StoryEditor

Skúste zarobiť na svojom koníčku

08.03.2006, 23:00

Hoci to nie je jednoduché, mladých ľudí na Slovensku láka podnikať. Majú nápady a chcú ich aj realizovať.
"Silnou stránkou mladého človeka je ambicióznosť. Nebojí sa vyskúšať niečo nové, vie sa oddať svojim myšlienkam naplno," hovorí študent Technickej univerzity vo Zvolene Slavomír Valach. "Baví ma rozmýšľať o veciach, akoby sa dali ešte zlepšiť. Baví ma sledovať ako sa tento svet neustále vyvíja. Obdivujem Billa Gatesa. Obdivujem vedcov a vynálezcov," dopĺňa Juraj Bindas, študent združenej školy Ľ. Podjavorinskej v Prešove.
Mladí sú podľa Bindasa silní v slobode myslenia, sú plní ideálov a nadšenia. Naopak, ich slabou stránkou je to, že nemajú peniaze, skúsenosti, a to im bráni, aby mohli byť viac nezávislými. Na Slovensku sa podľa Bindasa ťažšie uplatňujú nápady ako napríklad v USA. "Tam, ako som čítal, keď máte dobrý nápad, tak sa firmy o vás pobijú. Na Slovensku ako keby veľkým firmám na podpore tvorivosti veľmi nezáležalo. Všade sa o význame nápadov, tvorivosti, viac-menej len hovorí," dopĺňa.

O podnikaní viac učiť na školách
Začať podnikať na Slovensku podnikať preto nie je jednoduché. Na trhu je podľa Bindasa veľká konkurencia. Tí, čo podnikajú dlhšie, majú náskok. No Valach si myslí, že ten, čo veľmi chce, tak to aj dokáže. Medzi jeho spolužiakmi je však veľmi málo takých, ktorí by o podnikaní rozmýšľali. Možno preto, že študuje technický odbor, no asi aj preto, že sa o podnikaní a praktických veciach na školách učí len málo. Tieto témy by mali byť širšie v osnovách už stredných škôl.
Podľa Bindasa by štát mal podporovať centrá -- inkubátory nápadov. Ich odborníci by za určitých podmienok mohli napríklad posudzovať reálnosť myšlienok, pomáhať pri ich technickom doriešení, podaní patentovej prihlášky či oslovení firiem, ktoré by nápady chceli využiť.

Chytanie rýb na drevo
Študent Technickej univerzity vo Zvolene Slavomír Valach rozbieha so svojím kolegom výrobu rybárskych vábničiek na lov sumcov. Ideálnym riešením je podľa neho vedieť spojiť koníčka s prácou.
Už niekoľko rokov sa venuje lovu sumcov. Snaží sa zdokonaľovať rybolovné techniky, preto sa začal viac zaujímať o ich lov na vábničku. "Na Slovensku som nedostal kúpiť vábničky, aké som hľadal, tak som si ich začal pripravovať sám. Keď sa moje výtvory osvedčili mne, ako aj iným, rozhodol sa ich aj s priateľom vyskúšať vyrábať vo väčšom počte. Pri svojom snažení sme zužitkovali aj niektoré vedomosti získané v škole, najmä z oblasti mechanických vlastností dreva," vysvetľuje.
Vábnička je tvarované drevo. Pri správnom vynáraní z vody vydáva zvuk, na ktorý sumce reagujú agresívne. Valach spolu s kolegom vypracovali podnikateľský plán, rokovali s odberateľmi na Slovensku i v zahraničí. Vystavovali na rybárskych veľtrhoch a zároveň si spravili prieskum trhu. "Potvrdil nám veľký záujem o kvalitné rybárske náčinie, i keď nie je najlacnejšie. Momentálne sa snažíme zohnať na náš podnikateľský projekt peniaze," dopĺňa Valach.

Systém na záchranu života
Aj Juraj Bindas, hoci je len študentom 1. ročníka združenej školy Ľ. Podjavorinskej v Prešove, má už podnikateľský nápad. Vymyslel jednoduchý systém na záchranu života v krízových situáciách -- napríklad zranených ľudí v ťažko dostupných horských terénoch či vodných plochách.
K nápadu ho inšpirovali pravidelné rodinné zimné dovolenky v Tatrách. "Viem, že existujú rôzne elektronické vyhľadávače, ale ja som chcel niečo jednoduchšie a cenovo dostupnejšie," vysvetľuje. Jeho nápad zatiaľ zostáva len na papieri. Nemá na jeho rozbeh.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. október 2024 11:26