StoryEditor

Opatrný záujem o realitné fondy

18.12.2005, 23:00

Na zavedenie realitných fondov sa čakalo na Slovensku niekoľko rokov. Novela zákona o kolektívnom investovaní, ktorá umožní vznik špeciálneho investičného fondu nehnuteľností, by mala platiť po schválení parlamentom od februára budúceho roku. Vláda na svojom poslednom zasadnutí navrhla minimálny investičný limit pre jedného investora do podielových listov takéhoto fondu 3 000 eur, čo je dnes v prepočte 113 580 Sk. Táto hranica by mala podľa Ministerstva financií (MF) SR zabezpečiť, aby do takéhoto fondu investovali iba klienti, pre ktorých je svojím rizikovým profilom určený. Realitný fond bude môcť byť vytvorený aj na dobu neurčitú a nemusí byť iba otvoreným fondom.
Správcovské spoločnosti spokojné
Prijatý legislatívny návrh je podľa výkonného riaditeľa Slovenskej asociácie správcovských spoločností (SASS) Ľubora Kyselého výsledkom rokovaní pracovnej skupiny na MF, ktorej členmi boli aj zástupcovia SASS. "S výsledným návrhom sme spokojní, keďže prihliada na mnohé naše návrhy a pripomienky," zhodnotil pripravený návrh zákona Kyselý. Na zavedenie realitných fondov čaká na Slovensku niekoľko hráčov. Aj napriek tomu sa však nepredpokladá ich agresívny nástup hneď po legislatívnej úprave, keďže investovanie do realít je dlhodobou investíciou a alokácia prostriedkov trvá dlhšie ako pri bežných podielových fondoch. "V prvom roku to podľa mňa budú len lastovičky, ktoré ešte nerobia leto," predpokladá Kyselý.
Investovať sa bude najmä doma
Peter Goceliak z VÚB AM pripomína, že ponuka realitných fondov bola a aj je slovenským investorom k dispozícii bez ohľadu na novelu zákona o kolektívnom investovaní. Od účinnosti novely zákona však budú môcť realitné fondy spravovať aj domáce správcovské spoločnosti. "Očakávam, že uvedenie domácich značiek realitných fondov so sebou prinesie neprehliadnuteľné marketingové kampane a ponuka iste osloví investorov," dodáva. Pokiaľ ide o investovanie aktív v domácich realitných fondoch, Goceliak predpokladá, že budú prevládať tuzemské realitné príležitosti. "Všetky existujúce možnosti dôkladne analyzujeme, avšak nemáme v pláne šiť horúcou ihlou produkt, pre ktorý sa ešte nevytvorilo potrebné prostredie. Skúsenosti nás zatiaľ vedú skôr k opatrnému prístupu," vyjadril sa k plánom VÚB AM v tejto oblasti Goceliak.
V priestore slovenského realitného biznisu sa mnoho čerešničiek na torte už minulo a keďže pretlak investičného kapitálu zo zahraničia je naďalej silný, problém s efektívnym umiestnením nových aktív tu reálne bude. Neexistenciu domácej konkurencie na Slovensku využilo v minulosti niekoľko zahraničných realitných fondov. O slovenské biznis centrá, nákupné centrá, obchodné domy a výhľadovo aj rezidenčné komplexy už prejavili záujem a nakupovali ich realitné fondy založené v rôznych krajinách Európy.
V Česku nechcú limit
Česká legislatíva existenciu domácich realitných fondov umožňuje. Minimálna investícia do takéhoto typu fondu je u našich susedov dva milióny českých korún. Z tohto dôvodu -- ale aj pre ďalšie legislatívne nejasnosti -- však doteraz žiadna česká spoločnosť ešte realitný fond na trh neuviedla. Aj preto sa v Česku chystá novela zákona o kolektívnom investovaní, podľa ktorej by si najmenší limit investície do fondu určil sám správca. Návrh novely je v pripomienkovom konaní.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 11:56