StoryEditor

Poľsko bude tabakovým rajom

16.10.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Poľsko je v rámci Európy podľa štatistík jedným z posledných útočíšť fajčiarov. Fajčí tam až štvrtina obyvateľov, teda deväť miliónov ľudí. Znamená to tiež, že samotné Poľsko je jedným obrovským trhom pre výrobky tabakového priemyslu. Nečudo, že medzinárodné konzorciá si to dobre uvedomujú a investície v krajine ešte zvyšujú.
Svetová kampaň proti tabaku si tak v Poľsku nenašla veľa priaznivcov -- v roku 2004 tam vyfajčili 71,5 miliardy cigariet a vlani ešte o 2,2 miliardy viac. To však pravdepodobne nie je reálny počet, pretože podľa predsedu asociácie tabakového priemyslu Jerzyho Skibu Poliaci fajčia omnoho viac, než uvádzajú štatistiky. "Najmenej, 12 až 15 percent cigariet v Poľsku, pochádza z pašovania, alebo dokonca z nelegálnych tovární, ktoré taktiež existujú," upozornil.
Sú oblasti -- najmä tie s vyššou nezamestnanosťou, napríklad Varmijsko-Mazurské vojvodstvo (bývalé Východné Prusko), kde pochádza podľa údajov polície 80 percent konzumovaného tabaku len z čiernej ekonomiky.
Z toho všetkého vychádza, že hĺbka nikotínovej neresti v Poľsku, jeho veľký spotrebiteľský trh a lacná pracovná sila sú veľmi atraktívne pre svetových spracovateľov tabaku. Tí sa až priveľmi čulo zaujímajú, ako tam posilniť svoje výrobne na cigarety. K takému záveru prišlo niekoľko hlavných svetových tabakových konzorcií. Napríklad British American Tobacco (BAT) založila v mazurskom Augustowe nový závod, do ktorého presunie výrobu z britského Southamptonu. Konzorcium sa rozhodlo sústrediť svoje investície vo dvoch výrobných centrách Európskej únie -- práve v Augustowe a potom v nemeckom Bayreuthe. Jeho plány spojené s Poľskom predpokladajú zdvojnásobiť výrobu vďaka investíciám za 30 miliónov zlotých (takmer 213 miliónov Kč).
Spoločnosť Phillip Morris, ktorá v súčasnosti drží v rukách 39 percent poľského trhu, zas vytvára v Krakove stredisko služieb, ktoré bude mať na starosti riadenie financií a ľudských zdrojov. Phillip Morris investoval dosiaľ v Poľsku 500 miliónov dolárov a zamestnáva už teraz 140 odborníkov vo svojom stredisku služieb a v továrni na výrobu cigariet v Krakove, ktorá vyváža 20 percent produkcie.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. máj 2024 16:17