatňujem preukázateľné výdavky podľa § 6 ods. 11 zákona. Ďalšou výhodou vedenia daňovej evidencie je, že podnikateľ nemusí postupovať podľa zákona o účtovníctve, vyhne sa pokutám, ktoré vyplývajú z nedodržania ustanovení tohto zákona. Daňovú evidenciu je možné viesť prostredníctvom jednoduchého formulára.

Nezdaniteľná čas...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-16 05:16:58 - Feat.: - Title: Bidenovci zverejnili daňové priznanie, zarobili vyše 600-tisíc dolárov 02 - Modified: 2024-03-29 10:00:00 - Feat.: - Title: Už len do pondelka môžete darovať dve percentá z daní. Takto treba postupovať 03 - Modified: 2024-03-27 15:36:14 - Feat.: - Title: Na podanie daňového priznania zostávajú už len dva dni, úradné hodiny budú predĺžené 04 - Modified: 2024-03-22 14:00:24 - Feat.: - Title: Finančná správa predĺži úradné hodiny call centra pre podávanie daňových priznaní 05 - Modified: 2024-03-23 14:30:00 - Feat.: - Title: Čo robiť, ak ste zistili chybu po podaní daňového tlačiva? Nie všetci majú nárok na opravu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 17:23