StoryEditor

Kto má nárok na zaopatrovací príspevok

22.11.2005, 23:00

Od prvého septembra nadobudli účinnosť viaceré nariadenia vlády Slovenskej republiky, ktorými sa upravujú štátne sociálne dávky a tiež dávky v hmotnej núdzi, aktivačný a ochranný príspevok.
Zaopatrovací príspevok
Zaopatrovací príspevok je obligatórna, opakujúca sa, netestovaná peňažná štátna sociálna dávka. Štát ňou prispieva na uspokojovanie potrieb rodiny občana a ďalších osôb, ktoré sú od neho výživou závislé v čase výkonu základnej služby alebo náhradnej služby v ozbrojených silách alebo v čase výkonu civilnej služby. Poskytovanie zaopatrovacieho príspevku upravuje zákon č. 236/1998 Z. z. o zaopatrovacom príspevku.
Kto má na príspevok nárok
Oprávnenou osobou na uplatnenie nároku na zaopatrovací príspevok je:
a) vlastné dieťa alebo osvojené dieťa vojaka spĺňajúce podmienky nezaopatrenosti podľa § 3 zákona č. 600/2003 Z. z. o prídavku na dieťa a o zmene a doplnení zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení. Za maloleté dieťa koná zákonný zástupca, t. j. ktorýkoľvek z rodičov spôsobilý na právne úkony v plnom rozsahu, ak nebol pozbavený svojich rodičovských práv. Za nezaopatrené dieťa sa považuje dieťa do skončenia povinnej školskej dochádzky, najdlhšie však do dovŕšenia 25 rokov, ak
˙ sa sústavne pripravuje na budúce povolanie štúdiom, alebo
˙ sa nemôže sústavne pripravovať na budúce povolanie štúdiom, alebo vykonávať zárobkovú činnosť pre chorobu alebo úraz, alebo
˙ pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav je neschopné sa sústavne pripravovať na povolanie alebo vykonávať zárobkovú činnosť, najdlhšie do dovŕšenia plnoletosti.
Za povinnú školskú dochádzku sa považuje aj dochádzka do desiateho ročníka špeciálnej základnej školy, osobitnej školy alebo pomocnej školy.
Za nezaopatrené dieťa sa však nepovažuje dieťa,
˙ ktorému vznikol nárok na invalidný dôchodok alebo poberá sociálny dôchodok,
˙ ktorého štúdium na vysokej škole podľa študijného programu presahuje štandardnú dĺžku alebo
˙ ktoré získalo vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa (t. j. skončilo vysokoškolské štúdium a bol mu priznaný akademický titul (napr. Ing., Mgr. atď.).
b) manželka vojaka, ak spĺňa podmienky podľa tohto zákona a
1. osobne sa stará o dieťa do troch rokov jeho veku alebo o nezaopatrené dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom do siedmich rokov jeho veku, ktoré je jej vlastné dieťa alebo dieťa vojaka, alebo dieťa, ktoré si osvojila alebo ktoré si osvojil vojak, alebo dieťa, ktoré prevzala alebo prevzal vojak do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na základe právoplatného rozhodnutia príslušného orgánu alebo opatrenia podľa osobitného predpisu, ak sa dieťaťu neposkytuje starostlivosť v zariadení sociálnych služieb celoročne,
2. osobne sa stará o dieťa staršie ako tri roky do začatia plnenia povinnej školskej dochádzky, ak starostlivosť o dieťa nemožno zabezpečiť inak ako jej osobnou starostlivosťou a nemá príjem zo zamestnania,
3. je invalidná a nemá príjem zo zamestnania,
4. sústavne sa pripravuje na povolanie a nemá príjem zo zamestnania.
c) iná osoba, voči ktorej má vojak súdom určenú vyživovaciu povinnosť.
Podmienky nároku
Podmienky nároku na zaopatrovací príspevok sú splnené, ak
a) vojak vykonáva základnú službu alebo náhradnú službu v ozbrojených silách, alebo civilnú službu,
b) vojak nemá nárok na náhradu mzdy, platu alebo na náhradu zárobku počas služby v ozbrojených silách a počas civilnej služby,
c) oprávnená osoba na území Slovenskej republiky má trvalý pobyt.
Nárok na zaopatrovací príspevok nevzniká, keď
a) služobný orgán preruší vojakovi výkon základnej služby alebo náhradnej služby, alebo
b) vojak nahrádza výkon základnej služby, alebo náhradnej služby, ktorý zmeškal z dôvodov ustanovených v osobitnom predpise (§ 16 a 19 zákona č. 320/2002 Z. z.).
