StoryEditor

Zvýšenie produkcie OPEC cenu neovplyvní

02.09.2005, 00:00

Ceny ropy včera klesli z historických maxím. Bilancovanie strát spôsobených nečakane intenzívnym hurikánom Katrina sa len začalo, odhadované škody na ropných zariadeniach zatiaľ nie sú veľké. Vrásky na čele analytikov spôsobuje hlavne výpadok dodávok hotových ropných produktov z rafinérií v regióne Louisiany, ktorá je petrochemickou mekkou vlastnej produkcie USA. Pravidelné týždenné údaje amerického ministerstva energetiky o poklese komerčných zásob ropy a ropných produktov trh odignoroval. S napätím vyčkáva na ďalšiu štatistiku, ktorá zdokumentuje výpadky produkcie (ale aj spotreby) v regióne Mexického zálivu. Kvôli americkému Dňu práce bude zverejnená asi až na budúci týždeň vo štvrtok.
Avizované zvýšenie exportu Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) nebude mať výraznejší medvedí vplyv na cenu čierneho zlata, nakoľko v exportnom koši OPEC (jej cena v stredu bola 61,1 USD) dominuje ťažká ropa s vysokým obsahom síry, ktorá nie je vhodná na spracovanie v amerických rafinériách. OPEC 16. júna referenčný ropný kôš rozšírila zo sedem na 11 druhov ropy, pričom obsah síry stúpol z 1,44 na 1,77 %. Americké rafinérie však potrebujú predovšetkým ľahkú ropu (napríklad WTI s obsahom síry 0,24 až 0,3 %). Za býčiu stranu preto okrem hurikánu hrali aj protesty podnikateľských združení proti vysokým cenám benzínu v Nigérii, keďže tamojšia ropa Forcados s obsahom síry okolo 0,19 % je žiadaným artiklom na komoditných trhoch. Nigéria je s exportom 2,5 mil. barelov denne najväčším africkým vývozcom čierneho zlata a na dovoze do USA má podiel asi 10 %. Nákupné nálady odľahčila až iniciatíva Bieleho domu, ktorý umiestni na trh ropu zo strategických rezerv. Podľa ministra energetiky USA Samuela Bodmana o štátnu výpomoc požiadalo 9 rafinérií. Zatiaľ tri ropu zo strategických rezerv odmietli s odôvodnením, že sa im výpadok podarilo nahradiť z iných zdrojov.
Cena ľahkej severoamerickej ropy sa včera obchodovala v rozmedzí od 68,5 do 69,6 USD za barel, teda 159 litrov. V utorok pritom aktívny kontrakt s dodávkou v októbri atakoval historické maximum 70,85 USD, pričom v rovnakom období vlani sa predával za necelých 42 USD (rozdiel 60 %). Futuritný kontrakt s dodávkou vo februári sa v pondelok vyšplhal na absolútne historické maximum 71,87 USD. Ak by sme chceli ceny ropy porovnávať s energetickým šokom z roku 1980-81, po zarátaní inflácie podľa údajov amerického ministerstva práce by kontrakt musel prekročiť hranicu 74 USD.
V Londýne obchodovaná benchmarková severomorská ropa Brent (síra 0,37-0,4 %) cenou 67,82 USD pokorila v utorok historický rekord. Zároveň v kontrakte s dodávkou v marci zaknihovala absolútne maximum na úrovni 68,47 USD za barel. Včera sa obchodovala nad 67 USD. Ťažká exportná zmes Urals (síra 1,25 %) v stredu finišovala na 60,31 USD za barel. Cena, za ktorú Slovnaft dováža zmes Urals, nie je kótovaná.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 21:24