Výška príspevku
Od 1. septembra sa zaopatrovací príspevok pre vlastné alebo osvojené nezaopatrené dieťa vojaka ustanovil na 900 Sk mesačne (nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 381/2005 Z. z. o zvýšení sumy zaopatrovacieho príspevku). V prípade manželky vojaka, ak spĺňa podmienky ustanovené zákonom i v prípade inej osoby, voči ktorej má vojak súdom určenú vyživovaciu povinnosť, sa suma zaopatrovacieho príspevku od 1. septembra 2005 upravila na 1 180 Sk mesačne. Uvedenej oprávnenej osobe nárok na zaopatrovací príspevok vzniká iba raz. Ak voči oprávnenej osobe má vojak súdom určenú vyživovaciu povinnosť, zaopatrovací príspevok sa rovná súdom určenému výživnému, najviac však sume 1 180 Sk. V prípade, ak vojak má nárok na náhradu mzdy, platu alebo na náhradu zárobku počas služby v ozbrojených silách a počas civilnej služby len za časť kalendárneho mesiaca po nástupe služby, nárok na zaopatrovací príspevok vzniká až odo dňa nasledujúceho po poslednom dni, za ktorý táto náhrada ešte patrila, a zaopatrovací príspevok za tento kalendárny mesiac sa vyplatí ako polovica uvedených súm (§ 4 ods. 3 zákona č. 236/1998 Z. z.).
Uplatnenie nároku
Oprávnené osoby si nárok na zaopatrovací príspevok môžu uplatniť na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny príslušnom podľa miesta ich trvalého pobytu -- u tzv. platiteľa, na základe podania písomnej žiadosti. V žiadosti o zaopatrovací príspevok okresná vojenská správa alebo právnická osoba, kde vojak vykonáva civilnú službu, potvrdzuje nástup vojaka na základnú službu, náhradnú službu alebo civilnú službu.
Povinnosti oprávnenej osoby
Oprávnená osoba, ktorá si uplatňuje nárok na zaopatrovací príspevok, má zákonom ustanovenú povinnosť preukázať splnenie podmienok nároku na zaopatrovací príspevok a jeho výplatu. Okrem toho, je povinná do ôsmich dní platiteľovi príspevku písomne oznámiť všetky zmeny, ktoré majú vplyv na nárok na zaopatrovací príspevok a na jeho výplatu.
Výplata príspevku
Zaopatrovací príspevok vyplatí platiteľ za celý kalendárny mesiac, aj keď podmienky nároku na tento príspevok boli splnené len za časť kalendárneho mesiaca okrem prípadu, ak má vojak nárok na náhradu mzdy, platu alebo na náhradu zárobku počas služby v ozbrojených silách a počas civilnej služby. Platiteľ -- príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, vypláca zaopatrovací príspevok mesačne pozadu, najneskôr do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, v ktorom oprávnená osoba splnila podmienky nároku na zaopatrovací príspevok. Zaopatrovací príspevok sa vypláca v hotovosti alebo sa poukazuje na žiadosť oprávnenej osoby na jej účet v banke v Slovenskej republike. V prípade, ak oprávnená osoba požiada písomne o zmenu spôsobu vyplácania zaopatrovacieho príspevku, platiteľ je povinný jej žiadosti vyhovieť. Zaopatrovací príspevok sa do cudziny nevypláca.
V prípade, ak oprávnená maloletá osoba je umiestnená v zariadení na výkon ústavnej výchovy na základe rozhodnutia príslušného orgánu alebo v zariadení na výkon ochrannej výchovy na základe rozhodnutia súdu, príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny (t. j. platiteľ) vypláca zaopatrovací príspevok tomuto zariadeniu.
Ak oprávnená osoba po uplatnení nároku na zaopatrovací príspevok zomrela a podmienky nároku na zaopatrovací príspevok ku dňu jej smrti boli splnené, nárok na výplatu za mesiac, v ktorom oprávnená osoba zomrela, zaniká. Nárok na zaopatrovací príspevok za kalendárny mesiac zaniká uplynutím jedného roku od posledného dňa v mesiaci, za ktorý tento príspevok patril.
Na konanie o nároku na zaopatrovací príspevok platia všeobecné predpisy o správnom konaní, ak uvedený zákon neustanovuje inak.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 08:00